Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce apar conflictele?

de Andreea Rada 31 Mai. 2011 5872
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru a putea solutiona cu succes un conflict trebuie sa stii care ar putea fi motivele aparitiei unei astfel de situatii. Solutionarea unui conflict intr-un mod corect inseamna sa te folosesti efectele pozitive si sa reduci pe cat posibil consecintele negative.

Printre cauzele esentiale ale conflictelor regasim urmatoarele:



• Oamenii au puncte de vedere diferite

Existenta unor scopuri diferite poate duce in mod frecvent la conflicte de interese sau de prioritati in cadrul unei organizatii. Chiar daca organizatia are obiective bine stabilite nu se poate astepta ca toti membrii sai sa aiba aceleasi convingeri, scopuri sau valori.

Ideal este ca angajatii sa adopte obiectivele organizatiei si sa le transforme in propriile obiective. In acelasi timp nu va asteptati ca oamenii sa renunte la scopurile individuale.

Organizatia trebuie sa aiba grija, de asemenea, cum ofera informatiile angajatiilor. Daca in mintea angajatilor obiectivele sunt neclare sau contradictorii nu le vor adopta.

Oamenii pot avea obiective comune, dar in acest caz pot aparea pareri diferite in ceea ce priveste modul de realizare a acestora.

• Oamenii percep intr-un mod diferit

Majoritatea conflictelor rezulta din modul diferit in care oamenii percep realitatea. Ei tind sa actioneze pe baza a ceea ce percep a fi realitate si este normal sa nu avem cu totii aceeasi realitate. Conflictele apar asupra aspectelor etice sau asupra modalitatilor in care superiorii isi exercita puterea. Nu neglijati corectitudinea pentru ca sigur se va starni un conflict in cadrul angajatilor.

• Competitia pentru suprematie

In cazul in care doi angajati vor lupta pentru promovare sau pentru o pozitie influenta in cadrul organizatiei este inevitabil un conflict.

• Existenta unor diferente de putere, statut si cultura

• Invadarea teritoriului

Cand spun asta nu ma gandesc doar la limitarea spatiului tau personal. ci ma refer la toate resursele pentru care oamenii sunt in competitie. Resursele pot fi spatiile, investitiile, dotarile sau recompensele oferite de companie.

• Ambiguitatea

Daca organizatia nu defineste in mod corect scopurile, va reusi sa distruga regulile formale sau informale care guverneaza legaturile dintre oameni. Oamenii trebuie sa stie foarte clar ce au de facut si in ce mod vor fi recompensati pentru asta. Orice lucru care le poate crea sentimente de nesiguranta va deveni scanteia necesara pentru generarea unui conflict.

 



Tags: conflictecompetitieconsecinte negativerezolvarea conflictelor

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]