de Bianca Tila
04 Aug. 2022
1421
Companiile vor avea la dispozitie peste 2,5 miliarde de euro pentru investitii ce privesc dezvoltarea, retehnologizarea, digitalizarea sau investitii in cresterea eficientei energetice, potrivit unei analize de specialitate.
In prezent, este cea mai aglomerata perioada in finantari nerambursabile cu care s-a intalnit Romania in ceea ce priveste fondurile europene, ajutoarele de stat, proiectele prin PNRR si multe altele, potrivit analizei REI.
In urmatoarele luni se vor deschide cel putin zece apeluri de sprijin pentru companii. In aceasta privinta sunt incluse toate categoriile, fie ca se vorbeste de start-up, IMM, companii mari sau chiar multinationale.
"Fie ca vorbim de start-up, IMM, fie ca sunt companii mari sau chiar multinationale cu prezenta la nivel local, in urmatoarele luni se anunta deschiderea a cel putin 10 apeluri de sprijin pentru companii din diferite domenii de activitate.
Recomandam tuturor potentialilor beneficiari interesati de investitii in tehnologie, dezvoltare, care urmaresc sa achizitioneze echipamente software si hardware sau care cauta sa isi sporeasca eficienta energetica prin montarea de panouri fotovoltaice sa urmareasca cu atentie comunicarile din spatiul public si sa inceapa de pe acum pregatirea documentatiei, cu specialisti sau cu o echipa de consultanti profesionisti, cu istoric si care pot oferi garantii contractuale pentru proiectele in care sunt implicati", a declarat Roxana Mircea, managing partner REI.
Analiza prezenta mentioneaza deschiderea apelurilor in urmatoarea perioada:
- POC 4.1.1 - Investitii in retehnologizarea IMM, cu o alocare de 238 milioane de euro
- POC 4.1.1 BIS - Investitii pentru companiile din constructii si industria panificatiei, cu o alocare de 179 milioane de euro
- RePowerEU - Masuri de eficienta energetica pentru intreprinderi mari si IMM, cu o alocare de 411 milioane de euro
- Reciclare (PNRR), cu o alocare de 286 milioane de euro
- Schema de ajutor de stat pentru investitii in industria prelucratoare (productie), cu o alocare de 300 milioane de euro
- Digitalizarea companiilor (PNRR), cu o alocare de 500 milioane de euro
- Modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare si balneoclimatice, cu o alocare de 500 milioane de euro
Pe langa cele sapte axe majore de sprijin, pe parcursul lunilor viitoare se vor deschide alte scheme de mici dimensiuni, ce totalizeaza alte sute de milioane de euro in sprijin nerambursabil. De asemenea, domeniile cheie vor beneficia de un sprijin de aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru companii. Printre acestea se afla:
- Investitii in sectorul vinicol (realizarea de investitii destinate imbunatatirii performantei generale a intreprinderii vinicole cresterea competitivitatii prin producerea sau comercializarea produselor viticole, alocare 47,7 milioane de euro, destinat microintreprinderi si IMM)
- Microindustrializarea (promovarea productiei interne si a conceptului "Fabricat in Romania, alocare 50 milioane de lei, destinat IMM)
- Comert si servicii (imbunatatirea performantelor economice si tehnice ale IMM, alocare 50 milioane de lei
- Start-up Nation (pentru care este deja deschisa sesiunea, se acorda finantari cuprinse intre 20-40.000 euro companiilor la inceput de drum)
La finalul anului, cel tarziu incepand cu luna ianuarie a anului viitor, companiile vor avea la dispozitie si finantari prin Programul Operational Regional (POR), cu alocare de peste 1,5 miliarde euro, fonduri nerambursabile ce vor putea fi folosite in productie, servicii (HoReCa, IT), reciclare, organizare evenimente etc.", a mentionat Roxana Mircea.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: finantarecompaniidezvoltareretehnologizaredigitalizareeficienta energetica