Cultivarea microplantelor este o afacere simpla, cu o piata imensa. De asemenea, puteti testa aceasta idee pe balconul apartamentului, veti obtine in doar 7 zile o recolta bogata.
Procesul acestei afaceri cu microplante este simplu, trebuie sa luati cateva seminte de mazare, rucola, gulie, broccoli sau varza si sa le asezati pe un strat de pamant.
Periodic trebuie umezite si lasate sa-si urmeze cursul. Ulterior, semintele vor incolti si in doar cateva zile, vor forma plantute de aproximativ 10 cm inaltime. Acestea sunt microplantele, numai bune de mancat.
O afacere cu microplante nu necesita o investitie majora, iar rezultatele sunt rapide. In plus, microplantele nu au nevoie de mult spatiu, facandu-le o cultura ideala pentru fermele mici si cultivatorii urbani.
Intr-o zona la fel de mica precum un container de transport, un garaj sau un subsol, ati putea castiga un profit impresionant.
Ce sunt microplantele si ce beneficii ofera
Microplantele sunt rasaduri mici de plante comestibile, precum lastarii sau semintele din a doua etapa din ciclul de viata al unei plante.
De asemenea, microplantele au o dimensiune mult mai redusa comparativ cu verdeturile obisnuite. De cele mai multe ori, acestea sunt confundate cu germenii sau prima etapa din ciclul de viata al unei plante.
De cele mai multe ori, microplantele sunt folosite pentru a da culoare si aroma preparatelor culinare, dar si pentru designul farfuriei.
Printre beneficiile oferite de microplante se numara continutul mare de nutrienti, de antioxidanti si tratarea bolilor.
Microplantele sunt pline de nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor si la gestionarea greutatii corporale. De asemenea, cu ajutorul nutrientilor, microplantele stimuleaza sanatatea si bunastarea, atat mentala, cat si fizica.
Microplantele au un continut ridicat de antioxidanti, astfel pot ajuta la prevenirea mai multor afectiuni. Microplantele din familia Brassica, ce include si broccoli, contin vitamina E, un antioxidant fenolic. De asemenea, un continut ridicat de vitamina A se gaseste in microplantele Asteraceae, precum cicoarea si salata verde.
Potrivit studiilor de specialitate, microplantele din specia Brassica, precum varza rosie, mustarul rosu, mustarul purpuriu si gulia purpurie contin varietati de polifenoli, mult mai complexe comparativ cu plantele mature. In acest sens microplantele ajuta la tratarea si prevenire bolilor.
Ce presupune o afacere cu microplante
Cele mai bune microplante nu dispun de o tehnologie de lucru avansata. In acest sens, o afacere cu microplante are nevoie de un spatiu in care acestea sa-si faca magia. Mai exact, pentru prima recolta de microplante va sfatuim sa utilizati o tavita subtire de plastic, de dimensiuni mici.
Afacerea cu microplante o puteti desfasura chiar pe propriul balcon, astfel ca tot ce aveti nevoie se afla mai jos:
- loc de lucru
- tavite din plastic - asemanatoare celor intalnite in supermarketuri
- pamant de legume
- apa + pulverizator de apa
- lumina artificiala
- seminte microplante - seminte germinabile, achizitionate de la magazine specializate
Ai nevoie de o ferma de microplante?
Microplantele sunt topping-urile perfecte si adauga savoare si valoare nutritionala oricarei mese. Restaurantele din Romania au adaugat de multa vreme in meniul acestora microplantele, datorita nutrientilor si designului.
Daca sunteti interesat de aceasta afacere, insa nu sunteti complet decis, puteti incerca pe propriul balcon. Rezultatele se vor vedea dupa cateva zile, iar farfuriile vor avea alt gust. De asemenea, pentru a impartasi aceasta aroma si altora, va trebui sa apelati la o suprafata mai generoasa.
Toate aceste eforturi nu sunt facute in zadar, avand in vedere cantitatea mare de microplante produsa in cateva zile. Cu cat cultura este mai intens colorata, cu atat veniturile vor creste. Cererea este mare pe aceasta piata, avand in vedere ca oamenii sunt din ce in ce mai interesati de produse naturale si productii locale.
