de Adrioaie Ruxandra
11 Apr. 2014
2549
Un antreprenor ar trebui sa aiba foarte multe idei bune in ceea ce priveste deschiderea afacerii. Ideile sunt analizate si discutate, pana cand ajung sa devina realitate.
Iata 10 trucuri care te vor ajuta sa iti realizezi startul in afaceri:
1) Ce inseamna diferenta?
Trebuie sa stii ce anume face ca produsul tau sa fie diferit de produsele altor competitori. Autenticitatea este un criteriu “natural” de selectie care te va face sa fii mai bine sau mai slab vazut in ochii celor interesati de produsele tale.
2) Ai fi interesat de propriul produs?
Produsul tau poate atrage atentia cuiva, poate fi util cuiva? Daca nu poti raspunde la aceste intrebari, nu te astepta ca cineva sa cumpere ceva ce este complet inutil.
3) Foloseste cuvinte clare si cu impact.
Nu este cazul sa spui “E un fel de….”. Nu trebuie sa lasi dubiul sa intervina intre tine si finantator. Foloseste exact cuvintele care pun punctul pe i. Daca ideea ta nu va captiva pe nimeni, cu atat mai putin va deveni valida in mintea ta.
4) Fa-ti temele. Daca ai avut primul ideea afacerii sau participi la o competitie stransa intre antreprenori, fa cercetare in domeniu, mergi la conferinte, cere sfaturile expertilor si gaseste-ti ghidul care sa te indrume. Nu ai vrea ca altcineva sa-ti descopere ideea inainte ca tu sa ti-o fi finantat deja, facand-o practic sa-ti apartina cu totul.
5) Fa-ti din nou temele. Chiar daca nimeni nu stie care este ideea ta, cineva s-ar putea sa o descopere. Analizeaza-ti competitorii. Intreaba-te daca oamenii ar cheltui timp sau bani pentru produsele tale.
6) Clarifica-ti clientela-tinta. Nu poti sa afirmi ca “oricine” iti poate achizitiona produsele, trebuie sa alegi o clientela specifica domeniului tau. Se vor razgandi oamenii in privinta produselor pe care le vor in favoarea produselor tale? Ce fel de oameni vor intr-adevar ceea ce le oferi tu?
7) Stabileste-ti resursele. De ce anume ai nevoie pentru a crea un startup? De ce anume depinde ca tu sa iti poti deschide afacerea? Te-ai putea descurca singur sau lucrurile ar functiona mai bine in cadrul unei echipe? Cati bani ai fi dispus sa investesti ca ideea ta sa prinda aripi? Ce fel de oameni sa alcatuiasca echipa ta? Nu este usor sa raspunzi la aceste intrebari, de aceea indicat este sa ceri sfaturile expertilor.
8) Creeaza un prototip. Daca vei crea un servciu, prototipul tau poate fi harta nevoilor clientului tau. Daca nu poti crea un prototip, macar concepe o harta a produsului in format digital.
9) Stabileste pozitia. Niciun plan nu functioneaza fara analiza financiara. Ar trebui sa fii capabil sa estimezi viitoarele profituri. Cere ajutorul, daca ai nevoie. O analiza financiara slaba poate sa distruga cea mai buna idee.
10) Scrie-ti un plan. Planul reprezinta linia dinaintea careia tu o sa scoti rezultatele finale. Flexibilitatea este o variabila importanta in planul afacerii tale.
Afacerile pot avea succes sau pot esua, ideea este sa incerci inainte sa renunti.
Sursa: www.entrepreneur.com
Tags: afaceriafaceristart in afaceriprofituri