de Florin Amariei
15 Apr. 2020
4810
Sunt cateva reguli minime care trebuie respectate daca te gandesti sa intri in aceasta lume.
Banii si afacerile sunt conectati si nelipsiti. E important, insa, ca fiecare doritor de a fi antreprenor sa inteleaga ca pentru a porni un business ai nevoie de cateva lucruri esentiale pe care sa le stii.
Banii si afacerile. Reguli care trebuie respectate
1. Nu e nicio diferenta intre o afacere pornita de la 1000 de euro, una de la 10 000 de euro si una de la 100 000 de euro!
Lipsa banilor in 90% dintre cazuri este doar o scuza care ascunde, de fapt, lipsa de flexibilitate a antreprenorului. Un antreprenor face bani in functie de contextul in care se afla si cu resursele de care dispune, nu in conditii de „laborator”.
Sun Tzu (Arta Razboiului) are un citat genial pe tema asta, cu o larga aplicabilitate in antreprenoriat:
„Sa controlezi o armata mare ai nevoie de aceleasi principii cu care controlezi o armata mica: in mare parte este vorba doar despre o fractie.”
Ce intelegem? Practic, daca nu scoti bani fara bani, nu scoti bani nici cu bani. Daca nu poti controla o afacere plecata de la 1000 de euro, nu poti controla nici o afacere plecata de la 100 000 de euro. Intr-un final, daca ti se dau cele doua sume, depinde doar de unde cazi. Asta este si motivul pentru care este important sa faci bani pas cu pas, ca un proces. Tu vei fi numitorul comun in toata aceasta crestere.
2. Succesul in afaceri nu e un city-break, ci o calatorie de lunga durata
Asta inseamna ca nu ai nevoie sa pui la bataie un apartament ca sa faci rost de fonduri pentru a porni o afacere. Vine din nevoia de „bani” ca sa faci „bani” (credinta ca e faptul investitia initiala rezolva „afacerea”, nu neaparat tu). De asta nu iti vom recomanda nici cu imprumuturi de la banca, decat in situatii foarte concrete, in care iesi in castig pe hartie (sa ai deja clientii/contractul care sa iti aduca banii pe care sa ii dai bancii inapoi, nicidecum sa joci la „ruleta”, sperand ca investitia iti va aduce mai multi clienti).
3. Stabileste obiective reale
Verifica modul in care cheltuiesti banii pe care ii ai acum. Crezi ca te poti lipsi de iesit in oras, un abonament scump sau diverse terminale de ultima generatie? In trei-patru luni poti pune deoparte suficienti bani pentru a face primii pasi catre afacerea ta.
Nu te arunca din prima la tot felul de megalomanii. Pas cu pas, fii responsabil si reinvesteste profitul.
4. Afacerea incepe cu mult inainte ca tu sa ai banii
Lipsa de educatie financiara din Romania ii pune pe multi in dificultate la inceput de antreprenoriat. Desi sumele nu sunt foarte mari, atunci cand simti ca ai atins un punct stabil in spectrul financiar te lasi prada valului de cheltuieli inutile.
Asigura-te din timp ca stii cum sa iti pui banii la locul potrivit. Cheltuie-i cum trebuie si, mai important, doar pe ce trebuie!
5. Tine un jurnal personal de activitate
Iti va fi de un real ajutor sa vezi prin ce ai trecut acum 3 sau 6 ani in urma. Vei observa progresul realizat si vei intelege ca esti pe directia potrivita.
Succes!
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: baniiafacerilereguli