Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere profitabila cu doua specii de arbusti fructiferi: afine si capsuni

28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In ultimii cinci ani cultura arbustilor fructiferi s-a dezvoltat foarte mult in Romania, fiind sprijinita de trei factori importanti: fondurile europene prin PNDR 2014-2020, adoptarea unui stil de viata sanatos si diversificarea cererii pe piata europenea. Arbustii fructiferi incep sa fructifice din al doilea an de la plantare, asadar, spre deosebire de alte specii pomicole, investitiile se recupereaza mult mai repede.

Catalin Maris in varsta de 29 de ani, din comuna Marisel, judetul Cluj a absolvit in 2009 Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara la Cluj si s-a gandit sa puna bazele unei afaceri in agricultura. A accesat fonduri europene si a inceput sa cultive afine si capsuni.

Avea cunostinte din timpul facultatii despre arbustii fructiferi, asa ca a ales sa cultive afine, deoarece nu sunt plante pretentioase, productia este buna iar durata de viata este de 35-40 de ani.

Materialul saditor l-a cumparat dintr-o pepeniera de la Baia Mare, este vorba de un soi foarte rezistent, aclimatizat in Romania, cu o productivitate mare. A inceput sa cultive afine pe o suprafata de 1.5 ha. Nu foloseste fertilizanti chimici pentru ca isi doreste fructe bio. Desi productia va fi mai mica, fructele vor fi de calitate.

Deoarece fondurile propririi nu erau suficiente, a accesat fonduri europene prin Masura 112. Cu ajutorul lor a marit suprafata cultivata cu afini la 2 ha, a mai cumparat material saditor, utilaje, a introdus un sistem de irigare prin picurare si a plantat capsuni pe 12 ari.

A achizitionat rasadurile de la pepiniera din Hida, judetul Salaj, si a construit un solar. Spera sa obtina o productie de 2-2.5 tone.

 „In comuna noastra, la Marisel, sunt 5 cultivatori de capsuni, pe suprafete destul de mici, de pana la 1 ha, dar afini am doar eu. Ar fi bine daca ne-am asocia, pentru ca altfel este greu, suprafetele sunt mici si singura solutie pentru a valorifica mai bine productia este sa vindem cantitati mari. Poate in viitor vom face acest lucru“, explica tanarul fermieri pentru agro-business.ro.

Pe viitor isi doreste sa accese Masura 121 – Dezvoltarea exploatatiei si cu banii obtinuti sa faca o unitate de procesare, unde sa produca gemuri si siropuri.


Tags: afacere profitabilaarbusti fructiferiafinecapsunifonduri europene

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]