Sera cu microplante in propriul apartament
Pentru inceput, puteti opta pentru o sera cu microplante in propriul apartament. In acest fel, beneficiati de o suprafata larga si de o productie diversa. Apartamentul poate fi un sediu bun de afacere pana la extinderea acesteia.
In ceea ce priveste tavita de cultivarea, aceasta trebuie amplasata pe balcon sau pe pervazul ferestrei, insa nu in bataia directa a soarelui. De asemenea, microplantele trebuie sa beneficieze de aer proaspat, la o temperatura de aproximativ 20 grade celsius.
Un alt plus al acestei afaceri este ca nu se utilizeaza niciun fel de ingrasamant, microplantele sunt 100% bio!
Cele mai bune microplante pentru o afacere de succes
Microplantele constituie o "marfa" de exceptie. Acestea au un gust pregnant, similar cu al legumelor ajunse la maturitate. Datorita concentratiei maxime de nutrienti, microplantele sunt foarte sanatoase.
In lista de microplante comestibile cu un timp de recoltare redus se numara:
- Creson 4 - 10 zile
- Rucola 4 - 10 zile
- Broccoli 5 - 10 zile
- Gulie purpurie 6 - 10 zile
Avantajele afacerii cu microplante
Afacerea cu microplante poate aduce diverse avantaje, daca antreprenorul este hotarat sa investeasca timp in dezvoltarea sa. Iti las mai jos cateva beneficii ale cultivarii microplantelor.
Cost scazut de pornire
Aceasta afacere poate fi inceputa cu una sau doua tavi de microplante, lansad posibilitatea inmultirii. Fiecare tava costa aproximativ 20 de lei, referindu-ne la sol si seminte.
Acest business are diferite oportunitati de care va puteti agata. Aveti posibilitatea de a furniza pentru un restaurant sau de a produce suficiente microplante pentru a le vinde o data pe saptamana la o piata de fermieri. Productia poate creste pe masura ce cererea pentru produsul vostru se ridica.
Economiseste timp
Aceasta afacere nu pierde timp. Fata de culturile de porumb sau grau, aici nu trebuie sa astepti un sezon intreg pentru a recolta. Microplantele trec de la samanta la recoltare in 1-4 saptamani.
Timul rapid de raspuns va permite sa experiemntati si sa maximizati eficienta operatiunii. Antreprenorul are posibilitatea de a creste sau reduce rapid productia in cazul in care vanzarile fluctueaza pe parcursul anului.
Cresterea profitului
Cu exceptia cazului in care aveti sere, microplantele sunt doar una dintre putinele moduri prin care puteti produce alimente pe tot parcursul anului, ca mic fermier.
Astfel, microplantele si culturile din sera vor reprezenta o sursa excelenta de venit consistent. Daca sunteti fermieri, puteti sa va folositi de microplante pentru a castiga bani in plus pe timpul iernii, dar si pentru diversificarea afacerii.
Nutritie superioara
Microplantele sunt super-alimente, fiind pline de vitamine si nutrienti. Acestea atrag atat restaurantele pentru a le oferi in farfurii, cat si consumatorii atenti la sanatate.
Cultura valoroasa
Microplantele se vand la preturi ridicate in restaurante si magazinele alimentare de top. Microplantele sunt recunoscute ca produse de nisa la cel mai bun grad atunci cand sunt proaspete.
La ce pret poti vinde microplante
Cultivarea microplantelor este simpla. Toate ustensilele sunt la indemana oricui, iar faptul ca microplantele nu au nevoie de ingrasaminte si nici de tratamente contra bolilor, ajuta stadiul de dezvoltare si usureaza procesul de recoltare. Un metru de cultura de microplante poate produce 7.000 de euro pe luna, potrivit cultivatorilor cu experienta.
In functie de tipul microplantelor, pretul de piata al acestora poate incepe de la 10 lei.