Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum sa realizezi propriul plan de afaceri
"Am multe idei si nu stiu cum sa incep…" "Vreau sa incep o afacere dar mi-e teama ca nu va functiona…" "Cum pot sa stiu ca afacerea pe care o incep va avea succes?"
Iti sunt familiare aceste intrebari? Daca este asa, atunci cu siguranta trebuie sa stii cum sa faci un plan de afaceri si asta este mult mai simplu decat ti-ai imagina. Iata cateva sfaturi foarte valoroase, care functioneaza atunci cand te apuci sa scrii propriul tau plan de afaceri.
Cresterea prepelitelor japoneze
Cultura castravetelui anti-diabet
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Ce este un plan de afaceri?
Un plan de afaceri este o harta care te ghideaza spre succes. Imagineaza-ti ca te afli intr-un oras necunoscut si vrei sa ajungi intr-un loc anume. Ai doar doua variante. Sa intrebi orice persoana pe care o intalnesti sau sa consulti o harta a orasului. In mod clar, a doua varianta este mai sigura pentru ceea ce ti-ai propus.
Daca nu ai o harta, pur si simplu vei merge in orice directie. Un plan de afaceri este ceva similar, este ghidul care iti permite sa ajungi la destinatie pe drumul cel mai bun.
Cum trebuie facut planul meu de afaceri?
In esenta exista doua feluri de planuri de afaceri. Cel mai cunoscut este acel document care se elaboreaza pentru a-l prezenta bancilor, investitorilor sau firmelor cu capital de risc. Scopul sau este chiar acesta, de a obtine bani pentru a dezvolta o mare societate comerciala cu intentia de a concura la bursa de valori. Acest document este de obicei foarte amplu, detaliat si formal, dar nu de el avem nevoie.
Din contra, tu esti un antreprenor, ai un mare vis de a deveni independent si de a fi propriul tau sef. Daca ceea ce cauti in realitate este a pune in practica aceasta mare idee, si sa transformi micul tau capital intr-o societate comerciala care sa-ti permita sa-ti sustii familia si sa atingi intr-o zi libertatea financiara, atunci ai nevoie de un plan de afaceri de baza.
Cum sa-mi incep planul de afaceri?
1. In primul rand trebuie sa te relaxezi si sa-ti amintesti ca obiectivul tau principal este acela de a-ti pune la treaba capacitatile si talentul, transformandu-le intr-o afacere generatoare de profit care sa te ajute sa mergi inainte. Asa ca evita orice fel de presiune si aminteste-ti ca in aceasta afacere tu esti singurul investitor si probabil vei fi si singurul angajat, pentru o anumita perioada de timp. Asa ca planul tau de afaceri va fi un instrument care te va ghida catre obiectivul final.
2. Ia o hartie si un pix si nu-ti face griji, pentru ca planul tau de afaceri nu va trebui sa aiba decat cateva pagini. Abordarea principala va avea doua aspecte: un plan de operatiuni si un plan de comercializare. Planul de operatiuni trebuie sa raspunda la aceasta intrebare: "Ce vreau sa fac si cum voi face acest lucru?". Planul de comercializare la aceasta: "Cui voi vinde si cum voi face asta?"
3. Raspunde la cele doua intrebari de la punctul 2 folosind pentru aceasta cate doua pagini maximum pentru fiecare. Acest lucru te va ajuta sa-ti clarifici ideile si sa determini aspectele principale catre care doresti sa-ti orientezi strategia de afaceri.
Alte sectiuni importante pe care trebuie sa le incluzi:
• Finante. Trebuie sa scrii cu claritate cati bani speri sa castigi si in cat timp. Detaliaza pe o pagina estimarile veniturilor, o presupusa investitie initiala si, cu aproximatie, cheltuielile fixe lunare si orice detaliu pe care il consideri important legat de investitia initiala. Aceasta parte sigur te va ajuta sa-ti dai seama daca esti pregatit pentru a incepe o afacere.
• Piata. Intreaba-te pe tine insuti cine are nevoie de produsele sau serviciile pe care vrei sa le oferi si cati vor fi dispusi sa inchirieze. Descrie pe o pagina cine sunt potentialii tai clienti si cum te gandesti sa ajungi la ei.
• Concurenta. Scrie pe o jumatate de pagina cine sunt competitorii tai. Desigur, intotdeauna exista concurenta, iar tu vei intra pe segmentul ei de piata. Trebuie sa o accepti si sa o incluzi in planul tau de afaceri. Intreaba-te intotdeauna ce poti face mai bine decat aceasta.
• Obiectiv. In final, scrie mare pe o pagina numele firmei tale, numele tau si viziunea ta de afacere. Care este visul tau? Descrie unde vrei sa ajungi cu firma ta in cinci ani si asigura-te ca visul este mare! Acesta este obiectivul planului tau de afaceri. Numai pentru tine insuti.
Gata, cel mult opt pagini!
Multe persoane cauta planuri de afaceri gata elaborate. Si asta nu neaparat rau. Dar cu siguranta este mult mai eficace si emotionant sa-l elaborezi pe al tau propriu. Planul tau de afaceri este un ghid si cu putina creativitate si planificare, te va ajuta sa te mentii entuziast in obiectivele tale antreprenoriale.
Invata aici sa construiesti propriul tau plan de afaceri! Ai la dispozitie exemple si modele de planuri de afaceri care te vor ajuta!
Articole conexe
Plan de afaceri florarie. Cum incepi o afacere cu flori de vanzare
de Bianca TilaPlan de afaceri cofetarie: Cum iti poti transforma pasiunea intr-un business profitabil
de Bianca TilaPlan de afaceri pentru o berarie. Cum poti impresiona investitorii
de Bianca TilaModel de plan de afaceri. Constituirea unei ferme ecologice cu gaini Brahma
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit