Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie pe cine luati asociat in afacere!

de Horatiu Sasu 29 Mar. 2011 4261
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In analiza cazurilor de constituire a unei societati comerciale, subliniem ca potrivit art. 14 C. com., persoana pusa sub interdictie nu poate fi comerciant si nici continua comertul.

Desigur, cazul de mai sus e rar, neglijenta asociatilor trebuie sa fie mare, dar cazul nu e imposibil. De aceea il vom analiza in coordonatele sale principale.

Din cauza alienatiei sau debilitatii mintale, persoana pusa sub interdictie nu poate incheia actele juridice pe care le reclama activitatea comerciala. Asa fiind, deoarece legea interzice chiar si continuarea comertului, inseamna ca, in cazul in care persoana pusa sub interdictie ar dobandi pe cale succesorala un fond de comert, parintele sau tutorele nu ar putea continua comertul in numele interzisului. In consecinta, fondul de comert va fi supus lichidarii .

Solutia legii se explica prin aceea ca interzisul este o persoana care este lovita de o infirmitate iremediabila, lipsita de speranta de a putea desfasura o activitate comerciala.

Potrivit Decretului nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si juridice,  art. 11, nu au capacitate de exercitiu persoanele puse sub interdictie.

Pentru cei ce nu au capacitate de exercitiu, actele juridice se fac de reprezentantii lor legali, insa, dupa cum vedem, in materie comerciala nu sunt premise niciun fel de acte juridice.

Totusi, punerea sub interdictie are anumite etape si nu se pronunta foarte usor.

Intr-o prima faza, presedintele instantei sesizata cu o cerere de punere sub interdictie va lua masuri ca cererea, impreuna cu inscrisurile anexate, sa fie comunicate procurorului. Acesta va dispune efectuarea cercetarilor ce le va socoti necesare, va lua si parerea unei comisii de medici specialisti, iar daca cel a carui punere sub interdictie este ceruta, se gaseste internat intr-o institutie sanitara, va lua si parerea medicului sub supravegherea caruia se afla.

Presedintele instantei sesizeaza totodata autoritatea tutelara de la domiciliul celui a carui punere sub interdictie este ceruta, pentru a se numi curatorul.

In a doua faza, luand concluziile procurorului, instanta tutelara va putea dispune internarea provizorie a celui a carui punere sub interdictie este ceruta, pe timp de cel mult sase saptamini, daca observarea mai indelungata a starii lui mintale este necesara, potrivit avizului unui medic specialist, iar aceasta observare nu se poate face in alt mod.

In cea de-a treia etapa, dupa ce primeste rezultatul cercetarilor si avizul comisiei de medici specialisti, precum si, daca va fi cazul, parerea medicului institutiei sanitare, presedintele va fixa termenul pentru judecata cererii, dispunind citirea partilor. Cererea si toate inscrisurile depuse se vor comunica celui a carui punere sub interdictie este ceruta.

Judecata se va face ascultind concluziile procurorului.

La termenul de judecata, instanta va asculta pe cel a carui punere sub interdictie este ceruta, pentru a constata starea sa mintala.

Daca cel a carui punere sub interdictie este ceruta nu este in stare sa se infatiseze la instanta, el va fi ascultat, in prezenta procurorului, la locul unde se afla.

In final, prin ingrijirea instantei, hotarirea de punerea sub interdictie, ramasa definitiva, se va publica in extras intr-un ziar indicat de instanta.

Instanta judecatoreasca va comunica autoritatii tutelare, de la domiciliul celui a carui punere sub interdictie este ceruta, hotarirea data asupra cererii de punere sub interdictie, pentru ca autoritatea tutelara sa dispuna ridicarea curatelei, daca aceasta a fost instituita, iar in caz ca instanta a hotarit punerea sub interdictie, sa dispuna numirea unui tutore.

Important de retinut – inclusiv in material comertului efectuat de cel pus sub interdictie – ca ridicarea interdictiei se face cu aceeasi procedura si publicitate, ca si pronuntarea ei.




Tags: asociatisocietati comerciale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Rentabilitatea intreprinderii. Cum pot masura succesul afacerii mele

de Bianca Tila
17 Apr 2024
Viata de business nu se refuza doar la a comercializa un produs, ci are in compozitia sa elemente cheie, strategii de marketing, evaluarea ideii de...

Cum sa alegi senzorul de temperatura potrivit pentru afacerea ta - ghid complet

de Idei de afaceri
04 Apr 2024
In domeniul industrial, monitorizarea si controlul temperaturii sunt aspecte esentiale pentru asigurarea functionarii eficiente si sigure a...

3 recomandari pentru a-ti incepe cu dreptul propria afacere

de Bianca Tila
20 Mar 2024
De la inceput afacerea ta trebuie structurata intr-un mod care va avea sanse sa produca bani, nu sa inregistreze pierderi. Principalul tau atunci...

Greseli pe care sa le eviti atunci cand incepi un business

de Bianca Tila
21 Dec 2023
Demararea unui business este provocatoare, insa la inceput de drum esti predispus multor greseli. Stim cu totii ca un lucru nou nu iese perfect din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]