Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Berea artizanala - o afacere pentru romanii cu gust

de Florin Amariei 02 Aug. 2019 4897
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Berea artizanala este o afacere de succes pentru cei care vor sa urmeze calea antreprenoriatului. Iata TOT ce trebuie sa stii.

Nu doar nemtii pot sa faca bere buna si, in plus, nici nu trebuie sa platesti 10 - 15 lei pentru un pahar de bere gustos, realizat intr-un mediu curat si in care sa ai incredere. Fa-ti propria bere si vinde-o altora! Iata tot ce trebuie sa stii despre berea artizanala!
 
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial?
 
Cu cei 85 de litri/cap de locuitor/an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial, liderii fiind cehii (142 de litri), urmati de austrieci (105 litri) si de nemti (104 litri).
 
Piata autohtona a berii este asadar una solida, sigura, fara fluctuatii semnificative si care atrage venituri de 2,4 miliarde de euro (da, in fiecare an scoatem din buzunare 2,4 miliarde de euro ca sa-i dam pe bere!). 
 
Iar vestea buna este ca, pe aceasta piata pot patrunde cu succes si micii producatori care fac bere artizanala (doar cateva sute de hectolitri pe an, intr-un spatiu redus). Atuul lor consta in faptul ca, nefiind limitati de rigorile unui proces industrial, ei pot jongla cu retetele si pot veni pe piata cu beri cu arome inedite, mereu proaspete si foarte sanatoase.
 
Deveniti si dvs. producator de bere artizanala!
 

3 argumente imbatabile! De ce este productia de bere artizanala o afacere exceptionala?

 
1. Berea artizanala are un gust aparte
Berea artizanala (numita si bere craft) este berea pe care o puteti produce la dvs. acasa, prin metode traditionale si cu ingrediente 100% naturale, fara niciun fel de aditivi si conservanti. Ingredientele sunt cele clasice – apa, malt, hamei, drojdie de bere – doar ca aveti libertatea sa le combinati cum vreti, de aici si gustul deosebit. 
 
Da, berea artizanala are un gust mai puternic, este mai aromata si are mai putin acid. Joaca dvs.se transforma astfel in ceva serios, doar ca trebuie sa tineti minte exact procesul parcurs, ca sa puteti reproduce gustul obtinut la un moment dat. Iar in ceea ce priveste alcoolemia, ea este aceeasi ca la berile industriale, in jur de 5%-7%. 
 
„Dupa primul pahar de IPA (India Pale Ale) pe care l-am baut, m-am indragostit de berea artizanala si am visat sa pot imparti ce am descoperit cu cat mai multi oameni“, spune Alin Matache, asociat la micro-beraria Ground Zero.
„Sa fii producator de bere artizanala inseamna sa fabrici berea cu pasiune, sa faci un produs traditional, in cantitati mici, utilizand propriile retete de bere dezvoltate in timp prin incercari si degustari si cu dorinta de a oferi senzatii gustative complexe“, explica Arnaud Dussaix, proprietarul micro-berariei Ninkasi, producatorul berii Sikaru. 
 
Aroma aparte este un argument esential in favoarea berii artizanale, dat fiind ca marcile de bere industriala, indiferent de producator, au inceput sa cam aiba acelasi gust.
  
2. Berea artizanala este sanatoasa
Berea artizanala nu este pasteurizata si nici filtrata. Pasteurizarea este un proces de incalzire a berii deja preparate la o temperatura de 60-80 de grade, cu scopul de a-i prelungi semnificativ durata de viata. Iar filtrarea ii creste limpezimea si stabilitatea microbiologica, doar ca aceste procese ii afecteaza gustul, culoarea si caracterul de produs 100% natural si sanatos.

bere artizanala
 
„Ne place sa ne jucam cu ingredientele clasice in asa fel incat sa scoatem un gust nou. Dar nu pasteurizam si nu filtram nimic. E pacat sa schimbi ceva ce e sanatos si bun de la natura si sa-l supui unor procese doar ca sa tina mai mult sau sa fie mai ieftin”, explica Ionut Ciobota, unul dintre patronii micro-berariei 1717 din Sibiu.
 
3. Berea artizanala castiga din ce in ce mai mult teren
Consumatorii, in special tinerii, sunt din ce in ce mai incantati de posibilitatea de a bea o bere buna, care sa le satisfaca dorinta de diversitate si de experiente noi. Acesti consumatori vor o bere autentica, gustoasa, sanatoasa si proaspata. 
 
In momentul de fata, berea artizanala inseamna doar o picatura in oceanul productiei  autohtone de bere, dar lucrul acesta se va schimb curand.
 
„Cred ca piata se va dezvolta pana la un 3-5% din volumul total de vanzari de bere din Romania. Este greu de estimat cand se va intampla acest lucru, dar faptul ca toate multinationalele stau cu ochii pe noi arata ca facem un lucru bun, din care vor si ele o bucata”, este de parere Laurentiu Banescu, fondator al micro-berariei Zaganu.
 

