Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se propaga emotiile pe retelele sociale

67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Buna sau proasta dispozitie nu este contagioasa doar in viata reala, ci si pe Internet, dupa cum arata un studiu recent realizat de cercetatori americani pe baza analizei datelor de pe Facebook si publicat de revista Plos One (Detecting Emotional Contagion in Massive Social Networks).

Existau unele indoieli, dar iata confirmarea stiintifica: Buna sau proasta dispozitie este contagioasa si pe retelele sociale. Acest fenomen este bine cunoscut in viata reala. Un sentiment poate cu usurinta sa se propage de la o persoana la alta, prin empatie sau mimetism. Din acest motiv, de exemplu, majoritatea companiilor isi instruiesc vanzatorii sa aiba intotdeauna zambetul pe buze. Dar nu era evident a priori ca acest fenomen se aplica de asemenea pe Internet.

Cercetatorii de la Universitatea din California (San Diego) au prezentat recent o metoda de studiere a propagarii starilor de spirit in retelele sociale. Ei au analizat date anonimizate: mai mult de un miliard de actualizari ale statutului realizate de peste 100 de milioane de utilizatori de Facebook intre ianuarie 2009 si martie 2012.

Rezultatele studiului arata ca emotiile se propaga si in reteaua virtuala, independent de distanta care-i separa pe utilizatori. Astfel, ei au putut verifica faptul ca o zi ploioasa in New-York genereaza in medie 1.500 de mesaje negative aditionale printre utilizatorii newyorkezi. Acestora vin sa li adauge 700 de mesaje negative create de amici din alte orase, prin efect de contagiune. Vremea ploioasa face sa creasca deci numarul de postari negative cu 1,16% si le reduce pe cele pozitive cu 1,19%. Pentru a spori obiectivitatea experimentului, autorii au exclus mesajele legate de schimbarea vremii.

Alta concluzie este ca buna dispozitie are o actiune virala mai puternica decat proasta dispozitie. Astfel, un mesaj pozitiv publicat de un utilizator conduce in medie la alte 1,75 actualizari pozitive in cadrul retelei de prieteni. Acest nivel scade la 1,29 in cazul mesajelor negative. Se observa de asemenea influente incrucisate: fiecare mesaj pozitiv face sa descreasca numarul de mesaje negative in retea, si invers.

Potrivit autorilor, emotiile ar putea fi difuzate pe scara larga prin intermediul mediei sociale care afecteaza starea de spirit in mod sincron si pe o scara foarte larga, ceea ce creste numarul de oameni fericiti sau nefericiti din lume.

"Putem vedea mari explozii emotionale in toata lumea, ceea ce poate duce la fluctuatii semnificative in orice domeniu de activitate, de la politica, la pietele financiare" - spun oamenii de stiinta.



Tags: retele socialefacebookstari de spiritcontagiunestudiu

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]