Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Consiliul IMM-urilor: analiza implementarii masurilor din Programul de Guvernare 2017-2020
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a efectuat o analiza a gradului de implementare a masurilor de spijinire a antreprenoriatului si al IMM-urilor in special, care trebuiau implementate de catre Guvern, in cursul anului 2017.
Prezentam, mai jos, masurile din Programul de Guvernare 2017-2020:Propriul meu plan de afaceri
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
- Infiintarea Ministerului Antreprenoriatului si IMM-urilor
- Infiintarea de agentii regionale de atragere de investitii si promovare a exportului
- adoptarea Legii Parteneriatului Public-Privat
- Schema de ajutor de stat pentru Start-up-uri: Romania Start Up Nation
- Strategic Invest Romania - program de ajutor de stat pentru sustinerea investitiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni
- crearea Programului national de dezvoltare a antreprenoriatului - PNDA
- Programul de sustinere a internationalizarii
- Infiintarea liceelor de antreprenoriat
- Programul Romania Profesionala
- crearea de site-uri institutionale: entrepreneurs.gov.ro, imm.gov.ro
- adoptarea legii lobby-ului
- restartarea mediului de afaceri prin introducerea planului de conformare de la un anumit moment dat
Din totalul de 12 masuri cu impact privind IMM-urile, doar 6 au fost transpuse in practica - total sau partial - iar 6 nu au fost deloc implementate, respectiv:
- Strategic Invest Romania — Program de ajutor de stat pentru sustinerea investitiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni;
- crearea Programului national de dezvoltare a antreprenoriatului — PNDA;
- infiintarea liceelor de antreprenoriat;
- Programul Romania profesionala;
- adoptarea Legii lobby-ului;
- restartarea mediului de afaceri, prin introducerea planurilor de conformare.
Alte masuri privind sustinerea antreprenoriatului si a mediului de afaceri care trebuiau implementate in anul 2017:
1. Legea prevenirii (preventiei)
2. Codul Economic al Romaniei
3. Incepand cu 1 ianuarie 2018, numarul taxelor, tarifelor si comisioanelor in Romania nju va fi mai mare de 50.
4. Infiintarea Bancii de Dezvoltare si Investitii
5. Impozitul 0 pentru tractoare si utilaje agricole
6. Extinderea educatiei antreprenoriale de la scolile vocationale si tehnologice la scolile din Romania. Pentru elevii care aleg filiera vocationala sau pe cea tehnologica, deschiderea unor microintreprinderi (afaceri de familie, etc) trebuie sa fie principala optiune.
7. Organizarea de concursuri antreprenoriale la toate nivelurile preuniversitare
8. Infiintarea unui Registru National al Mentorilor Antreprenori.
9. Infiintarea de Societati Antreprenoriale Studentesti (SAS) in universitati, concomitent cu stabilirea unui Fond National de Investitii in Afaceri Pornite de Studenti.
10. Finantarea unui program de infiintare, pe langa primarii, a centrelor comunitare de tineret care sa coordoneze cursuri de limbi straine, cursuri de antreprenoriat, etc.
11. Legea turismului
12. Reducerea TVA de la 19% la 18%
13. Eliminarea impozitului pe dividende.
14. Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
15. Program de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si a acvaculturii prin infiintarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garantii de stat.
16. Program de sustinere pentru produse deficitare.
Din totalul de 16 masuri identificate cu impact privind antreprenoriatul si mediul de afaceri IMM-urile, doar 9 au fost transpuse in practica –total sau partial.
CNIPMMR atrage atentia asupra Legii prevenirii care, in varianta adoptata, nu reglementeaza niciun domeniu in care se aplica.
Prin eliminarea mentionarii in lege a contraventiilor supuse acesteia, cele mai multe contraventii cu care micii intreprinzatori sunt sanctionati de organele de control, si care sunt cuprinse in legi sau ordonante, cum ar fi Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal sau Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, este posibil sa nu fie supuse principiilor prevenirii stabilite de lege. Mai mult, in bugetul de Stat pe 2018, sunt prevazute cresteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari (la cap. 3501, subcap. 01- Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate potrivit dispozitiilor legale – este prevazuta o crestere cu 34,66% raportat la 2017, iar la subcap. 50 – Alte amenzi, penalitati si confiscari – este prevazuta o crestere cu 172,72% raportat la 2017).
CNIPMMR sustine necesitatea implementarii masurilor din Programul de guvernare 2017-2020, astfel incat intreprinderile mici si mijlocii sa beneficieze de un mediul de afaceri prietenos si predictibil.
Din totalul de 28 de masuri cu impact asupra mediului de afaceri si al IMM-urilor, 10 au fost implementate total sau partial (ori intr-o modalitate in care nu si-a atins scopul pentru care au fost gandite), restul fie au fost amanate, fie nu au un termen de implementare, fiind greu de crezut ca in lipsa oricarui demers initiat in anul 2017 vor putea fi incepute in cursul anului 2018.
Pentru anul 2018 CNIPMMR solicita cu prioritate adoptarea de masuri care sa asigure in special:
- Implementarea princiipilor din Legea prevenirii – daca este necesar modificarea acesteia in sensul mentionarii in lege a contraventiilor pentru care se aplica prevenirea;
- Debirocratizarea – pentru reducerea costurilor administartive ale IMM-urilor si simplificarea/eliminarea sarcinilor birocratice (nicio informatie sau act care se afla in posesia unei institutii publice sa nu fie solicitata unei societati);
- Atragerea de investitii – fiind necesar stabilirea de tinte clare de atins, de catre functionarii cu atributii in domeniul atregerii de investitii si promovare a exporturilor, si de implicarea reprezentantilor mediului de afaceri in activitatea de atregere de investitii si de promovarea a exporturilor prin dezvoltarea parteneriatelor public-private cu organizatiile intreprinzatorilor;
- Cresterea absortiei fondurilor europene – cu implicatii pozitive cresterii economice, scaderea deficitului bugetar, crearea de noi locuri de munca, accelerarea deyvoltarii si reducerea diferentelor dintre regiuni tarii si reducerea decalajelor dintre Romania si celelalte tarii UE.
Sursa: http://cnipmmr.ro
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Articole conexe
Antreprenoriat la inceput de drum. Carti utile despre business
de Bianca TilaMinistrul Finantelor anunta continuarea Start-Up Nation, desi a taiat bani de la MMACA
de Florin AmarieiProiectul Critbiz ofera programe gratuite de antreprenoriat si fonduri nerambursabile
de Florin AmarieiLectia de antreprenoriat: care este diferenta dintre administratorul unei afaceri si Directorul General
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit