Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UE propune noi norme si amenzi pentru afacerile pe internet

de Florin Amariei 12 Sep. 2018 5427
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comisia Europeana propune un nou set de masuri si contraventii privind afacerile pe internet.

„Statele membre vor avea obligatia de a pune in aplicare sanctiuni eficace, proportionale si disuasive pentru nerespectarea ordinelor de eliminare a continutului online cu caracter terorist. Furnizorii de servicii care nu respecta, in mod sistematic, ordinele de eliminare a continutului de acest tip pe care le primesc s-ar putea confrunta cu sanctiuni financiare de pana la 4 % din cifra de afaceri globala corespunzatoare ultimului exercitiu financiar” - a propus CE.
 
„Europenii se asteapta, in mod legitim, ca Uniunea sa le asigure siguranta. Din acest motiv, Comisia propune astazi noi norme pentru eliminarea continutului terorist de pe internet in termen de o ora – intervalul critic in care se produc cele mai mari prejudicii”, a spus, miercuri, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, in discursul sau anual privind starea Uniunii.
 
El a anuntat o serie de noi norme vizand eliminarea continutului cu caracter terorist de pe internet in termen de o ora. Noile norme sunt prezentate cu o saptamana inainte de reuniunea informala de la Salzburg, in cadrul careia liderii UE urmeaza sa poarte discutii legate de securitate.
 
Potrivit propunerii CE, fiecare platforma internet care doreste sa ofere servicii in Uniunea Europeana va trebui sa respecte norme clare menite sa impiedice utilizarea abuziva a serviciilor respective in scopul diseminarii de materiale cu caracter terorist.
 
De asemenea, vor fi introduse garantii solide astfel incat libertatea de exprimare pe internet sa fie protejata, iar noile norme sa vizeze exclusiv continutul cu caracter terorist, a mai propus „guvernul” Uniunii Europene.
 
Comisia isi justifica propunerile invocand „continutul cu caracter terorist”, care „continua sa supravietuiasca si sa circule online, ceea ce reprezinta un risc cat se poate de real pentru societatea europeana – numai in ianuarie 2018, au fost difuzate online aproape 700 de noi materiale de propaganda oficiala a Daesh”.
 
Comisia colaboreaza deja, in cadrul Forumului UE pentru internet, pe baza unei participari voluntare, cu o serie de parti interesate esentiale, printre care se numara mai multe platforme online si state membre, precum si Europol, in scopul limitarii prezentei online a continutului cu caracter terorist. In martie, Comisia a prezentat o serie de masuri pe care societatile si statele membre ar trebui sa le ia pentru a-si intensifica actiunile in acest sens. Desi aceste eforturi dau rezultate, progresele globale nu sunt suficiente.
 
CE sustine ca noile norme propuse ar urma sa contribuie la asigurarea eliminarii rapide a continutului cu caracter terorist de pe internet.
 
Potrivit CE, principalele caracteristici ale acestor noi norme sunt urmatoarele:
  • regula de o ora: impactul continutului cu caracter terorist este cel mai daunator in primele ore dupa publicarea online, din cauza vitezei cu care se raspandeste acest tip de continut. Acesta este motivul pentru care Comisia propune instituirea unui termen obligatoriu din punct de vedere juridic de o ora pentru eliminarea respectivului continut in urma unui ordin de eliminare a continutului emis de autoritatile nationale competente;
  • o definitie clara a continutului cu caracter terorist: orice material care incita la comiterea unor infractiuni de terorism sau incurajeaza comiterea unor astfel de infractiuni, care promoveaza activitatile unui grup terorist ori care ofera instructiuni privind tehnicile de comitere a unor infractiuni de terorism;
  • o obligatie de diligenta, pentru toate platformele, de a se asigura ca nu sunt utilizate in mod abuziv pentru difuzarea de continut online cu caracter terorist. In functie de riscul difuzarii de continut cu caracter terorist prin intermediul platformelor lor, furnizorii de servicii vor avea obligatia, de asemenea, de a lua masuri proactive, cum ar fi utilizarea unor instrumente noi, prin care sa isi protejeze mai bine platformele si utilizatorii de abuzurile de natura terorista;
  • o cooperare sporita: propunerea instituie un cadru pentru o cooperare consolidata intre furnizorii de servicii de gazduire, statele membre si Europol. Furnizorii de servicii si statele membre vor avea obligatia de a desemna puncte de contact care sa fie accesibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pentru a facilita monitorizarea respectarii ordinelor de eliminare a continutului si a sesizarilor;
  • garantii solide: furnizorii de continut se vor putea baza pe mecanisme eficace de tratare a plangerilor, pe care toti furnizorii de servicii vor avea obligatia sa le instituie. In cazul in care un anumit continut a fost eliminat in mod nejustificat, furnizorul de servicii va avea obligatia de a-l pune din nou la dispozitia publicului cat mai curand posibil. De asemenea, autoritatile nationale vor pune la dispozitie cai de atac judiciare eficace, iar platformele si furnizorii de continut vor avea dreptul sa conteste ordinele de eliminare a continutului. In cazul platformelor care utilizeaza instrumente de detectare automata, ar trebui sa se asigure supravegherea si verificarea de catre oameni pentru a se preveni eliminarile eronate;
  • sporirea transparentei si a asumarii responsabilitatii: transparenta si controlul vor fi garantate, deoarece furnizorii de servicii si statele membre vor avea obligatia de a prezenta rapoarte anuale de asigurare a transparentei cu privire la modul in care abordeaza continutul cu caracter terorist, precum si rapoarte periodice cu privire la masurile proactive adoptate;
  • sanctiuni financiare severe si disuasive: statele membre vor avea obligatia de a pune in aplicare sanctiuni eficace, proportionale si disuasive pentru nerespectarea ordinelor de eliminare a continutului online cu caracter terorist. Furnizorii de servicii care nu respecta, in mod sistematic, ordinele de eliminare a continutului de acest tip pe care le primesc s-ar putea confrunta cu sanctiuni financiare de pana la 4 % din cifra de afaceri globala corespunzatoare ultimului exercitiu financiar.
 
In comunicarea sa din septembrie 2017, Comisia Europeana s-a angajat sa monitorizeze progresele inregistrate in combaterea continutului online ilegal si sa evalueze daca se impun masuri suplimentare pentru a asigura detectarea si eliminarea rapida a continutului online ilegal, inclusiv eventuale masuri legislative care sa vina in completarea cadrului de reglementare existent.
 
Ca urmare, in martie 2018, Comisia a recomandat adoptarea unei serii de masuri operationale care trebuie luate de societati si de statele membre pentru a-si intensifica si mai mult actiunile in acest sens. Recomandarile se aplicau tuturor formelor de continut ilegal, cu un accent deosebit pe propaganda terorista.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: afaceri pe internetnorme si amenziterorism

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]