Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Banca Mondiala: Cresterea economica in Europa incetineste

de Florin Amariei 05 Apr. 2019 2267
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mai multi reprezentanti ai Bancii Mondiale arata ca in Europa si Asia Centrala cresterea economica a incetinit la 3,1% in 2018 si se estimeaza o scadere pana la 2,1% in 2019.

„Europa si Asia Centrala sunt vulnerabile in fata incertitudinilor globale si se confrunta cu mai multe provocari pe termen lung, inclusiv imbatranirea populatiei, declinul productivitatii, scaderea investitiilor si schimbarile climatice. Vestea buna este ca sunt disponibile diverse optiuni de politici pentru accelerarea cresterii si gestionarea acestor provocari”, a spus Cyril Muller, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala. 
 
„Tarile ar trebui sa elimine decalajele in materie de investitii, sa imbunatateasca guvernarea, sa participe mai mult la lanturile valorice globale si sa se asigure ca mai multe persoane au acces la servicii financiare, inclusiv la conturi bancare si plati digitale", a mai adaugat acesta.
 
In raportul prezentat de Banca Mondiala se mai arata si faptul ca Turcia reprezinta un exemplu elocvent pentru pietele financiare si investitori, avand in vedere ca in 2018 a ajuns la o crestere economica de doar 1,0%, fata de 7,4% in 2017. Declinul acesta major pare a se transforma in tendinta. 
 
Cresterea regionala va prezenta o crestere modesta in 2019, conform expertilor Bancii Mondiale. Revenirea treptata a Turciei va compensa activitatea moderata din Europa Centrala (regiunea financiar, nu cea geografica).
 
Ponderea populatiei aflata la varsta activa in regiune a scazut dramatic, in mare parte ca urmare a declinului ratei de fertilitate din anii 1990. Productivitatea s-a diminuat la 0,8% pe an intre 2013 si 2017. Cresterea investitiilor a incetinit rapid, de la o medie de peste 15% cu cinci ani inainte de criza financiara globala la o medie de 1,6% in perioada 2014-2018. Alte zone din regiune – in special Asia Centrala si Balcanii de Vest – sunt extrem de vulnerabile in fata schimbarilor climatice, precum seceta, inundatiile si dezastrele naturale mai frecvente.
 
Raportul indica faptul ca incluziunea financiara poate sa ajute tarile din Europa si Asia Centrala sa gestioneze aceste provocari, deoarece accesul la serviciile financiare faciliteaza investitia oamenilor in sanatatea, educatia si afacerile acestora, promovand astfel dezvoltarea si reducand saracia.
 
„Incluziunea financiara poate ajuta accelerarea cresterii economice si poate juca un rol important in gestionarea multor provocari pe termen lung ale regiunii”, a spus Asli Demirgüç-Kunt, economist sef pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale. „Detinerea unui cont este primul pas catre un sistem financiar formal, facand mai usoara incasarea salariului, primirea banilor de la prieteni si familie si colectarea platilor guvernamentale. De asemenea, incurajeaza economiile si creditarea. In tarile emergente din Europa si Asia Centrala, ponderea populatiei care detine un cont a crescut de la 45% in 2011 la 65% in 2017, ceea ce reprezinta o tendinta promitatoare. Dar, mai sunt multe de facut in majoritatea tarilor.”
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: cresterea economicaeuropaasia20192018

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

4 idei de afaceri pe care le mai poti incepe in 2019

de Florin Amariei
15 Oct 2019
Daca vrei sa pornesti ceva concret inainte de finalul anului 2019, noi iti propunem 4 idei de afaceri pe care le poti pune pe picioare. E momentul...

Economia Romaniei, in crestere in primul trimestru din 2019

de Florin Amariei
15 Mai 2019
Economia romaneasca a crescut in primul trimestru, fata de aceeasi perioada din 2018, cu 5%, serie bruta, arata primele estimari publicate de...

4 idei de afaceri mici potrivite pentru 2019

de Florin Amariei
14 Ian 2019
Anul 2019 aduce cu sine si noi provocari, iar cei care doresc sa devina antreprenori pot sa aleaga una dintre aceste 4 idei de afaceri mici potrivite...

Fonduri de finantare pentru afacerile din 2019

de Camelia Diaconu
17 Ian 2019
Pentru multi dintre noi, ideea de a deschide o afacere ne sperie doar din cauza fondurilor insuficiente. Sumele mari de bani de care ai nevoie la...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]