Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR: Rata anuala a inflatiei va creste, dar nu va ramane la un nivel ridicat

de Florin Amariei 20 Iul. 2021 1296
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

BNR arata intr-un nou raport ca rata anuala a inflatiei va creste, dar aceasta nu va ramane la un nivel ridicat pentru mult timp. Varful va fi numai temporar.

"Rata anuala a inflatiei va creste probabil mai pronuntat pe orizontul apropiat de timp decat s-a anticipat anterior, in conditiile in care prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din mai 2021 indica un varf de 4,1 la suta in septembrie-decembrie 2021 si valori de circa 3 la suta pe parcursul anului 2022. S-a observat ca si aceasta noua crestere mai accentuata a ratei anuale a inflatiei are un caracter preponderent temporar, similar ascensiunii sale din semestrul I, ea fiind atribuibila, aproape integral, actiunii factorilor pe partea ofertei, de natura sa genereze efecte de baza dezinflationiste considerabile pe parcursul anului urmator", se arata in document.
 
Acesta mentioneaza ca determinante sunt majorarile mai ample anticipate a fi consemnate de preturile gazelor naturale si ale energiei electrice in luna iulie 2021, carora li se alatura scumpirea mai consistenta a combustibililor, in corelatie cu ascensiunea cotatiei petrolului. Efecte inflationiste ceva mai intense decat cele previzionate anterior sunt probabile si in cazul segmentului LFO, inclusiv in contextul tendintei de refacere a cererii venite din partea unor sectoare, pe fondul relaxarii masurilor restrictive.
 
Membrii Consiliului de Administratie al BNR au mai semnalat ca impactul inflationist al factorilor pe partea ofertei ar putea fi insa mai intens si mai de durata, implicit de natura a afecta anticipatiile inflationiste pe termen mediu, acestia evocand posibile scumpiri mai mari ale preturilor energiei, precum si cresterile sincronizate ale cotatiilor multor materii prime, alaturi de blocajele in lanturile de productie si aprovizionare, ce alimenteaza inflatia pe plan mondial. A fost semnalata si posibila crestere a gradului de transferare in preturi a costurilor crescute, inclusiv in contextul unor pierderi suferite anterior de firmele din anumite sectoare, precum si pe fondul cererii reprimate ce se manifesta pe masura ridicarii restrictiilor.
 
"O crestere mai ampla a ratei inflatiei ar fi insa de natura sa erodeze mai puternic venitul disponibil real al populatiei, implicit sa exercite efecte adverse mai mari asupra cererii de consum si a celei agregate pe un orizont considerabil de timp, au subliniat mai multi membri ai Consiliului", mai scrie in minuta.
 
Totodata, s-a aratat ca exista premise favorabile pentru productii peste asteptari in cazul unor culturi agricole in acest an, iar cotatiile internationale ale unor materii prime agro-alimentare au cunoscut recent corectii descendente, cel putin partiale, ce vor fi probabil resimtite la nivelul IPC (indicele preturilor de consum).


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bnrrata anuala a inflatieiinflatie bnr

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]