Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comercializarea produselor agroalimentare ecologice

de Florin Amariei 24 Sep. 2018 2825
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Clientii romani au inceput sa aprecieze din ce in ce mai mult produsele agroalimentare ecologice, asadar credem ca interesul tau de antreprenor poate indreptat in aceasta directie.

Avand in vedere legislatia aplicabila in domeniu, atunci cand discutam despre agricultura ecologica avem in vedere un intreg lant de activitati economice care se supun unor reguli specifice prevazute de un cadru legislativ adoptat la nivelul Uniunii Europene. Produsele care se obtin in urma aplicarii sistemului de agricultura ecologica vor fi regasite in comert sub diferite denumiri precum produse biologice (bio) sau ecologice (eco), acesti termeni fiind protejati la nivelul UE. Utilizare celor doua cuvinte este permisa operatorilor economici care se supun regulilor si procedurilor speciale adoptate de statele membre UE.
 
Trebuie mentionat faptul ca termenii de “bio”, “eco” sau organic, au exact aceiasi semnificatie, produsele fiind obtinute dupa aceleasi reguli, termenii respectivi fiind folositi in functie de tara in care se desfasoara procesul de productie, termenul „biologic” fiind folosit spre exemplu in tari precum Franta sau Italia, termenul “organic” utilizandu-se in special in spatiul anglo-saxon, termenul “ecologic”, fiind utilizat cu preponderenta in spatiul german, tarile baltice, acest termen fiind atribuit de UE si tarii noastre pentru definirea agriculturii ecologice.
 
In fapt, toate aceste produse cu denumire protejata, au aceleasi principii de cultivare/procesare/fabricare comercializare, prevazute in Regulamentul European nr. 834/2007 si Regulamentul European nr. 889/2008, fiind certificate in acest sens de un organism de inspectie si certificare, in Romania organismele de inspectie si certificare pentru agricultura ecologica fiind aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, conform prevederilor cuprinse in Ordinul nr.895/2016.
 

Obligatiile operatorilor economici care vor sa comercializeze produse agroalimentare ecologice

 
Toti antreprenorii care vor sa isi desfasoare activitatea in sistemul de agricultura ecologica se vor supune prevederilor art. 28, alin. (1) din Regulamentul CE 834/2007 INAINTE de a-si incepe activitatea propriu-zisa. Primul pas pe care acestia trebuie sa il faca este inregistrarea in sistemul de agricultura ecologica la Directiile Agricole Judetene, respectand prevederile nationale in acest sens. In Romania acestea sunt cuprinse in OUG nr. 34/2000 si Ordinul nr. 1253/2013. Dupa parcurgerea acestei etape, operatorul economic va trebui sa accepte inspectiile pentru certificare.
 
Atentie! Inainte de a incepe procedura de inregistrare la Directia Agricola Judeteana, operatorul economic trebuie sa incheie un contract cu un organism de control (persoana juridica din privat sau mediul public) aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. O lista cu acestea poate fi gasita dand CLICK AICI! Daca totul va decurge corect in timpul evaluarii initiale, atunci documentele justificative vor fi eliberate care vor putea fi folosite pentru inregistrarea la DAJ.
 
Procesul de inregistrare la DAJ si detalii suplimentare privind comercializarea produselor agroalimentare ecologice gasiti prin derularea .PDF-ului de mai jos. 

 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: comercializare produse bio ecomagazin produse ecoafacere eco bioinregistrare afacere bio eco

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]