Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Planul de afaceri: 3 lucruri pe care trebuie sa le stie orice antreprenor

de Idei de afaceri 15 Dec. 2020 7239
4.09 din 11 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Se intalnesc multe planuri de afaceri, unele mai complexe, altele mai simple... Fie ca sunt propuse pentru o finantare, in cadrul unor concursuri de planuri de afaceri, fie ca urmeaza sa fie inscrise in programe guvernamentale, fie ca sunt pregatite pentru un investitor sau pentru a fi prezentate unei banci, in vederea obtinerii unei finantari/creditari, toate planurile de afaceri au un scop principal.

Intrebarea de la care trebuie sa pornim in analiza unui plan de afaceri este aceasta: „care este scopul pentru care a fost scris acest plan?”.

Indiferent de raspunsul tau, planul de afacere te va ajuta sa-ti clarifici ideea, sa-ti analizezi serios concurenta si sa vezi si alte aspecte pe care poate, privind subiectiv, nu le poti observa, in momentul initial redactarii.

In randurile de mai jos, iata 3 lucruri pe care ar trebui sa le stie orice antreprenor despre planul de afaceri:

1. Planul de afaceri nu are o structura standard.

Pentru a fi competitiva, firma trebuie sa isi planifice din timp activitatea cat se poate de bine, pentru a sti exact pe ce drum se afla si cum sa contracareze eventualele obstacole. Planificarea activitatii firmei se face prin intocmirea unui plan de afaceri. Fiecare firma are propriile ei nevoi de planificare.

Totusi bancile sau institutiile de stat care ofera creditare prezinta uneori modele proprii ale planurilor de afaceri, mai mult sau mai putin relevante din punctul de vedere al unei planificari riguroase.

Este necesar ca planul tau de afaceri trebuie sa ofere informatii cu privire la urmatoarele aspecte:

- descrierea firmei (din punct de vedere juridic, al produselor/serviciilor si al ariei geografice deservite);
- planificarea de marketing;
- planificarea productiei si operatiunilor;
- planificarea resurselor umane;
- planificarea financiar-contabila;
- managementul riscurilor;
- implementarea planului de afaceri.

2. Trebuie sa cuprinda un rezumat

Se recomanda ca partea de sinteza, rezumatul planului, care se afla de obicei la inceputul acestuia, si pe care, daca o citesti, vei avea imaginea de ansamblu a afacerii, sa fie redactata de fapt, la final, dupa ce planul este completat. Poti face asta luand din fiecare sectiune maximum doua fraze,

esentiale, care pot fi puse in rezumatul acestuia. In acest mod, cel care citeste planul va sti, intr-o forma directa si prescurtata, daca va gasi informatii de valoare, in planul din fata sa.

3. Planul de afaceri se actualizeaza cand este ncesar

Gandeste-te la viitorul afacerilor si vino cu noi propuneri, actualizandu-ti planul de afaceri cu fiecare ocazie necesara.

Au trecut de mult vremurile in care un plan ramanea neschimbat pentru o perioada de 5-10 ani.
Acum lucrurile se schimba de la un an la altul, uneori sunt schimbari in mediul de afaceri din Romania care ne forteaza sa schimbam directia afacerii intr-un timp foarte scurt, si atunci e benefic sa fii flexibil si sa modifici previziunile planului tau.

Nu uita, cel mai bun plan de afacere este cel scris de tine, cel ce doreste sa deschida sau are deja o afacere. Spun asta pentru ca tu esti cel mai in masura sa stii ce vrei si unde se indreapta afacerea.

Iata mai multe detalii despre redactarea unui plan de afaceri >>


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: plan de afaceriredactare plan afacerimodel plan de afacericoncurenta

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.09 din 5 - 11 voturi.

Articole conexe

Plan de afaceri pentru o berarie. Cum poti impresiona investitorii

de Bianca Tila
08 Mar 2024
Nebunia berii artizanala era in plina desfasurare in 2010, iar pasionatii de bere se inghesuiau la berariile locale pentru a le degusta. In Romania,...

Model de plan de afaceri. Constituirea unei ferme ecologice cu gaini Brahma

de Idei de afaceri
26 Mar 2024
Tipul activitatii principale este cresterea pasarilor. Capitalul social poate fi impartit in doua parti sociale cu valoarea de 100 lei fiecare si...

Cand si de ce este un plan de afaceri util?

de Idei de afaceri
23 Ian 2023
In primul rand, in mod evident, la infiintarea unei intreprinderi. Cine doreste sa infiinteze o intreprindere are nevoie mai intai de o idee de...

Concurenta. Plan de business

de Idei de afaceri
16 Aug 2022
Concurenta este formata din concurenti directi primari, concurenti secundari, concurenti indirecti si concurenti potentiali. Toti acestia trebuie...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]