de Andrioae Ruxandra
28 Mai. 2014
2748
Frica de esec este una dintre cele mai puternice forte care impiedica antreprenorii sa isi valorifice potentialul. Este teama care blocheaza majoritatea afacerilor inainte de a fi incepute.
Cateva "trucuri" simple te pot ajuta sa iti depasesti teama de a incepe sau de a-ti dezvolta afacerea:
1. Uita de conceptul de perfectiune: Prea multi antreprenori asteapta pana cand fiecare detaliu al afacerii este pus la punct inainte de a se lansa. Perfectiunea este inaccesibila. Nu astepta, treci la atac! Si ce daca gresesti? Si ce daca sunt probleme peste tot? Mergi inainte cu ceea ce ai si construieste pe masura ce inveti. Daca astepti pana cand blogul, produsul, site-ul etc. este perfect, nu vei lansa nimic niciodata.
2. Gandeste-te la cel mai rau lucru care se poate intampla: este atat de inspaimantator pe cat crezi? Adesea, ne subestimam capacitatea de a ne indrepta atentia catre altceva mai pozitiv decat cel mai rau lucru care se poate intampla. Daca incepi o afacere si esuezi, cat timp iti ia sa iti revii? Cat de greu ti-ar fi sa-ti gasesti alt job sau sa incepi alta afacere? Ai fi la pamant cateva luni sau cativa ani? Cum ai face fata riscului? Si ce inseamna riscul in comparatie cu o viata in care nu ti-ai urmat visurile? Sigur ca, tu, impreuna cu familita ta stii mai bine situatia si capacitatea de a-ti asuma riscurile, dar, pentru multi oameni, monstrul care se ascunde sub pat nu este atat de periculos precum crezi ca este.
3. Minimizeaza pas cu pas dezavantajul esecului: indiferent de situatia personala, intotdeauna ar trebui sa gestionezi riscul in mod inteligent. Depasindu-ti teama nu inseamna neaparat ca risti sa pierzi totul. Te poti pregati dinainte pentru a reduce dezastrul provocat de un eventual esec. De exemplu, iti poti structura noua afacere in asa fel incat sa iti minimalizezi responsabilitatea. Iti poti crea fonduri de urgenta sau poti incepe afacerea in timp ce ai inca un job normal.
4. Fii sincer in legatura cu finantarea: nu este un secret ca marile afaceri care solicita imprumuturi nu sunt intr-o forma foarte buna. Observam cum capitalurile de risc sunt restituite, dar, pentru afacerile obisnuite, finantarea traditionala acordata de catre banci este una stransa. Acest lucru inseamna ca trebuie sa te auto-finantezi sau sa incepi cu foarte putini bani pentru inceput. Daca nu ai acces la un capital imens, probabil n-ar fi indicat sa lansezi o companie de productie sau un concept cu un inventar costisitor al produselor. Oricum, sunt sanse mari sa incepi o afacere cu un capital mic.
5. Gandeste-te la ceea ce este cu adevarat infricosator: Da, inceperea unei afaceri poate fi o incercare de temut, mai ales atunci cand noutatile din domeniu infatiseaza imaginea unei economii dezechilibrate. Dar gandeste-te astfel: faptul ca nu acorzi o sansa visurilor tale poate fi cel mai inspaimantator lucru dintre toate.
Este momentul sa pui in miscare un plan si ai la dispozitie doua luni ca sa iti creezi planul de afaceri, asambland orice resurse ai nevoie si informandu-te despre taxele si obligatiile necesare inceperii unei afaceri.
Asadar, daca te-ai gandit sa incepi o afacere, ia-ti inima in dinti si treci la treaba! Stabileste-ti un deadline si fa ceva care te va motiva sa intri in actiune. Cu fiecare decizie pe care o vei lua, vei capata incredere si impuls.
Sursa: smallbiztrends.com
Tags: afaceriantreprenoristart in afaceriafaceri micisfaturi afaceriplan de afaceri