Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul mediu net a crescut in martie 2022 la 3937 lei

de Idei de afaceri 12 Mai. 2022 1819
Salariul mediu net a crescut in martie 2022 la 3937 lei
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Salariul mediu net a ajuns la 3937 de lei in luna martie 2022, o crestere de 5,8% fata de nivelul din februarie si de 11% fata de luna martie a anului trecut.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit raportului publicat de INS.
 
Castigul salarial mediu brut a fost 6401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decat in luna februarie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 234,2%, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna februarie 2022.
 
In luna martie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de februarie ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
 
 

Cresteri semnificative in asigurari, industria tutunului si a bauturilor
 

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 55,4%, in fabricarea produselor din tutun, cu 28,7%, respectiv cu 22,2% in fabricarea bauturilor.
 
Cresteri intre 12% si 19% au fost in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice.
 
Salariul mediu net s-a majorat cu 7,5% - 11,5% in fabricarea altor mijloace de transport, extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de servicii anexe extractiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

S-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in productie cinematografica si de televiziune

 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2022 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
 
Singurele scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe) (-3,6%), respectiv in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (-0,1%).
 
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+2,9%), administratie publica (+2,2%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,6%), in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta).


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: salariusalariu mediu netsalariu brutcresteri salariale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]