de Camelia Diaconu
26 Mai. 2020
5488
Orice este ecologic, in ultima vreme, este la mare cautare. Fie ca vorbim despre mancare, bautura, imbracaminte, toate fac parte dintr-un stil de viata sanatos si echilibrat. Si pentru ca un business ecologic poate fi o idee reusita de afacere, iata care sunt provocarile pe care le poti incerca.
O idee de afacere ecologica se poate ridica, pentru inceput, la o investitie putin mai mare decat orice alt fel de business, tocmai datorita faptului ca toti factorii importanti cum ar fi echipamentele, terenul ori produsele au un pret mai ridicat.
Agricultura ecologica s-a dezvoltat mult in ultimii ani. Cu totii suntem interesati sa cumparam alimente sanatoase, neprocesate chimic si cat mai gustoase. In aceasta categorie se incadreaza si mierea de albine, care, cu cat este mai naturala, cu atat este mai cautata de catre consumatori.
Stupurile de albine pot constitui ideea unei afaceri de succes deoarece mierea de albine este cunoscuta si cautata tocmai datorita beneficiilor multiple pe care le are asupra sanatatii. O afacere de acest gen nu trebuie sa porneasca cu multi bani. Investitia se face in familii de albine, care, pentru inceput, pot fi intre 5, 10, 15 familii. Pe langa albine, mai sunt necesare si echipamentele persoanelor care se vor ocupa de aceasta afacere. Poate fi un business de familie, care sa fie direct manevrat de doi membrii ai unei familii. In functie de cantitatea de miere pe care o poate produce un stup, veniturile pot fi substantiale.
Ferma de raci. Racii sunt considerati o delicatesa si sunt tot mai cautati in gastronomia romaneasca. Daca pana acum Spania era tara renumita pentru fructele de mare, de cativa ani si Romania se dezvolta foarte mult in acest domeniu. Pentru a putea functiona si da randament o ferma de raci este necesar un teren in apropierea unui curs de apa. Pe langa acest aspect, apa trebuie sa aiba in compozitie o concentratie a oxigenului de 2 mg/l, dar si 4 mg/Ca/l. Investitia poate fi una ridicata pentru inceput, mai ales daca nu detii nici terenul, insa profitul este unul valoros daca vorbim despre comercializarea racilor, care se face cu aproximativ 15 euro pe kilogram. Daca iti gasesti clientii, lanturi de magazine sau lanturi de restaurant, atunci cu siguranta iti vei scoate in putin timp investitia.
Crescatorie de lipitori. Chiar daca, la o prima vedere, o astfel de afacere poate suna reticent, trebuie sa stii ca lipitorile sunt din ce in ce mai cautate, mai ales pe piata externa datorita beeficiilor pe care le aduc. Tratamentele postoperatorii ale pacientilor sunt facute cu saliva lipitorilor deoarece nu au efecte secundare ori adverse. Acest tip de tratament se numeste hirudoterapie si contine proprietati benefice asupra microcirculatiei, dar este si un produs benefic, antiinflamator. Pentru o crescatorie de lipitori ai nevoie de un spatiu, pentru inceput, de 50 de metri patrati, un mediu steril in care sa se regaseasca acvarii, dar si un circuit permanent de apa, aerisire si iluminare. Investitia se poate ridica la o suma mai mare pentru inceput, aproximativ 10.000 de euro, insa un kilogram de lipitori porneste de a pretul de 200 de euro. Afacerea este destinata in special exportului, crescatoriile fiind din ce in ce mai cautate.
Tags: afaceri ecologiceidei de afaceri ecologice