Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Esti concediat!"

de Mirela Rosu 26 Mar. 2008 7331
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Unul dintre cele mai rele lucruri care vi se pot intampla. Siguranta zilei de maine se evapora, iata, intr-o clipa. Va simtiti debusolat, descurajat, dar important este sa nu intrati in panica. Respirati adanc. Nu sunteti nici primul, nici ultimul. Se-ntampla.



Desigur, aceste cuvinte s-ar putea sa nu aiba nici un efect asupra dvs. daca, ce coincidenta, chiar ati fost concediat de curand. Stati acum cu ochii in monitor, cititi acest articol si va enervati: “La naiba, n-am nevoie de o mangaiere incurajatoare, am nevoie de BANI!”.

Dar, din nou, nu intrati in panica. Respirati adanc, lasati in urma ce-a fost si pregatiti-va pentru un nou inceput. E cel mai bun lucru pe care-l puteti face. Si intr-o zi poate chiar ca ii veti multumi (sincer) sefului care v-a concediat.

Scurtul drum de la disperare la succes
Ce sentimente incearca cineva care a fost concediat? In ordine: confuzie, umilinta, frica, dorinta de razbunare, acceptare, optimism, nerabdare de a face ceva nou, siguranta. Desigur, pana se ajunge la sentimentul de siguranta pot trece chiar cativa ani, atat cat e necesar ca lucrurile sa se aseze din nou pe un fagas stabil, dar sunt si persoane care se blocheaza la etapa resentimentelor si nu ajung niciodata sa accepte situatia si sa mearga mai departe.

Nu este si cazul lui Beth Shaw, o intreprinzatoare americana a carei firma (YogaFit, 3 milioane de dolari cifra de afaceri in 2007) dovedeste cat de bine te poti pune pe picioare dupa o concediere. Da, Beth a fost concediata.

Si nu o singura data: prima oara la 19 ani, pe cand lucra ca chelnerita intr-un restaurant si – recunoaste singura – nu era nici prea entuziasmata de munca ei si nici prea politicoasa cu clientii. A doua oara, cand ocupa un post de asistent in echipa de relatii publice a unei mari companii. “Nu aveam nici o posibilitate de avansare. Munceam pe branci de dimineata pana seara si vroiau sa fiu multumita cu 15.000 $ anual.” (Salariul mediu in S.U.A. este de peste 25.000 $ anual, n.r.)

A treia concediere s-a produs cand Beth era operator la o companie de telemarketing: “Dimineata, la ora 6.45, trebuia sa fii la birou. Locuiam in celalalt capat al orasului si, desi m-am straduit din rasputeri sa fiu punctuala, s-a intamplat sa intarzii de cateva ori.”

In fine, ultima slujba a fost cea de agent publicitar pentru o revista de comert. Munca presupunea multa alergatura si, ca sa se revigoreze, Beth recurgea la o mai veche pasiune a sa: exercitiile de yoga. Aici s-au si ivit de fapt problemele: nu numai ca facea exercitii, dar incepuse sa si vanda in timpul liber cursuri de yoga si diverse articole legate de domeniu, ba chiar sustinea o emisiune de 10 minute la un post TV prin cablu.

In scurt timp, performantele ei ca agent publicitar au scazut… Cand a primit vestea ca a ramas fara slujba la revista, a fost trista, dar nu surprinsa: “Putini oameni sunt concediati din senin, fara nici un motiv”, spune ea. In aceasta situatie, tot ce i-a ramas de facut a fost sa-si urmeze instinctul, anume sa-si transforme pasiunea in afacere.

Astazi, Beth Shaw, 38 de ani, ofera cursuri de yoga intr-un studio modern din Redondo Beach (California) si, prin intermediul site-ului www.yogafit.com, comercializeaza carti, CD-uri, articole de imbracaminte etc. pentru pasionatii de yoga. Firma ei are 15 angajati full-time si colaboreaza cu 45 de furnizori importanti. Si sa nu uitam ca in 2007 a avut o cifra de afaceri de 3 milioane de dolari.

Fara schimbare nu exista progres
Barry Brinker era directorul departamentului de cercetare in cadrul unei mari companii producatoare de accesorii din Cincinnati cand aceasta a fost preluata de o alta companie, din Boston. Iar politica noului proprietar nu includea si functionarea unui departament de cercetare.

Ca urmare, Barry s-a trezit, peste noapte, concediat. Si a intrat in panica. Se apropia de 40 de ani si se vedea pus in situatia unui pustan iesit de pe bancile liceului, care isi cauta prima slujba. “Am trecut insa peste sentimentul acesta urat”, povesteste el. “Intotdeauna am considerat ca schimbarea e buna, ca fara schimbare nu exista progres, asa ca m-am simtit provocat si de-abia asteptam sa identific o noua oportunitate.”

