Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa iei decizii corecte

de Andreea Rada 31 Mai. 2011 3801
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Nici nu cred ca putem rezuma numarul deciziilor pe care il luam in fiecare zi, incepand de la deciziile simple pe care le luam rapid si continuand cu deciziile complexe pentru care avem nevoie uneori de mai mult de o zi.

Deciziile complexe ridica diverse probleme cum ar fi:



• Nesiguranta - exista cativa factori pe care nu ii poti lua in considerare pentru ca fie nu ii stii, fie nu i-ai inteles foarte bine.
• Complexitatea
• Consecinte de un inalt risc
• Existenta alternativelor
• Dificultatea de a anticipa reactiile celorlalte persoane implicate

Cu toate aceste probleme in plus, ridicate de o decizie complexa, ai cu siguranta nevoie de un plan foarte bine structurat pentru a solutiona situatia.

Vin in ajutorul nostru cativa pasi pe care ii putem urma pentru a lua o decizie complexa:

• Crearea unui mediu de lucru constructiv

Inainte de a incepe, incearca sa iti stabilesti foarte bine obiectivele. Stabileste daca aceasta decizie poate fi luata individual sau este necesara implicarea unei echipe. Incearca sa implici oamenii potriviti, chiar daca va fi o decizie individuala, consulta-te cu oamenii in masura sa te sfatuiasca.

Daca tot vei cere sfaturi, ai grija la intrebarile pe care urmeaza sa le pui, nu o face doar ca sa bifezi ceva pe o lista. Pune intrebari bine gandite pentru a primi raspunsuri utile pentru situatia ta. Foloseste-ti creativitatea.

• Genereaza alternativele potrivite

Se pare ca acest pas este unul foarte important in procesul de luare a unei decizii. Cu cat vei avea mai multe optiuni bune, cu atat mai cuprinzatoare va fi decizia finala. Atunci cand generezi mai multe alternative te vei forta sa sapi mai adanc in miezul problemei. Daca iti vei seta ideea "trebuie sa existe si alte solutii de rezolvare" atunci cu siguranta vei lua decizia cea mai potrivita.

Cum sa faci asta?

• Incearca sa generezi idei - foloseste-te de toate instrumentele care te pot ajuta in sensul acesta.
 
• Ia in considerare mai multe alternative

• Organizeaza eficient atat ideile cat si alternativele primite

• Alege cea mai buna alternativa

Sunt foarte multe tehnici care pot ajuta sa selectezi din toate alternativele primite. Putem enumera dintre acestea - grila de analiza,  analiza comparatiei pe perechi, tehnica Delphi.

• Actioneaza

Dupa ce ai analizat toate cele de mai sus ai luat cu siguranta o decizie. Ai analizat si aceea decizie impreuna cu echipa ta si acum este cazul sa o pui in aplicare. Ai grija sa explici foarte bine celor din organizatie de ce ai luat aceasta decizie si care vor fi consecintele acesteia. Pentru a reusi implementarea unei eventuale schimbari este esential ca toti membrii unei echipe sa fie constienti de consecinte.

Fara un astfel de proces care sa te ajute sa organizezi potrivit luarea unei decizii nu vei reusi dezvoltarea companiei. Nu inseamna ca trebuie sa urmezi acesti pasi pentru toate situatiile aparute, ci doar pentru cele care iti creeaza cea mai mica urma de indoiala.

 



Tags: procesul decizionalalternativeimplementarea deciziilorsolutii

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]