Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri fara taxe si impozite

de Zenobia Badescu 09 Nov. 2012 5345
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Exista afaceri scutite de taxe si impozite in Romania? Nu, dar exista diverse scutiri pentru infiintarea unui business studentesc, pentru debutanti in afaceri, pentru intreprinderi ce angajeaza someri sau persoane cu handicap. Este bine sa le cunosti si sa profiti de aceste oportunitati care te pot ajuta fie sa iei un start mai bun fie sa te dezvolti.

Sa trecem putin in revista categoriile si modalitatile prin care o afacere poate fi intemeiata sau poate scapa de unele obligatii financiare catre stat.

1. Studentii pot sa-si faca firma fara cheltuieli prea mari. Cu doar 200 de lei (capitalul social minim al unui S.R.L.) tinerii care sunt inscrisi la cursuri universitare si care inca nu au implinit 30 de ani pot sa intre in afaceri. Acestia sunt scutiti de toate taxele pentru operatiunile de inmatriculare efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului, tarifele pentru operatiunile efectuate de Biroul Unic din cadrul oficiilor Registrului Comertului, precum si tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de aceleasi oficii. Mai mult, studentii sunt scutiti si de plata taxelor pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice.

Daca nu ar beneficia de aceste scutiri, studentii ar trebui sa plateasca minimum 800 de lei de la infiintarea firmei pâna la obtinerea autorizatiei de functionare si demararea activitatii.
 
2. Debutantii in afaceri
 
Atat pentru studentii debutanti in afaceri dar nu numai exista o alta oportunitate si anume infiintarea unui SRL-D, adica a unei societati comerciale debutante. Pot aplica persoane fizice cu vârsta de maximum 35 de ani care NU au mai fost actionari sau detinatori de parti sociale la alte companii. Cel mai important beneficiu - finantare nerambursabila, nu scutiri de taxe. Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri acorda o alocatie financiara nerambursabila de cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri.
 
Daca ideea ta este viabila statul iti finanteaza pe jumatate afacerea care nu presupune investitii mai mari de 20.000 de euro. Aceste alocatii nerambursabile se acorda in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Deci sumele sunt limitate, iar principiul dupa care functioneaza este „primul venit, primul servit”. Totusi, Agentia va finanta, dupa o atenta verificare, doar planurile de afaceri viabile, iar tinerii intreprinzatori trebuie sa faca dovada ca detin resursele necesare pentru cofinantare - si aceasta este o conditie obligatorie de acordare a fondurilor nerambursabile.
 
Mai ai un beneficiu: un SRL-D este scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, insa scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale care depasesc cuantumul câstigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior. La fel ca in cazul studentilor, aceste SRL-uri sunt scutite de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile Registrului Comertului pentru inregistrarea microintreprinderii.
 
3.  Firme care angajeaza someri sau persoane peste 55 ani
 
Firmele care angajeaza someri cu varsta mai mica de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu platesc pentru acestia, pentru o perioada de un an, contributii de asigurari sociale, daca persoane astfel angajate vor fi mentinute inca un an dupa expirarea facilitatii. Este vorba despre contributiile la bugetele de sanatate, pensii si somaj. Angajatul va achita contributiile aferente, facilitatea fiind valabila doar pentru angajator.
 
4. Activitati de cercetare
 
Societatile pot beneficia de o deducere suplimentara la calculul profitului impozabil in proportie de 20% pentru cheltuielile eligibile aferente activitatilor de cercetare-dezvoltare. Pentru a putea beneficia de aceasta deducere suplimentara, activitatile de cercetare-dezvoltare trebuie sa conduca la obtinerea de rezultate valorificabile in folos propriu de catre contribuabil.
 
5. Firme ce angajeaza persoane cu handicap
 
Este vorba de „firmele protejate” care trebuie sa angajeze cel putin 30% din personal din rândurile persoanelor cu handicap. Aceste firme primesc facilitati ca deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca protejate si achizitionarii utilajelor si echipamentelor utilizate in procesul de productie de catre persoana cu handicap, dar si a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de acasa la locul de munca, precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si a produselor finite la si de la domiciliul persoanei care a fost angajata pentru munca la domiciliu. In plus, aceste unitati pot deconta din bugetul asigurarilor pentru somaj cheltuielile specifice de pregatire, formare si orientare profesionala si de incadrare in munca a persoanelor cu handicap. Ca scutiri la plata taxelor, firmele protejate beneficiaza gratuit de servicii de autorizare la infiintare si de reautorizare.
 
Sursa: income magazine


Tags: afaceriafacerescutiri de taxescutiri de impoziteimpozite si taxefinantare nerambursabilasomeri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

5 intrebari la care orice plan de afacere ar trebui sa raspunda

de Bianca Tila
19 Dec 2024
Un plan de afaceri detaliat este crucial pentru un business nou iesit pe piata, mai ales daca si antreprenorul este nou in bransa. Chiar daca ai...

Plan de afaceri florarie. Cum incepi o afacere cu flori de vanzare

de Bianca Tila
25 Sep 2024
Un plan de afaceri ofera o imagine detaliata a viitorului business. Obiectivele si strategiile bine gandite sunt asezate strategic in calendar pentru...

Plan de afaceri cofetarie: Cum iti poti transforma pasiunea intr-un business profitabil

de Bianca Tila
05 Sep 2024
Candy barurile pentru evenimente sau micile atentii dulci sunt unele dinte cele mai ravnite lucruri pentru amatorii de dulciuri. Aceasta categorie de...

Afacere cu lemn: Cum infiintezi un business in industria lemnului

de Bianca Tila
10 Dec 2024
O afacere cu lemn poate duce orice profesionist in culmea fericirii antreprenoriale. Lemnul este iubit, atat sub forma de mobila, cat si de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]