Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plan de afaceri - cheltuieli de exploatare

61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cheltuielile de exploatare sunt acele cheltuieli care sunt legate de producerea de bunuri, vanzarea de marfuri sau prestarea de servicii.

Aceste cheltuieli de exploatare ale afacerii cuprind in principal: cheltuielile privind marfurile, cheltuieli cu materiile prime, cheltuieli cu materialele consumabile, cheltuieli din afara (cu energia si apa), cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti, cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate, cheltuieli cu remuneratiile personalului, cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala, cheltuieli cu amortizarile si provizioanele etc.

Din punctul de vedere al contabilitatii oficiale, cheltuielile de exploatare sunt cuprinse in contul de profit si pierdere. Totusi, pentru a analiza mai bine aceste cheltuieli este bine sa le si separat i, pentru a avea o imagine mai clara asupra formarii acestora.

Cheltuielile de exploatare pot fi impartite in: cheltuieli directe si cheltuieli indirecte.

Cheltuielile directe (numite si cheltuieli de productie) sunt cele utilizate in mod nemijlocit in cadrul procesului de fabricatie, individualizandu-se pe produse omogene, lucrari, servicii, comenzi, loturi, faze de fabricatie si care se includ direct in costul acestora.

Cheltuielile indirecte sunt cele care se includ in costurile de intretinere, telefoane, lumina etc. si sunt in general efectuate in interesul general al conducerii si administratiei firmei, neputand fi identificate si nici repartizate nemijlocit pe produse.

Spre deosebire de cheltuielile directe, marimea cheltuielilor indirecte nu variaza proportional cu cresterea sau descresterea volumului de productie, fiind relativ constante.

Astfel, putem imparti cheltuielile indirecte in cheltuieli indirecte variabile (care se modifica intr-o anumita masura in functie de volumul productiei) si cheltuieli indirecte fixe (invariabile, care nu se modifica in raport cu nivelul productiei).



Tags: plan de afaceriplan de afacericheltuieli

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]