Vechiul post ii permisese sa calatoreasca des, in interes de serviciu, in sud-estul Asiei (Coreea, Taiwan si Hong Kong) si isi facuse cu aceste ocazii destule relatii. S-a hotarat, asadar, sa mearga in Hong Kong si sa incerce sa lege o afacere. “Era ceva cu totul diferit: pana atunci fusesem acolo pe cheltuiala firmei, statusem la hoteluri frumoase si avusesem chiar si sofer personal. Iar acum mergeam sa dorm, chinuit, pe canapelele prietenilor binevoitori.” Dar norocul i-a suras si, gratie ajutorului acestor prieteni, a reusit sa puna pe picioare o mica firma de productie de posete si genti.

Situatia se redresase, dar lucrurile nu s-au oprit insa aici. Ca designer de posete, Barry a luat usor-usor contact cu lumea modei si astfel a sesizat interesul crescut pentru produsele care inglobau elemente din mai multe culturi. “Bijuterii multi-culturale!”, a sclipit o idee in mintea sa si de-aici incolo totul a evoluat rapid. Pietre pretioase si semi-pretioase din Asia (Sri Lanka, India, China), aur de 18 k si multa inventivitate – iata reteta unui succes frumos.

Bijuteriile multi-culturale au prins foarte bine, Barry Brinker a devenit cunoscut ca un designer cu un stil aparte, iar creatiile se comercializeaza acum in locatii de lux (Neiman Marcus, Saks Fifth Avenue) si sunt purtate de vedete ca Oprah Winfrey, Sharon Stone, Winona Ryder, Lisa Marie Preseley. (vezi www.barrybrinker.com)

“Concedierea aceea a fost cel mai bun lucru care mi s-a intamplat, pentru ca astfel m-am decis sa intru in afaceri”, spune Barry Brinker. “A intra in afaceri este ca un salt in gol: nu mai exista cale de intoarcere si de-aceea nici nu mai are rost sa privesti inapoi. Toata energia ta se indreapta spre felul cum vei ateriza.”

Sfaturi pentru cei concediati
1. Nu va mai ganditi ca nu aveti bani. E-adevarat, acest lucru e mai usor de spus decat de facut, dar incercati totusi. Daca va ganditi tot timpul la chiria care trebuie platita peste doua saptamani sau la rata pentru frigider, pierdeti oportunitatea de a face ceva concret pentru a iesi din situatie.

2. Impuneti-va o disciplina zilnica. Oamenii de succes nu dorm pana la ora 11.00.

3. Scapati de orice sentiment de amaraciune sau de furie. A va simti ca o victima nu e sanatos deloc si singurul afectat veti fi dvs. Lasati balta trecutul, ce-a fost a fost. Sunt oameni care, chiar si dupa cativa ani de la concediere, inca nu si-au facut un rost nou. Iar ceea ce au acesti oameni in comun este faptul ca inca se mai gandesc la slujba pe care au avut-o.

4. Nu cautati sa va razbunati. Chiar daca veti reusi, asta va arata doar ca nu v-ati desprins de trecut. Da, e posibil sa falimentati firma care v-a concediat si va bucurati astfel de 10 secunde de satisfactie rautacioasa. Dar satisfactia va trece repede si veti ramane cu sentimentul ca nu sunteti mai breaz decat cei care v-au facut rau.



Tags: afaceriafacerebanilege

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10+ idei de afaceri pentru pasionatii de calatorii

de Bianca Tila
03 Ian 2025
Un mod bun de a explora lumea si de a fi propriul tau sef este de a avea o afacere concentrata pe travel. Infiintarea unei afaceri nu tine cont de un...

Cum sa incepi o afacere. Etape si sfaturi

de Bianca Tila
08 Ian 2025
Pe buzele multora se afla intrebarea "Cum incepi o afacere?", iar eu vin cu un raspuns detaliat chiar acum. Afacerea nu este un simplu schimb intre...

Afacere cu microplante. Cum poti obtine profit dintr-un spatiu mic

de Bianca Tila
05 Iul 2024
Cultivarea microplantelor este o afacere simpla, cu o piata imensa. De asemenea, puteti testa aceasta idee pe balconul apartamentului, veti obtine in...

Rentabilitatea intreprinderii. Cum pot masura succesul afacerii mele

de Bianca Tila
08 Mai 2024
Viata de business nu se refuza doar la a comercializa un produs, ci are in compozitia sa elemente cheie, strategii de marketing, evaluarea ideii de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]