Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa infiintezi o livada profitabila de gutui

de Idei de afaceri 11 Dec. 2019 6668
3.48 din 24 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Spre deosebire de alte plantatii de pomi fructiferi, livada de gutui poate aduce profituri insemnate, atat pentru valorificarea pe plan national, cat si daca te gandesti sa exporti din productie. In general, gutuile se vand cu preturi bune comparativ cu alte fructe romanesti, in special in extrasezon. O alta buna oportunitate e faptul ca, in ultimii ani, suprafata totala cultivata cu gutui a scazut, ceea ce inseamna concurenta mai mica pe acest segment.

Pentru aceasta trebuie sa cunosti insa o serie de particularitati si conditii de cultivare a gutuiului. In primul rand, ar trebui sa stii ca ar fi indicat sa cultivi soiuri care au o mai buna rezistenta la focul bacterian, o boala des intalnita in plantatile din Romania. Soiurile populare din tara noastra sunt: gutuile aurii, gutuile Bereczki, gutuile Adonia, gutuile Champion, gutuile de Constantinopol, gutuile de Huși, moldovenești și aromate. Dintre acestea, cele mai rezistente soiuri de gutui sunt Adonia și cele aromate.

Plantarea pomilor

Terenurile ideale pentru o plantatie de gutui sunt cele situate in zone ferite, la adapost de vant puternic, dar insorite. In ceea ce priveste tipul de sol preferat de acest pom fructifer, cernoziomul adanc, cald, usor argilos este o combinatie ideala. Evita solurile calcaroase deoarece sunt sarace in nutrienti. Si, nu in ultimul rand, zona ar trebui sa beneficieze de apa, deoarece aceasta livada are nevoie de cantitati mari pentru dezvoltare si rodire.

Plantarea gutuilor se recomanda a se face spre finalul lunii octombrie, sau la inceputul primaverii, inainte de pornirea in vegetatie si aparitia precipitatiilor abundente. O livada de gutui poate fi infiintata si in sistem intensiv sau chiar super-intensiv. Sistemul clasic de plantare are o densitate de 500 de pomi la hectar, in timp ce sistemul intensiv poate sustine chiar si 1.200 de pomi pe un hectar.

Ingrijirea plantatiei

Inainte de plantare trebuie efectuate doua lucrari agrotehnice esentiale: taierea si indepartarea segmentelor de radacini care au fost indoite sau vatamate si mocirlirea radacinilor. Ultima operatiune se efectueaza chiar inaintea plantarii, insemnand introducerea radacinilor intr-un amestec format din o treime pamant, o treime apa si o treime ingrasamant organic (sau gunoi de grajd).

Gutuiul suporta bine si altoirea (cu conditia sa se foloseasca portaltoi vegetativi de gutui de tipul Adams, BA29, BN70, EMC sau Sydo), pentru a evita potentialele probleme de compatibilitate. Dupa plantare trebuie efectuate udari dese, dar nu cu cantitati exagerate de apa. Un sistem de irigare prin picurare, cu un debit de doi-șase litri la 30-50 de centimetri adancime este ideal.

Cultura va intra pe rod dupa trei ani, timp in care solul trebuie intretinut si curatat de buruieni. Taierile de intretinere se efectueaza dupa intrarea pe rod a livezii. Tot acum se pot efectua si lucrarile de taieri de formare.

Tratamente fitosanitare

La fel ca alti pomi fructiferi, gutuiul poate fi afectat de o serie intreaga de agenti patogeni sau daunatori. Asa cum am mentionat mai sus, principala boala este focul bacterian. Atacul se recunoaste prin ofilirea florilor si frunzelor, brunificarea fructelor, ulceratii de nuante alb-brune sau secretii bacteriene la nivelul scoartei. Combaterea focului bacterian se poate face folosind soluții potrivite, precum Regalis® Plus.

A doua boala ca importanta in cultura de gutui este monilioza. Aceasta poate ataca toate organele plantei, care se brunifica mai intai, dupa care cad. Patarea bruna a frunzelor de gutui este o alta boala se poate recunoaste prin aparitia unor pete galbene sau brun-rosiatice pe frunze. Acestea se ofilesc si cad. In privinta daunatorilor, cei mai periculosi sunt viermele fructelor, care poate distruge complet pulpa, respectiv carabusul de mai, care ataca mai ales frunzele si florile. Acestia se combat folosind insecticide omologate.

Recoltarea gutuilor se face la final de toamna, dupa ce fructele capata culoarea galbena specifica. Fructele se pot pastra in conditii optime luni intregi, putand fi valorificate pentru preturi bune in extrasezon.




Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: gutuifitosanitarlivadaplantatie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.48 din 5 - 24 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]