de Bianca Tila
06 Sep. 2023
276
In 2023 trebuie sa ne concentram pe sustenabilitate ca afacerea noastra sa prospere. In acest fel, piata globala a hainelor second-hand se dovedeste a fi una dintre cele mai cautate.
Pana in 2027, piata globala a hainelor second-hand se va dubla si va ajunge la valoarea de 350 miliarde de dolari, potrivit datelor dintr-un raport de specialitate.
In 2022, valoarea pietei de haine second-hand a fost de 177 de miliarde de dolari la nivel global, potrivit ThredUp.
In urmatorii patru ani, pe fodul dublarii valorii acestei industrii, o treime dintre comerciantii chestionati in cadrul raportului au declarat ca intentioneaza sa reduca productia de haine noi daca revanzarea celor existente va continua sa aiba succes. In acest fel, oamenii vor fi ai interesati sa prelungeasca viata hainelor decat sa cumpere produse noi.
Ca antreprenori trebuie sa vedeti si sa profitati de oportunitatile din fata voastra.
"Raportul subliniaza faptul ca piata de haine second-hand nu mai este un segment de nisa al industriei modei, ci mai degraba o tendinta predominanta care se asteapta sa continue sa creasca in urmatorii ani.
Daca in trecut principalul scop era de a avea haine de calitate mai accesibile ca pret, in prezent, acest tip de shopping este perceput ca o solutie sustenabila, in special in randul tinerilor.
Acestia isi doresc sa reduca supra-consumul, stiind ca pentru fabricarea de materiale textile se consuma extrem de multa apa, iar procesul este foarte poluant pentru mediul inconjurator", a explicat Rodica Bulaceanu, reprezentanta a organizatiei Humana People to People.
Conform unui sondaj global realizat in 2021, generatiile Z si Millenials au fost cele mai dispuse sa cumpere imbracaminte second-hand, considerand acest tip de achizitie o modalitate mai ieftina si mai prietenoasa cu mediul.
In cursul anului trecut, 56% dintre romani au achizitionat haine din magazine second-hand, in timp ce 62% dintre acestia au motivat gestul prin faptul ca au dorit sa faca economie, 13% prefera hainele vintage si 10% apreciaza ca gasesc haine unicat. De asemenea, 6% dintre acestia au mentionat ca sunt motivati de efectele pe care le are acest tip de achizitie, potrivit unei cercetari efectuate de Statistica Research Department.
Prin intermediul Humana, peste trei milioane de haine si accesorii second-hand au primit "o noua viata". Cele mai cautate produse sunt: rochiile, tunicile, produsele din denim si jachetele de tip crop din piele sau imitatie din piele.
In acest an, peste 6 milioane de haine second hand vor fi achizitionate, prin intermediul Humana.
"Conform unui raport al Bancii Mondiale, realizat in 2019, industria textila este a patra cea mai poluanta industrie din lume, fiind responsabila pentru 10% dintre emisiile de gaze cu efect de sera ale planetei. Pana in 2050, previziunile sunt ca acest procent ar putea ajunge la 26% in cazul in care trendul din prezent va continua", scrie Agerpres.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: second-handafaceri second-handhaine sh