Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 idei de afaceri profitabile la tara

de Florin Amariei 20 Mai. 2020 8143
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un om de afaceri adevarat nu ar lasa nicio oportunitate sa-i scape, iar implicarea in afaceri in mediul rural s-ar putea sa devina urmatoarea mina de aur pentru cei curajosi.

E greu sa incepi o afacere la tara cu bani din propriul buzunar, sau imprumutati de la prieteni si de la rude. Nu multi isi asuma acest risc, insa nici nu este nevoie. In 2018, fermierii romani pot accesa fonduri europene in valoare totala de 1 miliard de euro, de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. Printre cei care pot beneficia de o parte din acesti bani sunt si tinerii, prin asa-numita sub-masura 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
 
Suma maxima care poate fi accesata prin intermediul acestui program este de 50.000 de euro, iar una dintre conditiile principale de eligibilitate este varsta: pana la 40 de ani. Banii pot fi folositi atat pentru investitii in zootehnie, cat si in horticultura. Nu sunt, insa, suficienti: pentru demararea proiectului mai aveti nevoie si de finantarea TVA sau de plata unui procent din investitii, in functie de domeniul si de afacerea aleasa.
 
Iata, insa, 3 idei de afaceri profitabile la tara.
 
1. Cartofii mov
Am auzit cu totii de cartofi albi, cartofi rosii sau cartofi dulci, dar cartofii mov sunt o aparitie recenta pe piata din Romania. Este considerata printre cele mai profitabile culturi pentru Romania, dar si mai costisitoare si mai dificil de intretinut.
 
Pentru un hectar de teren, un cultivator are nevoie de aproape 3 tone si jumatate de seminte, iar recolta poate ajunge pana la 35-40 de tone pe hectar. Cu alte cuvinte, la o investitie de 9.000 de euro in seminte, un hectar cultivat cu cartofi mov poate aduce un profit de aproape 50.000 de euro.
 
Planta e originara din Peru, unde creste la inaltimi de peste 3.000 de metri. E rezistenta la temperaturi ridicate si la mana, insa frunzele pot fi afectate la fel de usor ca si cartoful clasic de gandacul de Colorado. Cartoful mov e celebru pentru calitatile sale anti-cancer si este bogat in vitamina C, fier, calciu, potasiu, proteine si fibre.
 
2. Aronia 
Un alt arbust care a aparut recent in tara noastra si ofera un profit sanatos la hectar este aronia. Originar din America de Nord, arbustul a fost aclimatizat cu succes in Romania. Este foarte rezistent la schimbarile climatice, se intelege bine cu diverse soluri si poate supravietui unor temperaturi de pana la -30 de grade Celsius.
 
Investitia initiala, potrivit specialistilor, se ridica la aproximativ 7.000 de euro pentru un hectar plantat, in timp ce profitul poate ajunge pana la 12.000 de euro. Cu alte cuvinte, puteti amortiza cheltuielile chiar in primul an, daca totul se desfasoara in conditii optime.
 
Fructele de aronia sunt celebre pentru proprietatile lor antioxidante si contin o cantitate mare de substante numite antociani – aceleasi care dau culoarea mov cartofilor de mai sus. Aronia poate fi consumata uscata – ca stafidele, sau proaspata, contine un nivel ridicat de vitamina C, la care se adauga vitaminele K, A, E si B9.
 
3. Brichete din biomasa
In cazul in care aveti deja o afacere de productie in mediul rural sau nu sunteti genul de antreprenori care sa se implice atat de mult intr-o cultura sau o ferma agricola, o alternativa la ideile de afaceri de mai sus este accesarea de fonduri europene pentru infiintarea unei fabrici de peleti sau de brichete.
 
Profitabilitatea unei astfel de afaceri este crescuta mai ales in zonele rurale in care exista deja ferme sau exploatatii agricole clasice, care merg pe culturi de grau, porumb sau orz si care nu valorifica in vreun fel paiele rezultate in urma recoltarii.
 
Avantajele sunt multiple: materia prima este extrem de ieftina, este bio, mana de lucru nu are nevoie de pregatire speciala, iar brichetele sau peletii pot fi depozitati pe termen lung fara sa va temeti ca se vor deteriora.
 
Investitia initiala incepe de la 7.000 de euro – pretul de achizitie al unei linii de productie de peleti si brichete – si poate ajunge pana la cateva sute de mii de euro, in functie de nivelul la care vreti sa activati.  Productia poate fi utilizata in mai toate domeniile din mediul rural care folosesc incalzirea pe lemne, iar in primul an puteti acoperi investitia si sa ramaneti si cu un profit bun, dar trebuie sa cautati incontinuu piete noi de desfacere.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: afaceri la taraafaceri miciidei de afaceri la taraidei de afaceri in rural

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Sase idei de afaceri mici din care sa te inspiri

de Idei de afaceri
21 Ian 2021
Daca iti doresti sa treci de la statutul de angajat la cel de sef propriu, poti opta pentru o afacere de mici dimensiuni, in care munca ta poate fi...

6 idei de afaceri mici care pot fi pornite acum

de Florin Amariei
11 Aug 2020
Daca vrei sa obtii un venit suplimentar, atunci avem 6 idei de afaceri mici care pot fi pornite acum drept sugestii pentru tine. Inspira-te, creeaza...

7 idei de afaceri mici care te vor ajuta sa ai mai multi bani

de Florin Amariei
29 Apr 2021
De ce 7 idei de de afaceri mici? Avand in vedere conditiile actuale ale pietei fortei de munca, anticipam ca vor exista romani doritori sa porneasca...

3 idei de afaceri mici pentru un venit in plus

de Florin Amariei
06 Feb 2020
Daca tot ceea ce-ti doresti este sa obtii un venit suplimentar, atunci poti arunca o privire asupra acestor 3 idei de afaceri mici. Sunt ideale...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]