Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depozit de materiale de constructii - o afacere buna in mediul rural

de Florin Amariei 03 Dec. 2019 37968
4.09 din 229 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In orice tara civilizata se construieste si se va construi in continuare. Cu totii ne aducem aminte cum dupa intrarea in Uniunea Europeana sectorul constructiilor a avut o dezvoltare exploziva, iar alaturi de firmele de constructii au inflorit si cele care comercializau materiale de constructii.

Fondurile europene au contribuit si ele la dezvoltarea acestui sector, atat in mediul urban cat si in mediul rural. Criza inceputa in Romania in 2008 a condus la inchiderea a numeroase firme de constructii precum si la restrangerea activitatii multor firme care se ocupau cu comercializarea materialelor de constructii, si din cauza conjuncturii economice pana la inceputul anului 2014 multi s-au ferit de acest sector. Iata insa ca anul 2015 a adus redresarea sectorului constructiilor. In trimestrul I al anului 2015 volumul lucrarilor de constructii s-a majorat cu 12% fata de aceeasi perioada din 2014, iar numarul autorizatiilor de constructie urcand cu 3%. Autoritatile publice au inceput din nou sa investeasca in reabilitarea cladirilor publice, investitorii privati au inceput iar sa ridice blocuri iar persoanele fizice sa isi modernizeze casele. Sunt semne clare care arata ca acest sector va intra din nou pe crestere.

Asadar, iata ca anul 2018 deschide din nou usa oportunitatilor pentru cei care vor sa devina antreprenori si sa-si deschida o afacere de viitor.
 

Depozit materiale de constructii - Prezentarea afacerii

De aceea, ideea deschiderii unui depozit de materiale de constructii, inclusiv la tara, nu este de neglijat. Chiar daca in mediul rural nu exista investitori care sa ridice blocuri exista un numar imens de case care au nevoie de lucrari de reabilitare, iar autoritatile publice din zonele rurale vor avea la dispozitie fonduri nerambursabile semnificative, prin intermediul PNDR 2014-2020, pentru reabilitarea infrastructurii rurale. Nu trebuie neglijat nici faptul ca in anii de criza sumele trimise in tara de romanii plecati la munca in strainatate s-au diminuat considerabil, dar acum au inceput sa creasca spectaculos, si de obicei persoanele din mediul rural plecate la munca in alte tari trimit bani in special pentru modernizarea gospodariilor si constructia unor case noi.
 
Este deja evident ca in urmatorii ani se va inregistra o crestere a cererii pentru materiale de constructii in mediul rural. Asa ca, mai ales pentru cei care locuiesc in comune mai mari, in care nu exista depozite de materiale de constructii este um moment bun pentru a demara o astfel de afacere.
 
Afacerea poate fi demarata printr-un mic depozit in aer liber, un sopron acoperit si o magazie, in care sa se comercializeze materiale de constructie de baza, iar in timp business-ul poate fi crescut prin extinderea gamei de produse si comercializarea de materiale pentru decoratiuni interioare, materiale necesare realizarii instalatiilor de alimentare cu apa si instalatiilor termice, precum si materiale pentru instalatiile electrice.
 
Ideea deschiderii unui depozit de materiale de constructii nu este de loc o idee noua si probabil toata lumea isi aduce aminte de anii 2006-2009, cand astfel de depozite au aparut ca ciupercile in localitatile rurale din Romania. Asa cum s-a aratat mai devreme dezvoltarea acestor afaceri a fost intrerupta de criza.
 
In localitatile in care astfel de afaceri nu au apucat sa ia amploare pot fi demarate cu usurinta mici afaceri de acest gen. Cei care detin 15-20 ari de teren intravilan cu acces la o sosea nu trebuie sa faca altceva decat sa isi imprejmuiasca terenul si sa se apuce de treaba.
 
In cazul in care nu aveti un capital prea mare pentru demararea afacerii se poate opta pentru un depozit cu materiale de constructie de baza: var, ciment, caramida, BCA, boltari, tigla, cuie si scandura, de productie autohtona, materiale care au un pret accesibil pentru un numar mare de romani.
 
Pentru cei care dispun de ceva mai multi bani pentru demararea unei astfel de afaceri se poate face un depozit de constructii cu marfuri autohtone si marfuri de import, si care pe langa materiale de constructii de baza sa comercializeze si sisteme integrate de constructii ce folosesc tehnologii de ultima generatie. Cei care au teren si peste 150.000 Euro disponibili pentru a porni o astfel de afacere pot opta si pentru comercializarea de materiale pentru instalatii termice si electrice precum si a obiectelor sanitare.
 
