Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficitul comercial s-a redus cu 13%

de Bianca Tila 10 Iul. 2023 100
Deficitul comercial s-a redus cu 13%
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In primele cinci luni ale acestui an, deficitul balantei comerciale s-a redus cu 13,4%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 11,06 miliarde de euro, potrivit Institutului National de Statistica.

In ceea ce priveste exporturile FOB, acestea au insumat 39,68 miliarde de euro, in crestere cu 7,5%. Importurile CIF au insumat 50,74 miliarde de euro, in urcare cu 2,1%, comparativ cu perioada ianuarie - mai a anului 2022.
 
In luna mai 2023, exporturile FOB au insumat 8,64 miliarde de euro, in timp ce importurile CIF au insumat 10,81 miliarde de euro, rezultand un deficit de 2,18 miliarde de euro. Comparativ cu luna mai 2022, exporturile au inregistrat cresteri cu 8%, importurile majorandu-se cu 0,8%.
 
In perioada ianuarie - mai 2023, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse:
 
- masini si echipamente de transport (44,9% la export si 35,8% la import) 
- alte produse manufacturate (30,3% la export si 28,8% la import)
 
In primele cinci luni, valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 28,91 miliarde de euro la expedieri si de 37,11 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 72,9% din total exporturi si 73,1% din total importuri.
 
De asemenea, valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 10,77 miliarde de euro la exporturi si de 13,63 miliarde de euro la importuri, reprezentand 27,1% din total exporturi si 26,9% din total importuri.
 
Pretul FOB reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.
 
Pretul CIF reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde elementele componente ale pretului FOB si costul asigurarii si transportului international.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: deficit comercialimportexportpret fob

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Planul de afaceri: cum se construieste, model si de ce este important pentru un business

de Bianca Tila
19 Ian 2024
In afaceri, culmile succesului pot fi atinse doar cu ajutorul unui plan de afacere bine pus la punct. In acest sens, planul de afaceri ofera o...

Piata crypto este in scadere, investitorii pierd sume importante

de Bianca Tila
13 Mai 2022
Pentru prima oara in 16 luni, Bitcoin a scazut cu 26.000 de dolari pe fondul unei vanzari mai ample de criptomonede care a sters 200 de miliarde de...

Start Export - un nou program pentru antreprenori

de Florin Amariei
17 Sep 2019
Daca ai o afacere si doresti sa te lansezi in export, atunci MMACA vrea sa iti vina in ajutor cu un nou program. "Start Export este proiectul...

Importanta si structura planului de afaceri

de Stanciu Ioana
20 Nov 2020
Doua aspecte importante pentru succesul oricarei afaceri sunt organizarea si planificarea. Pentru a fi cu adevarat util intreprinzatorilor orice plan...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]