de Andrioae Ruxandra
26 Mai. 2014
2850
Ai nevoie de un plan strategic pentru a incepe o noua afacere? Raspunsul depinde de cum definesti un plan de afaceri. Fiecare afacere are un plan cu care sa inceapa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie neaparat in format scris. Chiar si o constructie mentala a planului poate servi ca fondare pentru noua ta afacere.
Intrebarea este: De ce ai nevoie de un
plan de afaceri daca nu exista nicio diferenta semnificativa la sfarsitul rezultatelor?
Iata cateva lucruri la care ai nevoie sa te gandesti inainte sa decizi daca sa creezi un plan de afaceri inainte sa incepi o afacere noua:
Un plan de afaceri inspira si motiveaza
Cand ai muncit mult sa pregatesti un plan de afaceri sansele ca tu il implementezi vor creste. Cum functioneaza acest lucru? Prin pasii mici si consecventi poti crea un plan pornind de la o idee abstracta pe care o ai in minte.
Un plan strategic nu poate fi creat din nimic. Ai nevoie sa iti gasesti nisa potrivita, sa cercetezi si sa dezvolti ideea, sa decizi care va fi produsul sau serviciul tau, sa identifici cele mai bune cai de a-ti vinde produsul sau serviciul, de a-ti programa echipa si de a face proiectii financiare. Toti acesti pasi duc catre formarea unui plan.
Un plan de afaceri ajuta la protejarea veniturilor
Daca ai familie sau prieteni care iti pot finanta afacerea, nu ai nevoie de un plan de afaceri care sa ii convinga sa iti devina investitori. Asta nu va functiona daca va fi nevoie sa ceri bani altor oameni. Ca sa-i poti convinge, ai nevoie sa pregatesti un plan strategic de afacere, care sa demonstreze interesul tau in transformarea ideii intr-o afacere.
Bancile comerciale sau asociatiile guvernamentale sunt locurile din care poti face rost de investitii. Nu este usor sa convingi in legatura cu o idee noua de afacere. Doar un plan strategic de afacere poate functiona. Acest lucru nu inseamna ca nu ai nevoie de un plan de afaceri daca ai investitiile. Este esential sa ai acest document inainte sa vorbesti cu potentialii investitori. Oricum, asta nu limiteaza folosirea unui plan sau a unei situatii pe cont propriu. Chiar daca ai facut rost de investitii, poti elabora o schita a ceea ce vrei, cand vrei si ceea ce ai nevoie sa pui in functiune.
Planul de afaceri reprezinta temelia afacerii tale
Cercetarea si dezvoltarea pe care o aloci in pregatirea planului iti va aduce un punct bun de inceput. Planul te ajuta sa parcurgi treptele de care este nevoie pentru cresterea afacerii, luand in calcul orice este posibil. Daca nu ai o viziune asupra afacerii tale, s-ar putea sa esuezi in a obtine ceea ce doresti. Daca ai impresia ca planul trebuie sa aiba 100 de pagini, trebuie sa alegi altceva. Genul acesta de documente a fost folosit in urma cu secole. Planurile de afaceri de astazi sunt precise si la indemana. Te poti astepta ca un investitor sa parcurga intreg documentul doar daca este scurt si la obiect.
In afara de lungime, continutul si prezentarea afacerii conteaza la fel de mult. Investitorii sunt impresionati doar daca vad ca ai depus efort in a crea documentul. Analiza pietei posibile, identificarea clientilor, crearea modelelor de business si alte elemente trebuie cuprinse in plan.
Un plan extrem de lung, plictisitor si anost nu va atrage investitorii. Cea mai buna cale de a pregati planul este sa scoti in evidenta obiectivele principale, sumarul, echipa de management, planul de marketing si proiectiile financiare in legatura cu noua ta afacere. Un plan strategic identifica caile pe care trebuie sa le urmezi pentru a duce ideea afacerii tale dincolo de pragul conceptual.
Prima sarcina pe care trebuie s-o indeplinesti este sa te gandesti la ce nivel te afli acum, iar a doua este la ce nivel vrei sa fii peste un timp. Urmatoarea sarcina este iti creezi drumul care sa iti aduca prosperitate; aceasta cale reprezinta planul tau de afacere.
Sursa: smallbiztrends.com
Tags: afaceriplan de afaceriplan strategicstart in afaceri