Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu: 75% dintre firmele din Romania au ajuns sa apeleze la creditul furnizor

de Alina Constantinescu 29 Aug. 2017 4433
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Potrivit unui studiu realizat de KeysFin, in lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg sa intarzie platile, apeland la creditul furnizor, un mecanism economic de finantare de business, fara dobanda, care se extinde tot mai puternic. Asadar, trei sferturi dintre firmele din Romania au ajuns sa apeleze la aceasta solutie, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil.

De asemenea, potrivit studiului, valoarea datoriilor comerciale inregistrate de companiile romanesti a depasit anul trecut nivelul de 306,6 miliarde de lei, suma cu aproape 100 de miliarde de lei mai mare decat in 2009 (213,3 mld.lei).

Mai mult, peste 400.000 de firme, care reprezinta 64% din economie, inregistrau datorii comerciale la nivelul anului trecut.

Datorii comerciale semnificative inregistrau, anul trecut, firmele din industrie (117 mld.lei), societatile din comert (80,6 miliarde lei), cele din servicii si utilitati (34,6 mld.lei) si constructii-imobiliare (29,4 miliarde lei), urmeaza societatile din agricultura (13,5 mld.lei), transporturi (11,6 mld.lei), hoteluri si restaurante (2,3 mld.lei).

Creditul furnizor pare, la prima vedere, o solutie optima, insa si acest instrument nu este scutit de riscuri si provocari. Daca o firma inregistreaza dificultati financiare si intra in insolventa, exista riscul sa atraga dupa sine si firmele cu care are relatii pe baza de credit comercial.

"Sa stii in ce situatie financiara se afla firma cu care lucrezi, cum sta cu datoriile, in ce diferende juridice se afla etc. - sunt date care te pot ajuta sa iei o decizie optima atunci cand vine vorba de valoarea contactului, cata marfa ii pui la dispozitie, ce servicii poti sa ii prestezi, sa ai siguranta ca iti vei primi banii", afirma expertii KeysFin.

"Sunt multi oameni de afaceri care, prin intermediul serviciilor de business information, de exemplu, isi cauta posibili parteneri de business. Dau cautare dupa CAEN, dupa oras, cifra de afaceri, isi stabilesc un profil de posibil asociat si apoi isi genereaza rapoarte concrete care ii pot ajuta sa genereze relatii de afaceri pe baze solide", mai afirma expertii KeysFin.

"Concluzia este ca, indiferent de dimensiunea business-ului, istoricul, situatia acesteia, astfel de informatii sunt esentiale pentru a creiona o evaluare care sa includa atat aspectele pozitive cat si cele cu potential negativ in relatia cu partenerul de afaceri. Pe baza acestui raport, departamentele financiare, managerii in principal, isi pot dimensiona contractele, asteptarile si masurile de prevenire pentru a exploata potentialul de dezvoltare dar si pe cel de risc", au mai spus analistii de la KeysFin.



Tags: credit furnizordatorii comercialeafacere cu creditaccesare credit

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]