de Idei de afaceri
06 Mai. 2022
1116
Activitatea PFA-urilor (persoane fizice autorizate) va fi recunoscuta drept vechime in munca, potrivit unei legi promulgate de presedintele Klaus Iohannis. Actul normativ prevede ca activitatile economice desfasurate pe persoana fizica sa constituie vechime in munca sau, dupa caz vechime in specialitate.
Legea, initiata de un grup de senatori si deputati inca din octombrie 2021, a fost adoptata recent de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, cu 268 de voturi „pentru”, 0 voturi „contra” si 11 abtineri. Ulterior, ea a fost promulgata de Presedintele Romaniei.
Actul normativ priveste perioada in care s-a realizat activitate economica si s-au achitat contributiile, taxele si impozitele legale.
In expunerea de motive, initiatorii legii au aratat ca, potrivit datelor INS, "22,6% din populatia activa a Romaniei lucreaza pe cont propriu sau ca lucratori familiali neremunerati" si, in lipsa unei reglementari, unii dintre ei "s-au auto-angajat pe salariul minim si platesc doua randuri de taxe".
„Faptul ca nu exista in lege un articol care sa mentioneze ca activitatea unui PFA se considera vechime in munca, a dus la doua tipuri de interpretari distincte:
- PFA-uri care lucreaza ca PFA, cotizeaza la sistemul de pensii, asigurari de sanatate si impozit pe venit si isi desfasoara activitatea pur si simplu;
- PFA-uri care, din cauza acestei prevederi din legislatie, s-au auto-angajat, la recomandarea expertilor contabili, pe salariul minim pe economie si astfel au ajuns in situatia in care lunar platesc 2 randuri de taxe catre stat”, au mai explicat initiatorii.
Pana la aceasta lege, PFA-urile care plateau CAS aveau dreptul sa incaseze pensie dupa implinirea varstei de pensionare, dar activitatea nu era recunoscuta ca vechime in munca sau ca vechime in specialitate studiilor.
LEGE pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. – Dupa articolul 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 181, cu urmatorul cuprins:
„Art. 181
(1) Perioada in care o persoana fizica autorizata desfasoara activitati economice in temeiul prezentei ordonante de urgenta constituie vechime in specialitate cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii in anul respectiv;
b) este inregistrata la registrul comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii.
(2) Vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata.”
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: pfavechime in muncapersoane fizice autorizateactivitate pfa