Romanii dispusi sa isi deschida repede o afacere gresesc la un capitol important.
Conform datelor INS, barurile si/sau restaurantele sunt initiativele care apar si dispar cel mai repede. Investitiile de zeci de mii de euro, locul prielnic pentru a atrage cati mai multi clienti si angajarile de oameni cu experienta nu sunt suficiente pentru a mentine un astfel de business in picioare, daramite pe profit.
Care e problema pe care o au toti cei care deschid si-apoi, la scurt timp, isi inchid afacerea?
Planul de afaceri facut superficial reprezinta principala cauza a esecului in acest domeniu. Sase din ece restaurante, baruri si cafenele din Romania se inchid in primele noua luni de functionare, iar aproape 80% dispar dupa mai putin de 5 ani pe piata.
Cei care s-au consacrat in aceasta industrie spun ca graba in a-ti deschide rapid afacerea, fara sa ai un plan bine stabilit este cea mai mare greseala pe care o poti face cu banii tai. Multi dintre cei care vor sa-si deschida un restaurant spera ca romanii vor manca din ce in ce mai mult in restaurante, insa situatia la nivel european ne pozitioneaza pe ultimul loc in ceea ce priveste mancatul in oras.
Specialistii mai arata ca, in mai multe cazuri, patronii sunt prea visatori si nu au informatii vitale dupa care sa se ghideze atunci cand isi pun afacerea pe roate. Pragmatismul este esential, iar intelegerea profilului de consumator te va ajuta sa te profilezi astfel incat sa scoti maximum de profit, dar sa si ramai in afaceri pe termen lung.
- pastra permanent in “vizor” toate operatiunile de care depinde evolutia afacerii tale
- planifica judicios resursele financiare
- obtine finantare din fonduri nerambursabile
- atrage investitori sau credite bancare avantajoase
- coopta in echipa experti, consultanti sau specialisti care sa contribuie la eficientizarea afacerii tale.
Lucrarea prezinta pasii pe care trebuie sa-i parcurgi la intocmirea planului tau de afacere, avand grija ca tu sa nu omiti niciun aspect important pentru succesul afacerii tale:
- descrierea si prezentarea afacerii
- planificarea operatiunilor si a productiei
- planificarea necesarului de resurse umane
- planificarea financiar – contabila a afacerii
- managementul riscurilor
- legislatie specifica infiintarii unei firme
- strategii de marketing potrivite
- luarea unor decizii judicioase
- formularea de strategii coerente, pentru succesul afacerii
- controlul permanent al activitatii firmei
- analiza rezultatelor obtinute in raport cu obiectivele propuse
- relationarea cu alti agenti economici ( finantatori, furnizori, clienti)
- identificarea nevoilor potentialilor clienti
- stabilirea modalitatilor de satisfacere a acestora
- diminuarea riscurilor
- accesul la oportunitati

de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: plan de afaceriafaceri care au esuatfactori de succes in afaceriin ce domeniu sa incepi o afacere