Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum incepi o afacere cu arborele Paulownia. Planificare si investitia initiala pentru un hectar

de Idei de afaceri 21 Mai. 2024 2312
Cum incepi o afacere cu arborele Paulownia. Planificare si investitia initiala pentru un hectar
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Paulownia este un arbore care creste rapid, drept si este extrem de apreciat in randul producatorilor din industria de cherestea. Arborele poate ajunge la stadiul de maturitate pe deplin in doar 8-10 ani si poate produce pana la 1 metru cub de cherestea in acest timp.

Daca detii un teren si iti doresti sa incepi o afacere cu Paulownia, trebuie sa stii ca plantatia necesita un management intensiv daca este cultivata pentru productia de cherestea. In primul rand, la suprafata de cultura, este important ca acestia sa nu fie supra-aglomerati.
 
Paulownia Romania recomanda ca, pentru a exista rentabilitate, este bine sa fie inceputa afacerea cu un teren de minimum 1 ha. Cu cat suprafata de teren este mai mare cu atat rentabilitatea creste. Pe aceasta suprafata, in functie de specie si destinatia plantatiei, puteti stabili si densitatea arborilor. 
 
Pentru obtinerea de cherestea, unii specialisti recomanda ca plantarea sa se faca la 5x5 metri distanta si astfel densitatea maxima sa fie de 400 de copaci pe hectar. 
 
Paulownia Romania recomanda plantarea din 4 in 4 m avand astfel 600 arbori/ha.
 
Atunci cand se planteaza Paulownia pentru lemn si suprafata nu este foarte mare, dar doriti sa obtineti maximum de profit de pe acest teren, planul propriu-zis este 3Ñ…3 m sau 4Ñ…3 metri, sfatuiesc firmele din afara care au mai multa experienta in plantarea acestui copac.
 

Investitia initiala pentru un hectar

 
Suma difera in functie de specia pe care o achizitionati, de furnizor, dar si de dotarile pe care le faceti. Astfel, daca achizitionati un arbore Paulownia EU de 8 saptamani de viata, la un cost de aproximativ 5 euro/buc + TVA, de la Paulownia Romania, investitia necesara este de 3.000 euro + TVA per hectar.
 
Pretul poate scadea daca se comanda o cantitate mai mare. La acest cost se adauga cel cu mana de lucru, sistemul de irigiare si echipamentele de care aveti nevoie la plantatie. 
 
Spre exemplu, la instalatiile de picurare tip banda, pretul porneste de la 0.2 lei/ml cu TVA inclus, la care se adauga accesoriile. Un kit linie picurare pentru 250 mp costa aproximativ 600 lei. 
 
Investitia intr-un astfel de sistem ar fi insa destul de mare, astfel incat va recomandam sistemul de curgere pe santuri.
 
De asemenea, costurile legate de irigare depind si de conditiile zonei.
 

Numarul de puieti necesari pentru a demara o plantatie

 
Numarul de puieti este stabilit in functie de destinatia plantatiei (cherestea, biomasa etc.) si de suprafata pe care o detineti. Cand organizati planurile de plantare, trebuie sa luati in calcul si marimea spatiului de munca. Astfel, planul de plantare depinde foarte mult de scopul pentru care sunt cultivati.
 
In acest fel putem avea: 4 x 4 – 63 de butasi pe ar; 5 x 4 – 50 de butasi pe ar; 5 x 5 – 40 de butasi pe ar. 
 
Fiecare din aceste planuri necesita taierea intre cel de-al 8-lea si cel de-al 10-lea an.
 
Daca plantati copaci doar pentru biomasa, necesarul distantei este de 2 x 0.5 m sau de 1 x 1 m, ceea ce ar insemna ca pot fi plantati 1.000 de butasi pe ar.

Avantajele unei afaceri cu arborele Paulownia
 

1. Paulownia este arborele cu cea mai rapida crestere din lume: 20 metri in 3 ani, in conditii de ingrijire corecta. In doar 9 ani poate atinge inaltimea maxima!
 
2. Lemnul sau este de esenta dura, cu aspect frumos, curat, neted, fara noduri – Paulownia este minunat pentru mobila si cherestea.
 
3. Cunoscut si sub numele de „aluminiul din lemn”, Paulownia este cu 30% mai usor decat orice alt lemn de esenta tare. Este valorificat pe piata lemnului de lux, pentru iahturi, avioane usoare, instrumente muzicale si mobila scumpa.
 
4. Se regenereaza rapid, de aici si supranumele de copac al pasarii Pheonix. Aceasta inseamna ca se pot recolta minimum 3 si maximum 5 rotatii de crestere a lemnului fara a fi nevoie de replantare.
 
5. De 2 ori mai rezistent la foc decat fagul, desi arde la temperaturi mai inalte, degaja o mare cantitate de energie (are o putere calorica de 3680KJ). Caldura rezultata prin arderea a 2 kg de lemn Paulownia echivaleaza cu cea rezultata in urma arderii unui litru de motorina.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: plantatiepaulowniaafacere cu paulowniaplantatie de paulownia

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]