de Marian Curelaru
05 Mai. 2014
2618
Intreprinderile europene mici si mijlocii (IMM) au creat mai multe joburi verzi, si-au imbunatatit eficienta resurselor si au contribuit la tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon in anul 2013, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeana.
Potrivit cercetarii, 42% din IMM-urile din Uniunea Europeana au in prezent cel putin un loc de munca verde, cu 5% mai mult fata de estimarile din 2012, cumuland peste 20 de milioane de joburi verzi. Mai mult de jumatate din acestea sunt in sectorul produselor si serviciilor ecologice (controlul poluarii aerului, energie din surse regenerabile, eficienta energetica, managementul deseurilor, materiale reciclate, servicii prietenoase cu mediul).
Totusi, cresterea numarului de locuri de munca verzi este vizibila in special in sectorul firmelor care nu ofera produse si servicii verzi, pe fondul cresterii presiunii economice de a utiliza resursele mai eficient.
93% din IMM-urile europene iau cel putin o masura pentru a fi mai eficiente din punct de vedere al resurselor, cele mai comune actiuni fiind minimizarea cantitatii de deseuri (67%), reducerea consumului de energie (67%) si a altor materiale (59%). De asemenea, 8 din 10 IMM-uri au in plan masuri suplimentare pentru economisirea resurselor pentru urmatorii doi ani, in special in privinta energiei (58%) si a deseurilor (56%). Aproape jumatate (49%) au in perspectiva reducerea materialelor, 43% intentioneaza sa consume mai putina apa, iar 41% au in plan sa recicleze.
Pentru o cincime din IMM-uri, principalele motive pentru initierea unor masuri ecologice sunt cererea din partea consumatorilor sau a furnizorilor (23%), stimulentele financiare sau alte forme de sustinere (19%) si crearea de oportunitati de business (18%).
IMM-urilor le este mult mai dificil sa se conformeze legislatiei de mediu decat marilor companii. Lipsa expertizei, durata mare a procedurilor de aprobare pentru produse noi si lipsa cererii sunt principalele obstacole care le impiedica sa intre pe pietele verzi. In Romania, exceptand producatorii de energie din surse regenerabile, firmele nu beneficiaza de stimulente fiscale sau subventii pentru masurile de inverzire pe care le iau. Proiectarea de produse si servicii verzi implica eforturi suplimentare, iar tehnologiile inovative au nevoie de sprijin legislativ si de o politica publica solida pentru a patrunde pe piata si a deveni competitive.
In Uniunea Europeana exista aproximativ 20,3 milioane de intreprinderi mici si mijlocii, ce furnizeaza aproximativ 90 de milioane de locuri de munca. Ele au o contributie esentiala in atingerea tintelor "Europa 2020", strategia UE pentru crestere inteligenta, sustenabila si inclusiva.
Cercetarea a inclus peste 11.000 de IMM-uri din statele membre si din Albania, Islanda, Liechtenstein, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia, Israel si SUA.
Tags: afaceri verziintreprinderi mici si mijlociieurobarometru