Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbul de date in UE, restrictionat din nou

de Florin Amariei 26 Nov. 2020 2736
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comisia Europeana planuieste un nou set de revizii pentru schimbul de date in UE, acesta fiind din nou restrictionat.

Regulamentul va facilita schimbul de date in intreaga Uniune Europeana si intre sectoare, pentru a crea bunastare pentru societate, pentru a spori controlul si increderea, atat pentru cetateni, cat si pentru intreprinderi, in ceea ce priveste datele lor, precum si pentru a pune la dispozitie un model european alternativ pentru practica in materie de tratare a datelor utilizata de principalele platforme tehnologice.
 
Volumul de date generate de organismele publice, de intreprinderi si de cetateni este in continua expansiune. Se asteapta ca acesta sa creasca de cinci ori intre 2018 si 2025. Aceste noi norme vor permite valorificarea datelor si vor deschide calea pentru spatii europene sectoriale ale datelor, in beneficiul societatii, al cetatenilor si al intreprinderilor. In strategia privind datele adoptata de Comisie in luna februarie a acestui an, au fost propuse noua astfel de spatii ale datelor in domenii diferite, de la industrie la energie si de la sanatate la Pactul verde european. Acestea vor contribui, de exemplu, la tranzitia verde, prin imbunatatirea gestionarii consumului de energie, vor transforma medicina personalizata in realitate si vor facilita accesul la serviciile publice.
 
Regulamentul, care da curs planurilor anuntate in strategia privind datele, va pune bazele unui nou mod european de guvernanta a datelor, care sa fie in concordanta cu valorile si principiile UE, precum protectia datelor cu caracter personal (GDPR), protectia consumatorilor si normele in materie de concurenta. Acesta ofera un model alternativ pentru practicile de tratare a datelor utilizate de platformele tehnologice mari, care pot dobandi multa putere pe piata datorita modelelor lor de afaceri, care presupun controlul unor volume mari de date. Noua abordare propune un model bazat pe neutralitatea si transparenta intermediarilor de date, care organizeaza schimburile de date sau punerea in comun a datelor, in vederea consolidarii increderii. Pentru a se asigura aceasta neutralitate, intermediarii care faciliteaza schimbul de date nu pot utiliza datele pe cont propriu (de exemplu, prin vanzarea datelor catre o alta intreprindere sau utilizarea acestora pentru a dezvolta produse proprii bazate pe datele respective) si vor trebui sa respecte cerinte stricte.
 
Regulamentul include o serie de masuri de consolidare a increderii in schimburile de date, intrucat lipsa increderii constituie in prezent un obstacol major si genereaza costuri ridicate; crearea unor noi norme la nivelul UE in materie de neutralitate, care sa le permita noilor intermediari de date sa functioneze ca organizatori demni de incredere ai schimburilor de date si masuri de facilitare a reutilizarii anumitor date detinute de sectorul public; de exemplu, reutilizarea datelor privind sanatatea ar putea sprijini cercetarea in vederea gasirii unor tratamente pentru bolile rare sau bolile cronice.
 
De asemenea, regulamentul include mijloacele necesare pentru a le oferi europenilor controlul asupra utilizarii datelor pe care le genereaza, prin introducerea unor modalitati mai usoare si mai sigure prin care intreprinderile si persoanele fizice sa isi poata pune la dispozitie datele in mod voluntar, pentru binele public, in conditii clare.
 
"Nu sunteti obligati sa puneti la dispozitie toate datele, dar daca faceti acest lucru, iar datele respective sunt sensibile, ar trebui sa puteti proceda intr-un mod care sa asigure faptul ca datele sunt protejate si inspira incredere. Dorim sa le oferim intreprinderilor si cetatenilor instrumentele care sa le permita sa mentina controlul asupra datelor si sa consolideze increderea in faptul ca datele sunt tratate conform valorilor europene si drepturilor fundamentale", a afirmat Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv si comisar responsabil cu o Europa pregatita pentru era digitala.
 
La randul sau, comisarul pentru piata interna, Thierry Breton, a declarat: "Definim astazi o abordare cu adevarat europeana in ceea ce priveste schimbul de date. Noul nostru regulament va permite asigurarea increderii in date si va facilita circulatia acestora intre sectoare si intre statele membre, punandu-i la carma acestui proces chiar pe cei care genereaza datele".


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: schimb de dateuerestrictionatplanuri ue datecomisia europeana

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Implementarea directivei UE privind raportarea tara cu tara ajuta autoritatile fiscale sa identifice evaziunea fiscala

de Bianca Tila
20 Apr 2023
Implementarea in Romania a Directivei UE privind raportarea tara cu tara reprezinta un pas important catre cresterea transparentei si a...

Reguli noi pentru transportul de marfuri intre UK si UE

de Florin Amariei
04 Dec 2020
Regatul Unit, asa cum UE a facut deja, anunta ca urmeaza reguli noi pentru transportul de marfuri intre UK si UE. Iata-le! Noile indrumari sunt...

Eurostat: Cetatenii UE, din ce in ce mai precauti cu datele personale

de Florin Amariei
21 Ian 2020
Un nou set de date prezentat de Eurostat arata ca cetatenii UE sunt din ce in ce mai precauti cu datele lor personale. In plus, acestia vor mai multe...

Ocupam locul 3 in UE la cresterea comertului retail

de Ilinca Dobrescu
17 Apr 2014
Suntem pe locul 3 in UE la cresterea comertului retail iar 25% din vanzari s-au facut pe credit, anunta Incont.ro. Dupa o perioada de timp in care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]