Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Implementarea directivei UE privind raportarea tara cu tara ajuta autoritatile fiscale sa identifice evaziunea fiscala

de Bianca Tila 20 Apr. 2023 87
Implementarea directivei UE privind raportarea tara cu tara ajuta autoritatile fiscale sa identifice evaziunea fiscala
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Implementarea in Romania a Directivei UE privind raportarea tara cu tara reprezinta un pas important catre cresterea transparentei si a responsabilitatii in aspecte de natura fiscala, considera consultantii Deloitte.

"Aceasta va ajuta autoritatile fiscale sa identifice evaziunea fiscala si transferul de profit si, in cele din urma, sa asigure ca sistemul fiscal este echitabil si eficient pentru toti", se precizeaza intr-un material de opinie semnat de Maria Butcu, director, si Evelina Calin, manager, Solutii de Servicii Externalizate, Deloitte Romania.
 
Romania a publicat Ordinul nr. 2048, la data de 1 septembrie 2022. Acesta implementeaza Directiva UE privind raportarea tara cu tara (UE) 2021/2101. De asemenea, aduce modificari importante pentru companiile care opereaza pe teritoriul tarii, avand in vedere ca obliga anumite multinationale sa furnizeze informatii detaliate despre activitatile lor, profiturile obtinute si impozitele platite in fiecare tara care opereaza.
 
Aceasta directiva face parte din demersul UE de a promova transparenta, avand o atitudine responsabila vizavi de aspectele fiscale. In acest fel, companiile multinationale cu o cifra de afaceri consolidata de cel putin 750 de milioane de euro sunt obligate sa raporteze anumite informatii financiare si fiscale.
 
Conform Ordinului nr. 2048, obligatia de raportare se va aplica multinationalelor care sunt rezidente in Romania si au o cifra de afaceri consolidata de 750 de milioane de euro sau mai mult pentru exercitiul financiar incepand cu data de 1 ianuarie 2023.
 
Informatiile care trebuie raportate au legatura cu natura activitatilor desfasurate in fiecare juristictie, numarul de angajati, veniturile  inregistrate, profiturile obtinute si impozitele declarate si platite.
 
"Implementarea directivei in Romania se asteapta sa consolideze capacitatea autoritatilor fiscale de a identifica tentativele de evaziune fiscala si de transfer de profit de catre companiile multinationale. Prin cerinta de a raporta aceste informatii, autoritatile fiscale vor putea intelege mai bine cum opereaza companiile multinationale si cum isi aloca profiturile intre diferite jurisdictii. 
 
Este important ca grupurile multinationale afectate sa se pregateasca pentru aceste obligatii de raportare, deoarece nerespectarea noilor cerinte poate duce la sanctiuni si la afectarea reputatiei companiilor. Multinationalele vor trebui sa se asigure ca au sisteme si procese implementate pentru a colecta informatiile necesare si a le raporta cu exactitate si in timp util", precizeaza consultantii Deloitte.
 
Autoritatile fiscale romane au nevoie de instrumente specifice pentru a detecta si investiga cazurile de evaziune fiscala. Pentru acest lucru este nevoie de investitii semnificative in instruire, tehnologie si alte tipuri de resurse.
 
In plus, implementarea directivei va necesita coordonate intre autoritatile fiscale romane si autoritatile fiscale din alte tari in care isi desfasoara activitatea grupurile multinationale.
 
"Acest lucru poate fi o provocare, in special in cazurile in care exista diferente in cerintele de raportare sau in care tratatele fiscale dintre tari sunt neclare sau inconsecvente. 
 
Asadar, implementarea in Romania a Directivei UE privind raportarea tara cu tara, sau 'Public CBC', cum este denumita de catre mediul de afaceri, este un pas important catre cresterea transparentei si a responsabilitatii in aspecte de natura fiscala. 
 
Aceasta va ajuta autoritatile fiscale sa identifice evaziunea fiscala si transferul de profit si, in cele din urma, sa asigure ca sistemul fiscal este echitabil si eficient pentru toti", mai arata analiza.
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: autoritati fiscaleevaziune fiscaladirectiva uedeloittecompaniimultinationale

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Companiile intentioneaza sa utilizeze AI pe termen scurt si lung

de Bianca Tila
16 Dec 2024
Peste jumatate dintre executivi (51%) intentioneaza sa utilizeze Inteligenta Artificiala pe termen scurt si lung. In plus, 73% planifica investitii...

Ce reprezinta punctul de lucru al unei companii si procedura de deschidere/inchidere punct de lucru

de Bianca Tila
14 Mar 2024
Deschiderea unui punct de lucru are diverse intrebuintari si reprezinta o dezvoltare clara a afacerii tale. Punctul de lucru ajuta la desfasurarea...

Fontul unui logo, unul dintre cele mai importante aspecte pentru companii

de Alexandra Popescu
03 Mai 2014
Logo-ul unei companii face parte din identitatea acesteia. Cand spunem mar ne gandim la Apple, Coca Cola cand ne gandim la fontul sau cursiv sau...

Companiile-inger in 2012, cele mai bune miscari pentru afaceri de succes

de Maria Nicutar
29 Dec 2011
Suntem aproape de 2012 si 2011 ne-a invatat un lucru formidabil pe care dorim sa il implementam in anul care vine. Stim cat de important este sa dai...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]