Ce informatii valoroase cuprinde ghidul Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes?

 
Cuprinsul ghidului „Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes”:
 
CAPITOLUL I. Istoricul berii si al berii artizanale 
 
 
Capitolul II. Analiza SWOT a microberariei – Merita sau nu?
Puncte tari, Puncte slabe 
Oportunitati, Amenintari
 
CAPITOLUL III. Investitia intr-o microberarie artizanala 
1. Cheltuieli cu materii prime 
2. Cheltuieli cu instalatii si echipamente 
3. Alte cheltuieli posibile
4. Venituri estimate
Furnizori de materii prime si instalatii de productie a berii artizanale
 
CAPITOLUL IV. Ce riscuri implica micro-beraria si cum le puteti evita 
 
CAPITOLUL V. Legislatia necesara pentru constituirea unei micro-berarii 
 
CAPITOLUL VI. Piata berii artizanale si portretul consumatorului de bere artizanala 
 
CAPITOLUL VII. Principiile productiei de bere artizanala 
1. De ce se filtreaza berea?
2. De ce se pasteurizeaza berea? 
Caracteristicile esentiale ale berii artizanale
Tipuri de bere
 
CAPITOLUL VIII. Tehnologia de fabricare a berii 
1. Materii prime
2. Fabricarea maltului
3. Brasajul
4. Procedee de plamadire – zaharificare
5. Filtrarea mustului 
6. Fierberea mustului de bere
7. Racirea si limpezirea mustului
8. Fermentarea mustului de bere
9. Sterilizarea berii
 
Bibliografie 

Prezentam in continuare cateva extrase interesante:
1. Cum se produce berea artizanala
Pentru a produce bere este nevoie de experienta si multa grija la cantitatile si la temperaturile utilizate. In mare, etapele productiei sunt urmatoarele:
  • Brasajul - Presupune adaugarea maltului macinat in apa fierbinte
  • Fierberea - Este etapa in care se adauga si hameiul
  • Fermentatia - Pentru a incepe fermentatia se adauga drojdia, iar procesul dureaza cateva zile, in functie si de tipul de bere dorit
  • Maturarea (fermentatia secundara) - Berea se tine la rece cateva saptamani, chiar si luni. In acest timp se separa de drojdie si se transfera in sticla. De altfel, in sticla are loc si fermentatia secundara.

Cum puteti face o instalatie de bere artizanala
 
Pentru a face singur bere pentru consum propriu puteti apela la kiturile pentru producerea berii. Ele contin tot ce va trebuie pentru a face cateva zeci de litri pentru dvs. si prieteni. Dar daca doriti sa faceti bere artizanala pentru comercializare aveti nevoie de o instalatie mai complexa, care cuprinde de obicei: 
  • macinator pentru malt
  • cazan de fierbere
  • filtre
  • refrigerator pentru racirea mustului
  • pompe pentru transfer
  • automatizare cu PLC
  • instalatie frigorifica
  • generator de vapori
 
2. Principalele tipuri de bere artizanala
Berile artizanale, la fel ca si cele industriale, sunt de mai multe tipuri si multumesc toate gusturile. Cele mai cunoscute si raspandite tipuri de bere artizanala sunt:
  • Berea artizanala Ale - Ale este o bere de fermentatie inalta (la o temperatura de 14-25 de grade Celsius) cu un gust mai complex fata de alte tipuri.
  • Berea artizanala Lager - Este berea de fermentatie joasa, obtinute prin fermentarea drojdiei la o temperatura cuprinsa intre 5 si 13 grade in prima saptamana si in perioada urmatoare la o temperatura mai scazuta, cuprinsa intre 0 si 2 grade. Berea Pilsner, tipul de bere cel mai consumat in lume, este o bere Lager.
  • Berea artizanala Stout - Este o bere neagra, ce se produce cu malt prajit, motiv pentru care are si o aroma deosebita. Este o bere mai tare decat Ale, de pilda. 
  • Berea artizanala Porter - Berea Porter este o bere neagra, cu un gust usor dulce. Este o bere mai tare decat Ale, la fel ca si Stout. In ambele cazuri - Porter si Stout - se foloseste malt prajit. 
 
 
3. Cine poate produce si comercializa bere artizanala 
Pentru a comercializa bere artizanala aveti nevoie de urmatoarele autorizatii:
  • autorizare sanitara
  • autorizare sanitar-veterinara
  • aviz de functionare de la Primarie pentru spatiu
  • autorizare SSM
  • autorizare ISU
 
Puneti in practica informatiile din ghidul complet despre realizarea berii artizanale!
 
Si entuziasmati-va cand micro-beraria dvs. va produce primul litru de bere exceptionala

...Click AICI pentru a-ti pune afacerea de vis in practica!
 
 
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bere artizanalaghid bere artizanalaafacere producere bere

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]