de Idei de afaceri
28 Mai. 2024
1973
Te-ai gandit cum poti sa-ti transformi pasiunea intr-o afacere? Daca iti petreci timpul liber langa un pahar de bere si incerci constant gusturi noi, iti propunem sa pornesti o afacere cu o piata solida. Romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial.
Vestea buna este ca, pe aceasta piata pot patrunde cu succes si micii producatori care fac bere artizanala (doar cateva sute de hectolitri pe an, intr-un spatiu redus). Atuul lor consta in faptul ca, nefiind limitati de rigorile unui proces industrial, ei pot jongla cu retetele si pot veni pe piata cu beri cu arome inedite, mereu proaspete si foarte sanatoase.
Berea artizanala (numita si bere craft) este berea pe care o puteti produce acasa, prin metode traditionale si cu ingrediente 100% naturale, fara niciun fel de aditivi si conservanti. Ingredientele sunt cele clasice – apa, malt, hamei, drojdie de bere – doar ca aveti libertatea sa le combinati cum vreti, de aici si gustul deosebit.
Berea artizanala are un gust mai puternic, este mai aromata si are mai putin acid. Aroma aparte este un argument esential in favoarea berii artizanale, dat fiind ca marcile de bere industriala, indiferent de producator, au inceput sa cam aiba acelasi gust.
Berea artizanala nu este pasteurizata si nici filtrata. Pasteurizarea este un proces de incalzire a berii deja preparate la o temperatura de 60-80 de grade, cu scopul de a-i prelungi semnificativ durata de viata. Iar filtrarea ii creste limpezimea si stabilitatea microbiologica, doar ca aceste procese ii afecteaza gustul, culoarea si caracterul de produs 100% natural si sanatos.
Consumatorii, in special tinerii, sunt din ce in ce mai incantati de posibilitatea de a bea o bere buna, care sa le satisfaca dorinta de diversitate si de experiente noi. Acesti consumatori vor o bere autentica, gustoasa, sanatoasa si proaspata.
In momentul de fata, berea artizanala inseamna doar o picatura in oceanul productiei autohtone de bere, dar lucrul acesta se va schimb curand. Producerea de bere este simpla: malt, hamei, drojdie de bere si apa. Acestea sunt ingredientele necesare. Calitatea, finetea si specificul fiecarui tip de bere sunt date de aceste patru elemente, dar si de utilajele speciale in care se prepara bautura.
Procesul tehnologic dureaza in jur de o saptamana si incepe cu macinarea maltului intr-o moara speciala. Acesta se incalzeste apoi, impreuna cu apa, pana la temperatura de 77 de grade, cand are loc procesul de zaharisire, adica transformarea amidonului de malt in zaharuri.
Dupa care amestecul se pune intr-un filtru: partea lichida (mustul) se filtreaza, iar apoi se fierbe 90 de minute, timp in care se adauga si hameiul. Mustul se ia de pe foc si se pune la racit in vasele de fermentatie, unde majoritatea zaharurilor se transforma in alcool. Dupa o saptamana, berea poate fi varsata intr-un cazan, unde devine gazoasa si capata gustul specific.
Principalele tipuri de bere artizanala
Berile artizanale, la fel ca si cele industriale, sunt de mai multe tipuri si multumesc toate gusturile. Cele mai cunoscute si raspandite tipuri de bere artizanala sunt:
Berea artizanala Ale
Ale este o bere de fermentatie inalta (la o temperatura de 14-25 de grade Celsius) cu un gust mai complex fata de alte tipuri.
Berea artizanala Lager
Este berea de fermentatie joasa, obtinute prin fermentarea drojdiei la o temperatura cuprinsa intre 5 si 13 grade in prima saptamana si in perioada urmatoare la o temperatura mai scazuta, cuprinsa intre 0 si 2 grade. Berea Pilsner, tipul de bere cel mai consumat in lume, este o bere Lager.
Berea artizanala Stout
Este o bere neagra, ce se produce cu malt prajit, motiv pentru care are si o aroma deosebita. Este o bere mai tare decat Ale, de pilda.
Berea artizanala Porter
Berea Porter este o bere neagra, cu un gust usor dulce. Este o bere mai tare decat Ale, la fel ca si Stout. In ambele cazuri - Porter si Stout - se foloseste malt prajit.
Puncte tari
- Unicitatea calitatii – gustul aromat si mai proaspat, deoarece fabricile de bere artizanale sunt distinse de berii industriale standard prin stilurile de aroma si de preparare
- Marja de profit mare
- Imagine exclusiva
- Segmente strategice de segmentare a pietei si strategii de implementare
- Segmente de piata diversificate: asigurarea lipsei de dependenta de o anumita piata
- Combinarea competentelor in management
- Crearea si mentinerea unei baze de capital solide
- O campanie de marketing agresiva si concentrata, cu scopuri si strategii clare
- Deoarece produsul este o experienta, este dificil sa fie preluat de fabricile de bere industriale, deoarece acestea nu se pot concentra pe scara mica de productie, incapacitatea de a duplica aroma preparata din artizanat
Industria locala a berii este singura piata de dimensiuni mari din sectorul bunurilor de larg consum unde importurile nu au reusit sa ajunga nici la 5%. Multinationalele din sector au restructurat businessurile locale dupa un lung sir de achizitii, dar au pastrat 97% din productie in fabricile din Romania
Venituri estimate
Se vizeaza obtinerea a 1.000 litri, lunar, de bere artizanala. Ceea ce rezulta o productie de 120 hectolitri anual. Daca pretul de vanzare al unei berii artizanale de calitate ajunge in medie la 10 lei, veniturile se vor estima la:
12.000 litri x 10 lei = 120.000 lei (25.532 euro)
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: bere artizanalaafacere accesibila