In mod evident cu cat gama de produse comercializate este mai larga cu atat va creste si cifra de afaceri si implicit profitabilitatea firmei, dar o gama larga de produse la pornire inseamna si o investitie mare pentru demararea afacerii.
 
Ce poti comercializa:
  • Materiale pentru zidarie:  caramida exterior, caramida interior, caramida plina, caramida pentru cosuri, BCA, buiandrugi, prefabricate
  • Ciment si tencuieli: ciment, mortare, adezivi beton, sape si amorse pentru sape, amorse beton, nisip insacuit, var, tinci tencuieli
  • Materiale hidroizolatie: membrane bituminoase, mastic bituminos, diverse sisteme pentru hidroizolatie
  • Materiale decorative: piatra decorativa, tencuieli decorative
  • Materiale termoizolante: polistiren expandat, polistiren extrudat, vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, plasa din fibra de sticla, adezivi pentru termoizolatii, dibluri si alte accesorii
  • Materiale pentru acoperisuri: tigla, tigla metalica si accesorii, tabla zincatl, tabla prevopsita, folii acoperis, sipci pentru acoperis
  • Pavaje, borduri si dale: pavaje de beton, pavele, borduri, jardiniere
  • Cherestea, grinzi si placi: cherestea, panele, placi OSB, placi PFL, placaje, grinzi, dulapi, lambriuri din lemn
  • Obiecte sanitare: lavoare, WC-uri, baterii sanitare, accesorii sanitare
  • Materiale instalatii termice si apa: tevi, tuburi PVC, fitinguri, racorduri, robineti, statii de epurare, fose si camine, radiatoare caldura
  • Materiale instalatii electrice: cabluri electrice, panouri electrice, sigurante, materiale izolatoare, aparataj
 
Dupa cum se observa, chiar si in cazul in care se opteaza pentru varianta minimala (varianta fara materiale pentru instalatii termice si electrice) varietatea de produse este destul de mare si ca urmare si suma pe care cel care demareaza afacerea trebuie sa o imobilizeze in stocuri este mare.
 

Depozit materiale de constructii - Piata

Desi exista numeroase firme care comercializeaza materiale de constructii sau care detin astfel de depozite in cadrul unei afaceri mai ample, cererea nu este complet acoperita. Cel mai important aspect este insa faptul ca cererea are un trend crescator.
 
a.  Potentialii clienti
- persoane fizice din comuna si zonele limitrofe care isi renoveaza gospodariile si isi construiesc noi anexe;
- persoane plecate la munca in strainatate care isi investesc banii in case noi;
- firme locale care isi extind capacitatile de productie sau de furnizare servicii;
- Primarii
 
b.  Concurenta
- firmele mari din orase, care monitorizeaza lucrarile de investitii efectuate de autoritati publice si care oferteaza pachete complexe ce includ furnizarea de servicii de lucrari precum si asigurarea cu materiale;
- firme cu profil similar din localitatile invecinate
 
 

Depozit materiale de constructii - Personal

Pentru inceput sunt suficienti 5 angajati permanenti, din care 1 sa se ocupe de vanzari, unul de distributie, 1 gestionar si minim 2 paznici. La acestia se va adauga si proprietarul afacerii care va trebui sa se ocupe atat de aprovizionare cat si de vanzare.
Pentru contabilitate se poate apela la serviciile unei firme specializate.
 

Depozit materiale de constructii. Cerinte legale 

Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL
b. Intreprindere individuala II
c. Intreprindere familiala IF
d. Persoana fizica autorizata PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA).
 
Coduri CAEN
4613 Intermedieri in comertul cu material lemnos si materiale de constructii
4619 Intermedieri in comertul cu produse diverse
4644 Comert cu ridicata al produselor din ceramica, sticlarie, si produse de intretinere
4647 Comert cu ridicata al mobilei, covoarelor si a articolelor de iluminat
4673 Comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare
4674 Comert cu ridicata al echipamentelor si furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire
4690 Comert cu ridicata nespecializat
4752 Comert cu amanuntul al articolelor de fierarie, al articolelor din sticla si a celor pentru vopsit, in magazine specializate
4759 Comert cu amanuntul al mobilei, al articolelor de iluminat si al articolelor de uz casnic n.c.a., in magazine specializate
4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
4799 Comert cu amanuntul efectuat in afara magazinelor, standurilor, chioscurilor si pietelor
4941 Transporturi rutiere de marfuri
7732 Activitati de inchiriere si leasing cu masini si echipamente pentru constructii
 
In lista de coduri CAEN am inclus mai multe coduri decat cele care va sunt absolut necesare in prima etapa, pentru a acoperi si eventualele extinderi ale afaceri (ex: vanzarea prin intermediul unui magazin online sau inchirierea de schele pentru constructii si multe altele).
Nota: chiar daca codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui sa obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitatile pe care le veti desfasura.
 
Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.
Atentie: daca veti livra marfuri la domiciliul clientilor cu mijlocul de transport propriu trebuie sa urmati procedura de autorizare pentru activitati de transport. In firma trebuie sa exista minim un sef de coloana, acreditat conform legislatiei in vigoare.
 
 
 

Depozit materiale de constructii - Spatii, echipamente, dotari

Spatiu/constructii necesare demararii afacerii:
  • teren – minim 15 ari.
  • sopron depozitare  – minim 200 mp.
  • magazine depozitare – minim 80 mp.
  • spatiu birou – minim 10 mp.
  • platforma betonata – minim 500 mp.
 
Amplasament spatiu
Intravilan, cu acces la sosea asfaltata, cu vizibilitate crescuta
 
Echipamente/dotari necesare (minime)
  • masina transport material 3,5t
  • autostivuitor
  • computer, imprimanta si soft de gestiune
  • casa de marcat
 
 

Depozit materiale de constructii - Investitie necesara pornirii afacerii

Varianta minimala
  • infiintare firma: 400 Euro
  • intocmire dosare autorizare si taxe aferente: 600 Euro
  • imprejmuire spatiu (400 ml): 17.500 Euro
  • constructie sopron: 4.000 Euro
  • constructie spatiu depozitare si birou: 22.500 Euro
  • platforma betonata 500 mp: 12.500 Euro
  • masina transport (second hand): 7.500 Euro
  • autostivuitor (second hand): 3.500 Euro
  • computer, imprimanta, casa de marcat: 1.000 Euro
  • soft gestiune: 500 Euro
  • capital circulant (pentru materiale de constructii): 35.000 Euro
Total: 105.000 EURO
 
Preturile de mai sus sunt orientative. Pentru imprejmuire, constructia sopronului si a magaziei aceste preturi pot varia foarte mult in functie de tipul si calitatea materialelor utilizate.
 
In ceea ce priveste valoarea capitalului circulant indicata (35.000 Euro), aceasta este o varianta minimala, care doar in cazul unei estimari optimiste, poate conduce la profituri brute de 1000 euro/luna. Pot exista si cazuri particulare, in care desi stocul de marfa este mic sa se obtina profituri mai mari decat cele estimate de noi. 
 
Varianta extinsa
In cazul in care se doreste obtinerea unor profituri mai mari va fi necesara si cresterea sumelor investite pentru demararea afacerii, deoarece va fi necesara constructia unui show-room, ceea ce va insemna o crestere a investitiilor in cladiri cu cel putin 30.000 Euro si o crestere a capitalului circulant cu cel putin 20.000 Euro.
In acest caz suma necesara pentru demararea afacerii va fi de aproximativ 155.000 Euro.

Succes!
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: depozit materiale de constructiiafaceri la taraafaceri in mediul ruraldeschidere depozit de materiale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.09 din 5 - 229 voturi.

Articole conexe

4 idei de afaceri in mediul rural ce nu implica mult efort

de Florin Amariei
05 Aug 2020
Ne-am gandit la tine, asadar am ales pentru acest material 4 idei de afaceri pe care le poti dezvolta in mediul rural si nu-ti vor cere mult efort!...

Deschiderea unei afaceri la tara - in ce trebuie investiti banii. Lista de cheltuieli

de Stanciu Ioana
23 Feb 2017
Ideea demararii unei afaceri in mediul rural trebuie abordata din doua perspective: 1. Ideea de afaceri propusa trebuie sa raspunda unor nevoi ale...

3 idei de afaceri la tara in Romania, idei viabile in 2013!

de Victor Oancea
24 Iun 2013
Idei de afaceri descoperim la tot pasul, insa nu toate sunt viabile in 2013. Nu toate sunt idei de afaceri cu posibilitati maxime la start-up si...

Idei de afaceri la tara, in Romania, in 2013!

de Ilinca Dobrescu
08 Mai 2013
Optiuni sunt foarte multe, motivatia sa fie la cote inalte. La urma urmei, nu toti suntem gata, nu toti suntem determinati sa lasam in urma...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]