Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Model plan de afaceri pentru ferme mici - Submasura 6.3
Prin intermediul Submasurii 6.3 din PNDR 2014-2020, fermierii au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile, in valoare de maxim 15.000 Euro pe proiect. Sprijinul nerambursabil se acorda in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare, iar 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare (sau 5 ani pentru sectorul pomicol).
Pentru a beneficia de fondurile europene, pe langa alte documente, antreprenorii trebuie sa anexeze si un plan de afaceri. Iata modelul pentru submasura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”:3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Cultura de sofran
1. Denumirea solicitantului
* Datele de identificare ale solicitantului
* Obiectul de activitate - se va mentiona si se va completa obiectul de activitate efectiv al exploatatiei: cultura vegetala, cresterea animalelor, etc., conform Cod CAEN inregistrat la ONRC.
* Datele de identificare ale Responsabilului legal:
- numele, prenumele, functia (procentul de actiuni detinute in cadrul entitatii economice (minimum 50%+1));
- sediul social, domiciliul, locul de munca (denumirea angajatorului, functia detinuta de solicitant, adresa sediului unde isi desfasoara activitatea solicitantul, dupa caz);
- pregatirea profesionala (nivelul de studii, competente profesionale in domeniul agricol – dupa caz).
II. Descrierea situatiei actuale
Istoricul activitatii – presupune prezentarea:
- Principalelor elemente din activitatea solicitantului/ exploatatiei cu cel putin 24 de luni inainte de data depunerii cererii de finantare;
- Modului de constituire si/sau preluare a exploatatiei;
- Numarului de salariati;
- Datei inregistrarii la ONRC si formei de organizare sub care s-a inregistrat;
- Datei inregistrarii (inscrierii) la APIA/ANSVSA/Registrul Agricol a exploatatiei (sub forma de organizare inregistrata la ONRC), daca este cazul.
Se completeaza tabelul nr. 1 Structura actuala a exploatiatiei (anul O)
III. Bazele de productie ale solicitantului
Se vor completa urmatoarele tabele:
- tabelul nr. 2 Terenuri agricole (ha) in anul O
- tabelul nr 3 Animale, pasari si familii de albine in anul O
- tabelul nr. 4 Dotarile exploatatiei
IV. Valoarea sprijinului
Aici solicitantul trebuie sa completeze tabelul nr. 5 cu privire la dimensiunea economica a exploatatiei si valoarea sprijinului nerambursabil.
V. Descrierea principiilor de selectie indeplinite
Se completeaza la aceasta sectiune tabelul nr. 6 criterii de selectie de indeplinit si documentele specifice.
VI. Obiectivele si detlaierea actiunilor propuse pentru atingerea acestora
Se vor descrie detaliat masurile care se vor lua pentru cresterea veniturilor exploatatiei, prin restructurare si/sau modernizare, alte modalitati de imbunatatire a exploatatiei, fata de situatia prezentata la momentul depunerii Cererii de Finantare in anul 0.
In vederea modernizarii/dezvoltarii exploatatiei nu sunt permise actiuni care sa prevada cheltuieli cu echipamente sau utilaje second-hand.
Solicitantul nu va reduce dimensiunea economica prevazuta la depunerea cererii de finantare a exploatatiei agricole pe durata de executie a proiectului cu mai mult de 15%. Prin exceptie, in cazul pepinierelor, marja de fluctuatie de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economica a exploatatiei agricole nu va scadea, in nici o situatie, sub pragul minim de 4.000 SO stabilit prin conditiile de eligibilitate.
Pe intreaga durata de executie si monitorizare a proiectului se va pastra sectorul dominant pentru care proiectul a fost selectat si contractat.
Se completeaza aici:
- tabelul 7 - Detalierea obiectivelor obligatorii
- tabelul 8 - Detalierea obictivelor suplimentare propuse de solicitant pentru dezvoltarea exploatatiei agricole
- tabelul 9 - Ponderea obiectivelor obligatorii si suplimentare
VII. Piata de aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea proiectului.
La aceasta sectiune antreprenorul trebuie sa furnizeze in tabelul 10 informatii despre potentialii furnizori, in tabelul 11 despre clienti,.
VIII.Tipul si cantitatea produselor obtinute in timpul implementarii, inclusiv oportunitatile de piata.
In cadrul acestei sectiuni se detaliaza elementele (pentru o mai buna intelegere de catre persoanele care verifica studiul) care au stat la baza realizarii previzionarii: gradul de utilizare a capacitatii de productie si modul cum evolueaza acesta in timp; se va preciza productia fizica existenta si productia fizica estimata in urma realizarii investitiei.
Se va preciza inclusiv modalitatea de utilizare/valorificare pentru restul productiei obtinute (<=80%)
Se prezinta in tabelele 12 si 13 planul de productie pentru sectorul vegetal, iar in tabelele 14 si 15 planul de productie pentru sectorul zootehnic.
IX. Calculul valorii productiei standard (SO) la data implementarii planului de afaceri
Se va calcula totalul SO-urilor rezultat din cumularea productiei vegetale si/sau zootehnice pentru anul tinta anul implementarii planului de afaceri.
X. Graficul de timp pentru realizarea obiectivelor si etapelor
Graficul de timp pentru realizarea obiectivelor trebuie sa fie exprimat din punct de vedere valoric pe luni si activitati si sa tina cont de urmatoarele: pentru sectorul vegetal si zootehnic perioada de implementare si termenul de depunere a celei de a doua transe de sprijin nu va depasi 33 luni de la data semnarii Deciziei de finantare de catre Directorul General Adjunct CRFIR, iar pentru investitiile realizate in sectorul pomicol termenul de depunere a celei de a doua transe de sprijin nu va depasi 57 luni de la data semnarii Deciziei de finantare de catre Directorul General Adjunct CRFIR.
Graficul de timp trebuie sa reflecte mentinerea criteriilor de eligibilitate si selectie pe tot parcursul implementarii planului de afaceri. Astfel, dimensiunea SO a exploatatiei nu poate sa scada sub dimensiunea cu care exploatatia a beneficiat de sprijin (anul 0), iar in structura culturilor, cultura/grupa de animale cu pondere SO majoritara trebuie sa ramana majoritara pe tot parcursul implementarii planului de afaceri.
XI. Evaluarea principalelor riscuri
Scurta prezentare a principalelor riscuri care se pot identifica pe parcursul implementarii proiectului, cauzele si efectele acestora asupra productiei totale obtinute si dupa caz, modalitatile de combatere a acestora. Se vor mentiona urmatoarele tipuri de riscuri (lista neexhaustiva):
- Riscul neindeplinirii criteriilor legate de inceperea implementarii planului de afaceri;
- Riscul gestionarii afacerii agricole dintr-o localitate aflata la distanta fata de exploatatie, ceea ce afecteaza capacitatea fermierului de a o gestiona adecvat.
- Riscul de a nu indeplini obiectivele suplimentare propuse de solicitant prin actiunile stabilite in prezentul plan de afaceri.
X. Prognoza veniturilor, cheltuielilor, rezultatele financiare la nivel de exploatatie – excluzand sumele de sprijin acordate prin Submasura 6.3
Descarca AICI planul de afaceri pentru Submasura 6.3 >>
Articole conexe
Plan de afaceri florarie. Cum incepi o afacere cu flori de vanzare
de Bianca TilaPlan de afaceri cofetarie: Cum iti poti transforma pasiunea intr-un business profitabil
de Bianca TilaPlan de afaceri pentru o berarie. Cum poti impresiona investitorii
de Bianca TilaModel de plan de afaceri. Constituirea unei ferme ecologice cu gaini Brahma
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit