Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Asigura-te ca esti pregatit pentru demararea unei afaceri
Inceperea propriei afaceri inseamna multa munca, timp investit si concentrare continua. Uneori, daca antreprenorul nu este pregatit pentru a face fata eventualelor neplaceri cauzate de noul sau rol, demararea afacerii poate dauna.
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Cresterea prepelitelor japoneze
Vorbim astazi despre modurile prin care inceperea unei afaceri iti poate afecta familia.
Atunci cand un membru al familiei incepe o afacere si ceilalti membri pot fi afectati. Implicarea intr-un astfel de proces este o experienta stresanta, consumatoare de timp si energie, lucru care nu poate decat sa duca la alterarea relatiilor proaspatului antreprenor cu familia sa.
Lucrurile se complica atunci cand membrii familiei nu sprijina initiativa afacerii sau, mai rau, sunt chiar indignati de aceasta. Ei nu stiu sa arate respect fata de activitatea initiatorului afacerii sau nu au incredere in acesta.
Aceste sentimente negative din partea ambelor parti pot duce la racirea relatiilor sau, in unele cazuri, chiar la divort. Iata care sunt riscurile la care iti expui relatiile cu familia atunci cand te hotarasti sa incepi propria ta afacere:
1. Lipsa de timp pentru a interactiona cu acestia
Inceperea unei afaceri implica multa munca, timp si dedicare. Antreprenorul in cauza isi poate petrece si cate 75-80 de ore pe saptamana ocupandu-se de noul business. Daca inainte obisnuia sa lucreze cate 40 de ore pe saptamana in calitate de angajat, asta inseamna ca acum, timpul petrecut cu familia este sacrificat in favoarea noului business.
La randul ei, familia este nevoita sa faca sacrificii si sa suporte absenta acelui membru, a carui principala preocupare a devenit afacerea. In timp, aceasta situatie poate duce la infiriparea de resentimente intre antreprenor si restul familiei.
2. Sentimentul de singuratate si izolare
Pentru un proaspat antreprenor, procesul demararii unei noi afaceri este un drum lung, plin de singuratate. De cele mai multe ori acesta simte ca nimeni nu stie cu adevarat si nu intelege ce presupune acest demers. Nimeni din familie nu poate empatiza cu trairile pe care acesta le experimenteaza. Nimeni nu stie ce vede si simte acesta de-a lungul acestei „calatorii” si, in special, in momentele cand trece de la emotie la frustrare. In multe asemenea cazuri antreprenorul se simte ignorat si parasit de familie, care nu prea stie cu ce se ocupa acesta.
3. Familia este de parere ca noua afacere nu este decat un vis trecator
Multe tensiuni pot aparea in cadrul unei familii care nu impartaseste aceeasi speranta si optimism legate de noua afacere asa cum o face antreprenorul. Chiar si mai multe in cazul in care acesta nu crede in succesul afacerii si doar tolereaza o toana a initiatorului. In cazul in care sotia nu crede ca afacerea sotului sau este un lucru serios si este de parere ca acesta isi pierde timpul, pot aparea conflicte serioase in cadrul cuplului. Sotul va fi indignat de faptul ca sotia sa nu ii acorda destula incredere.
4. Familia crede ca eforturile antreprenorului ar trebui sa fie indreptate catre altceva
De cele mai multe ori, castigul de pe urma unei afaceri nu vine imediat. Pot trece luni sau ani pana cand investitia facuta se poate intoarce sub forma de profit. Familia poate fi foarte drastica in acest sens, fiind de parere ca a fost o prostie din partea acestuia sa-si paraseasca jobul care ii aducea venituri considerabila pentru a se ocupa de o afacere care nu ii aduce nimic. Acest lucru il adanceste pe antreprenor in singuratate, fara sprijin si incurajare din partea celor apropiati.
5. Familia nu ia in serios afacerea
Lucrurile devin dificile in cazul in care familia nu trateaza afacerea cu aceeasi seriozitate ca si antreprenorul. Aceasta crede ca este doar o faza in care antreprenorul se afla si care va trece de la sine. Situatia devine tensionata in cazurile in care sotia se incapataneaza sa considere ca este indreptatita sa cheltuiasca pe haine si bijuterii aceeasi suma de bani pe care sotul a dat-o pe echipamente pentru noul business.
6. Resursele familiei sunt supuse la risc
Multe tensiuni mai apar in cazurile in care familia considera ca antreprenorul risca prea mult din resursele familiei pentru a demara noua afacere. Daca aceasta esueaza, economiile familiei sunt pierdute pentru totdeauna.
7. Schimbarea personalitatii antreprenorului... in rau
Calitatile care il ajuta pe un antreprenor sa faca bine ceea ce face pot fi aceleasi care pot pune capat unei casnicii. O persoana increzatoare in sine, cu principii bine-definite si chiar dominatoare si care conduce o afacere poate sa aduca in sanul familiei comportamentul pe care il are pe scaunul directorial, lucru care nu este apreciat de membrii acesteia.
8. Prea multa presiune si stres
Stresul cauzat de inceperea unei afaceri poate atinge cote foarte inalte. Incercari venite din toate partile il pot afecta intr-atat pe noul antreprenor incat pot duce la izbucniri in sanul familiei.
Aceste informatii nu au menirea sa te sperie. Nu te gandi ca, oricum ar fi, o sa ti se intample si tie. Daca esti atent si reusesti sa sesizezi o situatie tentionata in familia ta din timp, o poi corecta cum se cuvine.
Multi oameni de afaceri au familii. Asta nu inseamna ca ei nu s-au aflat intr-un moment sau altul in una dintre situatiile de mai sus. Au reusit sa treaca dincolo de micile probleme cauzate de propriul business, iar recompensele au venit inzecit pentru toti membrii familiei.
Articole conexe
Afacere cu microplante. Cum poti obtine profit dintr-un spatiu mic
de Bianca TilaCum sa alegi senzorul de temperatura potrivit pentru afacerea ta - ghid complet
de Idei de afaceri3 recomandari pentru a-ti incepe cu dreptul propria afacere
de Bianca TilaDeschiderea unei berarii. Ce ai nevoie pentru o afacere profitabila?
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit