de Camelia Diaconu
01 Oct. 2018
3119
In prezent, cererea pentru produsele bio este tot mai mare datorita numarului ridicat de persoane care isi doresc sa consume doar alimente sanatoase, crescute natural. Tocmai din acest motiv, tot mai multi fermieri se reprofileaza si incep afaceri cu produse bio, pe langa alimentele agricole conventionale. Grija pentru acest tip de afacere este diferita, tocmai din acest motiv, iti recomandam cateva sfaturi utile, care te vor ajuta sa iti gestionezi cat mai bine afacerea.
Chiar daca la o prima vedere iti dai seama ca produsele bio au un pret mai ridicat fata de alimentele obisnuite, ei bine, inceperea afacerii presupune o pregatire mult mai atenta, cat si proceduri mult mai costisitoare, tocmai pentru ca afacerea sa dea roade. Asadar:
Asigura-te ca gestionezi eficient stocurile. Multi producatori care incep un business cu alimente bio sunt de parere lipsa unei piete intens dezvoltate, cu o desfacere stabila nu ii ajuta sa isi desfasoare corespunzator activitatea, tocmai din acest motiv nu isi stabilesc stocuri concrete. Inainte de a stii cum sa iti gestionezi stocurile este important sa identifici potentialele oportunitati de vanzare, din-naintea recoltarii. In felul acesta, te vei asigura ca stii unde trebuie sa vinzi roadele muncii tale. Spre exemplu, in cazul in care productiile nu sunt foarte mari, te poti gandi sa le comercializezi catre restaurante, care au in meniu preparate cu produse bio.
Gestioneaza-ti capitalul. Capitalul este factorul cel mai important care iti permite sa gestionezi o afacere. Pentru a te asigura ca esti in masura sa intreprinzi toate operatiunile necesare, in timp util este important sa iti stabilesti cateva reguli. Este cel mai important sa ai un control asupra fluxului de numerar, pentru a stii care este timpul in care iti poti onora platile facturilor. Imposibilitatea de plata a datoriilor este principala cauza care duce catre insolventa.
Planuieste-ti investitiile. Chiar daca vei fi tentat sa adopti noi proceduri si tratamente, asigura-te ca extinderea afacerii este si o facilitate pe care o primesti in mod automat. O eventuala marire a plantatiei, iti aduce automat si un profit mai mare? In caz constrar, o extindere brusca sau o intreprindere de investitii, care nu au legatura cu activitatea directa a afacerii, te poate lasa fara capital, fapt ce ajunge la insolventa sau la costuri suplimentare nejustificate.
Anticipeaza miscarile din piata. Cel mai important pas pe care trebuie sa il faci este sa fii intotdeauna informat despre acivitatile concurente. Pentru a-ti asigura afacerea pe termen lung, asigura-te ca stii sa analizezi evolutia pietei, volatilitatea cererilor si ofertelor dosponibile. In felul acesta iti asiguri afacerea proftabila pe o perioada indelungata. In momentul in care stii sa anticipezi miscarile din piata, vei fi capabil si sa iti ajustezi capacitatea de productie, atunci cand este cazul, pentru a nu genera costuri inutile, dar si care sunt produsele care te-ar surclasa in fata competitiei.
Sursa foto: pixabay.com
Tags: afacere biosfaturi in afaceriidei de afaceri bio