Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
5 motive pentru care planul de afaceri este esential!
Ai un teren si vrei sa il folosesti. Pornesti la plimbare, il parcurgi. Apoi incepi si infigi tarusi in pamant. Pui cativa paleti in stanga si apoi torni niste ciment peste cateva placi de pal de mai incolo. Vrei sa construiesti o casa si nu mai pierzi timp cu planificarea. Asemanator cu aceasta scena este si cea referitoare la initierea unei afaceri fara planificare.
Te trezesti ca muncesti de cateva luni de zile si ca nimic nu a iesit cum ti-ai imaginat. Iti dai seama ca ai uitat sa pui caramida la fundatie si ca peretii nu sunt deloc drepti. Nici nu mai discutam despre faptul ca daca nu ai luat masuratori, acum nu este de mirare ca nu ti-a ramas loc si de micul loc de joaca pentru copii.3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Trist, insa multi sunt cei care cred ca pot porni o afacere fara un plan de afacere.
Iata principalele motive pentru care sa redactezi un plan de afaceri serios, detaliat, bine gandit si bine pus la punct:
1. Un plan de afaceri bine realizat te ajuta sa iti dramuiesti banii cu eficienta maxima! Banii si timpul de care dispunem noi reprezinta cele doua aspecte care continua sa ne streseze pe tot parcursul desfasurarii afacerii noastre, de la start si pana la exit.
Asa ca folositi-va de un plan de afaceri care sa va ajute sa luati toate deciziile importante cu privire la bani si timp: ce bani aveti, in ce directii ii veti investi, in cat timp trebuie sa ii recuperati, ce strategii veti folosi pentru a va amortiza cheltuielile, cum veti reusi sa reduceti costurile din firma si nu numai.
2. Un plan de afaceri va spune daca ideile voastre stau sau nu in picioare! De aceea si recomandam alcatuirea planului de afaceri inca din momentul in care cochetati cu ideea de afacere in cauza. Planul de afacere va ajuta sa stabiliti daca lucrurile vor merge bine si care vor fi obstacolele pe care sa le intreceti, problemele care pot aparea si riscurile la care va supuneti.
Esential: Priviti planul de afaceri ca pe o harta care va spune clar unde va aflati si incotro mergeti. Stabiliti ce obiective detineti, unde vreti sa ajungeti si apoi veti intelege si ce strategii sa folositi pentru ca tinta sa devina una sigura, concreta!
3. Un plan de afaceri bine pus la punct iti spune pe cine te bazezi, de fapt si de drept. Multi se prefac foarte bine la capitolul ajutor. Ne promit si bani si sprijin moral, sfaturi si indrumari, personal si sarcini de care se vor ocupa.
La finalul zilei, putini sunt cei care aduc valoarea afacerii tale. Aici discutam si despre asociati, investitori, parteneri de afaceri, angajati si consultanti, colaboratori si experti. Toti trebuie sa aiba un loc mai mic sau mai mare in cadrul planului dvs de afaceri. Stabiliti ce cheltuieli implica si ce valoare ofera, daca veti investi in relatia cu ei in viitor sau nu!
4. Un plan de afaceri colecteaza toate informatiile referitoare la competitorii tai. Vrei sa stii care este urmatorul pas pe care cel mai mare jucator din agricultura ecologica il va efectua? Este simplu daca ai un plan de afaceri in care sa fi realizat o sectiune speciala pentru acest mare jucator. De-a lungul timpului, in acest dosar ai colectat toate datele si informatiile importante si acum, pe baza acestora, poti sa anticipezi pasii pe care ii va face, produsele pe care vrea sa le lanseze, preturile pe care le va practica, ofertele si promotiile pe care va miza, furnizorii cu care va lucra!
5. Un plan de afaceri bine construit te ajuta sa fii mai inteligent si iti imbunatateste afacerea. Stabileste ce puncte forte detii tu si afacerea ta. Stabileste ce puncte slabe exista, ce probleme ai, ce dezavantaje sunt in discutie, ce obstacole se tot ivesc in calea ta, ce nevoi si neajunsuri te caracterizeaza. Fiecare astfel de punct sensibil poate fi rezolvat daca tratezi problema in mod eficient, in mod strategic.
Nu uitati ca nu exista strategie fara planificare. Nu exista organizare fara planificare. Nu exista nici pasiune daca nu iti vezi progresele, iar acestea se vad atunci cand le monitorizam, analizam si cercetam cu atentie. Aici singurul instrument util este planul de afaceri!
Sa aveti succes si planificare eficienta!
sursa foto: www.sxc.hu
Articole conexe
Plan de afaceri florarie. Cum incepi o afacere cu flori de vanzare
de Bianca TilaPlan de afaceri cofetarie: Cum iti poti transforma pasiunea intr-un business profitabil
de Bianca TilaAfacere cu lemn: Cum infiintezi un business in industria lemnului
de Bianca TilaPlan de afaceri pentru o berarie. Cum poti impresiona investitorii
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit