Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Comisia Europeana sprijina start-up-urile din Europa
Initiativa Comisiei privind infiintarea si extinderea intreprinderilor are ca scop sa ofere numerosilor intreprinzatori din Europa oportunitatea de a deveni intreprinderi de elita la nivel mondial. Initiativa reuneste toate posibilitatile pe care UE le ofera deja, cu un nou accent asupra investitiilor cu capital de risc, asupra legislatiei in materie de insolventa si asupra fiscalitatii.
Europa nu duce lipsa de idei inovatoare si nici de spirit antreprenorial. Totusi, multe firme noi nu reusesc sa treaca de perioada critica din primii ani sau isi incearca norocul intr-o tara terta in loc sa profite de clientii potentiali reprezentati de cei 500 de milioane de cetateni ai UE. Comisia Europeana este hotarata sa schimbe acest lucru si sa ajute start-up-urile sa-si valorifice intregul potential in materie de inovare si de creare de locuri de munca.Propriul meu plan de afaceri
Cultura de sofran
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Vicepresedintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locurile de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „Start-up-urile locale de astazi ar putea deveni povestile de succes mondial de maine. Pentru ca dorim sa le ajutam sa ramana si sa se dezvolte in Europa, le vom ajuta sa se orienteze printre reglementarile percepute adesea ca obstacole, pentru a beneficia pe deplin de piata unica, le vom oferi posibilitatea de a beneficia de o a doua sansa, fara a fi stigmatizate daca nu reusesc din prima incercare si vom imbunatati accesul la finantare prin stimularea investitiilor private cu capital de risc.”
Comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a declarat:
„In prezent, start-up-urile nu profita pe deplin de oportunitatile oferite de piata unica. Infiintarea si extinderea unei intreprinderi in Europa trebuie sa devina mai simple. Europa trebuie sa devina prima alegere pentru intreprinzatori atunci cand doresc sa-si concretizeze ideile de afaceri in intreprinderi de succes. Acest lucru va stimula crearea de noi locuri de munca, inovarea si competitivitatea in Europa.”
Initiativa reuneste o serie de masuri noi si existente in scopul crearii unui cadru mai coerent, pentru a permite start-up-urilor sa se dezvolte si sa-si desfasoare activitatea in intreaga Europa, in special:
- Imbunatatirea accesului la finantare: Comisia si Grupul BEI lanseaza un fond de fonduri paneuropean de capital de risc. UE va oferi investitiile esentiale, in valoare de pana la 400 de milioane EUR, iar administratorul (administratorii) de fonduri trebuie sa stranga cel putin triplul acestei sume din surse private, generand astfel un fond de capital de risc in valoare de minimum 1,6 miliarde EUR. Acest fond va fi gestionat de unul sau mai multi administratori de fonduri competenti si experimentati, pentru a garanta o abordare conforma cu realitatile pietei. El vine in completarea instrumentelor de finantare existente ale UE, precum Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), Programul european pentru competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii (COSME) si Orizont 2020, programul UE de finantare a cercetarii si inovarii.
- A doua sansa pentru intreprinzatori: Comisia a prezentat o propunere legislativa privind legislatia in materie de insolventa. Aceasta va permite restructurarea din timp a intreprinderilor care se confrunta cu dificultati financiare, pentru a preveni falimentul si a evita concedierea personalului. De asemenea, propunerea respectiva va permite intreprinzatorilor cinstiti sa beneficieze de o a doua sansa, fara a fi penalizati pentru esecurile lor anterioare in afaceri, intrucat vor fi scutiti de toate datoriile dupa o perioada maxima de 3 ani.
- Declaratii fiscale mai simple: Comisia lucreaza, de asemenea, la o serie de simplificari in materie de fiscalitate, inclusiv recenta propunere privind o baza fiscala consolidata comuna a societatilor (CCCTB), care ofera sprijin intreprinderilor mici si inovatoare care doresc sa isi extinda activitatile la nivel transfrontalier. Printre alte initiative se numara planurile de simplificare a sistemului UE privind TVA si extinderea orientarilor viitoare cu privire la cele mai bune practici privind regimurile fiscale din statele membre pentru capitalul de risc.
Initiativa pune, de asemenea, accentul pe necesitatea de a ajuta aceste intreprinderi sa se orienteze printre cerintele in materie de reglementare, pe imbunatatirea sprijinului pentru inovare prin reformarea programului Orizont 2020 si pe promovarea unor ecosisteme in care start-up-urile sa poata intra in legatura cu parteneri potentiali, precum investitori, parteneri de afaceri, universitati si centre de cercetare. Modificarile aduse programului Orizont 2020 vor pregati terenul pentru crearea unui consiliu european al inovarii si includ cerinta de a utiliza 1,6 miliarde EUR in perioada 2018-2020 pentru a furniza un sprijin de jos in sus pentru proiectele de inovare revolutionare realizate de startup- uri cu potential de crestere.
Reteaua Startup Europe va fi consolidata pentru a conecta grupurile si ecosistemele din intreaga Europa. In 2017, Comisia va prezenta propuneri privind un portal digital unic, care sa faciliteze accesul online la informatii privind piata unica, la proceduri, la asistenta si la consultanta pentru cetateni si intreprinderi. Reteaua intreprinderilor europene (EEN) ofera servicii de consultanta specifice pentru start-up-uri – prin intermediul consultantilor in domeniul extinderii intreprinderilor – inclusiv cu privire la oportunitatile de finantare, la crearea de parteneriate si la modalitatile de participare la achizitiile publice transfrontaliere. Comisia va adopta un set de masuri menite sa sprijine utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala de catre IMM-uri si va actiona in vederea facilitarii accesului start-up-urilor la piata europeana a achizitiilor publice in valoare de 2 mii de miliarde EUR.
Context:
In ultimii ani, Comisia a propus o serie de politici in favoarea start-up-urilor din Europa, cum ar fi uniunea pietelor de capital, strategia privind piata unica si piata unica digitala. Alaturi de actiunile statelor membre, aceste propuneri au dus la crearea mai multor lideri de piata, precum Spotify, Klarna, Adyen, Blockchain, Jobandtalent, N26, Algolia, Intercom, Cabify sau Deliveroo.
Initiativa abordeaza trei obstacole principale care afecteaza infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi in Europa, identificate in contextul unei consultari publice recente:
- accesul la finantare reprezinta problema cea mai mare pentru intreprinzatori, indiferent daca doresc sa infiinteze sau sa extinda o intreprindere;
- respectarea cerintelor normative si administrative necesita un consum prea mare de energie, care ar putea fi utilizata pentru dezvoltarea intreprinderilor, in special la nivel transfrontalier;
- crearea de legaturi cu partenerii de afaceri, cu pietele si cu lucratorii calificati potriviti este inca dificila, in pofida disponibilitatii unei piete unice europene de 500 de milioane de oameni.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Articole conexe
Antreprenoriat la inceput de drum. Carti utile despre business
de Bianca TilaEstimarea corecta a costurilor unui start-up
de Idei de afaceriMinistrul Finantelor anunta continuarea Start-Up Nation, desi a taiat bani de la MMACA
de Florin Amariei5 Reguli de aur pentru succesul unui start-up
de Camelia DiaconuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit