Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mentoring-ul pe intelesul tuturor. Cum se diferentiaza de coaching si cum te poate ajuta un program de mentorat

de Bianca Tila 09 Nov. 2023 99
Mentoring-ul pe intelesul tuturor. Cum se diferentiaza de coaching si cum te poate ajuta un program de mentorat
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mentoring-ul este un instrument strategic care poate fi ales de managementul organizatiilor mari pentru a face o integrare cat mai reusita a tinerelor talente intrate in companie - pentru a creiona directii de cariera studentilor in practica sau pentru a grabi atingerea performantelor dorite a stagiarilor care rotesc in diferite departamente.

Atunci cand ne gandim la companii, alegerea mentorilor pentru programele de mentorat tine cont de competentele acestora. Nivelul abilitatilor se poate evalua in centre specializate, urmand ca unele sa fie dezvoltate pana la un nivel satisfacator in conditiile in care firma dispune de timp si buget de training.
 
Pentru o dezvoltare arminioasa pe plan pesonal, dar si profesional, multi apeleaza la coaching si mentorat. Acestea doua procese ajuta la imbunatatirea performantelor.
 

Ce este un mentor si care este rolul acestuia

 
Atunci cand ne intrebam ce insemna mentorul, trebuie sa ne gandim la o persoana specializata pe un anumit domeniu care are o vasta experienta in testarea si aplicarea cunostintelor teoretice. De asemenea, mentorul este dornic sa impartaseasca aceasta experienta cu mentee-ul.
 
Mentees sunt persoane in tranzitie profesionala care doresc sa creasca si sa se dezvolte ca individ si ca angajat. In aceasta categorie intra persoane cu potential de leadership, cu nevoie specifice, precum studentii, absolventii, antreprenorii cu afaceri mici, etc.

Dezvoltarea ta vine invatand, iata 33 de instrumente vitale pentru un management de succes...vezi AICI<<
 
Una dintre competentele mentorului este capacitatea de planificare si sinteza necesara creionarii parcursului mentee-ului pe durata stagiului de mentorat.
 
De asemenea, mentorul trebuie sa aiba o viziune de ansamblu asupra activitatilor derulate in organizatie. In acest fel, va putea transmite clar strategia firmei si modul in care viitorul angajat s-ar putea integra in aceasta.
 
Indiferent de decizia mentee-ului de a se apropia de un departament sau altul, mentorul trebuie sa structureze un plan de lucru pentru a se dezvolta si atinge performantele dorite. Acest proces de ghidare obiectiva este dificil deoarece uneori mentorii pot fi persoane subiective care vor dori sa atraga si sa formeze mentee-ul dupa propriile interese.
 
In lista competentelor necesare pe care un mentor trebuie sa le detina se numara comunicarea si capacitatea de motivare. Abilitatile sunt utile in crearea unei relatii de incredere si respect reciproc. De asemenea, putem adauga si oferirea de feed-back, sintetizarea informatiilor transmise fara a emite judecati de valoare ce pot suprima dorinta de invatare deschisa a mentee-ului.
 
Expertiza tehnica sau profesionala ajuta mentorul in ghidarea stagiarului. Rolul principal al mentorului este acela de a-l ghida si acompania pe stagiar in cadrul organizatiei si de a-i creiona viitoare posibilitati de cariera acestuia, cat mai potrivite cu aspiratiile si capacitatile sale.
 

Ce presupune relatia de mentorat

 
Mentoring-ul este una dintre cele mai vechi abordari in management. Aceasta tehnica este recunoscuta si utilizata ca un instrument de valoare in dezvoltarea organizatiei, dar si pentru imbunatatirea rezultatelor afacerii.
 
In principal, relatia de mentorat se refera la indrumarea si sfatuirea unui angajat de catre un altul mai experiementat. Scopul final al acestui proces este de a creste potentialul personal al angajatului tanar.
 
Mentoring-ul se concentreaza asupra obiectivelor carierei pe termen lung si nu asupra performnatelor imediate. In majoritatea timpului, mentoring-ul este desfasurat in afara relatiilor ierarhice, de persoane din interiorul sau exteriorul organizatiei.
 
Relatia de mentorat presupune o durata mai lunga, procesul fiind de asa natura incat persoana care iti da sfaturi, resurse, intrebari utile te provoaca sa devii mai bun la jobul tau si in realizarea task-urilor zilnice. Astfel, ca stagiar ai ocazia de a progresa in cariera pe termen mediu si lung.
 

Tehnici de mentorat

 
Mentoringul implica mai multe tehnici prin care stagiarul poate evalua.
 

Mentorat unu-la-unu

 
Dintre toate tipurile de mentorat, acesta este cel traditional in care sunt implicati doar mentorul si stagiarul. De obicei, mentorul este o persoana cu experienta fata de stagiar, care detine un procent scazut de informatii.
 

Mentorat de grup

 
Cu ajutorul acestei tehnici, unul sau mai multi mentori lucreaza cu un grup de stagiari. Scolile si programele pentru tineret apeleaza adesea la acest model, avand in vedere lipsa de timp sau resursele pentru a avea un mentor per stagiar.


Mentorat intre egali

 
In cadrul acestei tehnici, participantii provin de la acelasi rol sau departament, avand experiente similare sau comune, fie in viata lor profesionala sau personala. Colegii se unesc pentru a oferi sprijin unul altuia. Aceasta tehnica poate fi catalogata drept o relatie de mentorat de grup.
 

Mentorat la distanta sau electronic

 
Mentoratul la distanta sau electronic este una dintre cele mai confortabile tehnici, avand la indemana tehnologia avansata. Retalia de mentorat nu mai trebuie sa fie fata in fata, lucrurile desfasurandu-se la fel de normal. Cu ajutorul unui software online sau e-mail, participantii se pot conecta virtual, avand la dispozitie aceeasi prezenta placuta si informatiile utile ale mentorului.

Dezvoltarea ta vine invatand, iata 33 de instrumente vitale pentru un management de succes...vezi AICI<<


Mentorat invers

 
Aceasta tehnica inverseaza rolurile mentoratului traditional. Mai exact, un junior va mentora un profesionist senior. De obicei, aceasta tehnica este utilizata in beneficiul profesionistului senior, juniorul aratandu-i abilitati noi de lucru sau introducadu-l in zona digitala, a unei noi aplicatii, de exemplu.
 

Mentorat rapid

 
Mentoratul rapid merge pe structura unui joc in care au loc mai multe intalnire de scurta durata. In majoritatea timpului, aceasta tehnica este utilizata la evenimente sau conferinte corporative. In cadrul mentoratului rapid au loc o serie de conversatii unu-la-unu cu diversi mentori. De asemenea, mentorii trebuie sa fie pregatiti cu intrebari si sfaturi pentru stagiarii din fata lor pentru a fluidiza dialogul.
 

Mentoring vs Coaching: care este diferenta intre cele doua

 
Stiu ca exista confuzie atunci cand vorbim de mentoring si coaching. Aceste doua ramuri sunt seprate si nu se pot sincroniza in aceeasi perioada de timp. Cele doua sunt instrumente de invatare, de dezvoltare, insa parcursul lor nu trebuie confundat.
 
Mentoringul presupune ca o persoana cu experienta sa ofere indrumare si sprijin unui stagiar, in timp ce coaching-ul implica utilizarea unui set de abilitati pentru a facilita cresterea si dezvoltarea. Acest ultim instrument foloseste adesea ascultarea activa si unele intrebari pentru rezolvarea problemelor.
 
O diferenta vizibila o puteti trage chiar voi, mentoringul trebuie privit ca pe un tip de relatie de invatare, iar coaching-ul ca o practica de predare.
 
Daca este sa abordam subiectul in detaliu, exista mai multe diferente pe care le voi mentiona mai jos.


 
Durata programului - Coaching-ul este un program intens, pe termen scurt prin care poti sa-ti atingi obiectivele profesionale, de dezvoltare. Mentoratul este un program pe termen lung, cu mai multe etape.
 
Abordarea - Coach-ul nu iti da sfaturi si merge pe o tehnica de a pune intrebari. Prin aceasta abordare, te poate ajuta sa vezi care sunt resursele de care ai nevoie pentru a-ti revolva provocarile. Mentorul vine cu alta abordare, te ajuta sa identifci care sunt ariile profesionale in care vrei sa te dezvolti. De asemenea, mentorul isi da sfaturi si resurse pe care sa le utilizezi in abordarile tale profesionale/personale.
 
Scopul - Coaching-ul se concentreaza pe performanta, in timp ce mentoring-ul pe dezvoltare. Coaching-ul este creat pentru imbunatatirea performantelor profesionale la job, iar mentoring-ul urmareste o abordare holistica asupra carierei.
 
Structura - Coaching-ul este mai structurat, iar mentoring-ul este informal. Coaching-ul, in mod traditional, este structurat pe sedinte saptamanale sau la doua saptamani, in timp ce mentoring-ul tinde sa aiba intalniri informale, atunci cand sunt cerute de catre mentee.
 
Expertiza - Coachii nu au neaparat nevoie de expertiza profesionala, in tip ce mentorii au. In domeniul coachee-ului este nevoie de abilitatea de a pune intrebari, de a scoate la suprafata resursele interioare ale persoanei cu care lucreaza. Mentorii au mai multa senioritate si expertiza in arii specifice pentru a putea oferi sfaturi.
 
Rezultatul - Rezultatul unei relatii de coaching este specific si masurabil, iar cel al unei relatii de mentorat se poate schimba in timp. Relatia de coaching indica semne de imbunatatire sau modificari pozitive in aria de performanta dorita. Relatia de mentoring nu pune accent pe rezultate specifice, ci se intereseaza pe dezvoltarea generala a stagiarului.
 
Agenda - In coaching, agenda este co-creata de coach si de coachee pentru intampinarea nevoilor specifice ale coachee-ului. In relatia de mentoring, agenda este setata de mentee, mentorul sustinand-o cu resurse.
 

Unde poti gasi un mentor

 
Dupa toate cele parcurse pana la acest moment, ma gandsc ca poate v-ati rezumat putin cariera si doriti niste sfaturi. In acest punct, vin cu intrebarea daca vreti un mentor?
 
Daca raspunsul este da, am cateva optiuni de unde puteti gasi un mentor potrivit pentru fiecare situatie in care va aflati.
 
Pentru a gasi un mentor puteti sa va inscrieti intr-un program de mentorat si veti fi asociat cu un mentor. Aceste programe se pot gasi in cadrul organizatiei din care faceti parte, intr-un grup social, pe retele sociale sau pe site-urile unor organizatii de dezvoltare profesionala.
 
O alta solutie este departamentul de resurse umane. Puteti intreba HR-ul de la firma la care lucrati daca puteti primi un mentor care sa se potriveasca cu personalitatea si obiectivele voastre. In acest sens, puteti elabora o lista cu obiective si elemente obligatorii pe care le doriti de la un mentor si mai deprate trebuie doar trimisa la managerul de resurse umane.

Dezvoltarea ta vine invatand, iata 33 de instrumente vitale pentru un management de succes...vezi AICI<<
 
Mentorul poate fi gasit usor. Creati-va o lista cu 5 - 10 persoane pe care le admirati si pe care le puteti contacta. Luati in considerare experienta lor si de ce admirati acele persoane. Exista posibilitatea ca viitorul mentor sa va ofere informatii in plus bazate pe abilitatile sale.
 
Puteti adresa o intrebare si unui prieten sau unui coleg de incredere. De cele mai multe ori, persoanele care te cunosc foarte bine fac asocieri excelente. Cercul de cunostinte este larg, iar un coleg de munca poate asocia ambitiile tale cu un potential mentor. Este de preferat sa aveti pe cineva in minte sau pe o persoana cu care v-ati intalnit anterior.
 
Solutii sunt diverse in ceea ce priveste gasirea unui mentor, insa vreau sa te concentrezi si pe alte aspecte, precum ce ar trebui sa eviti. Ai grija sa nu-i ceri sefului tau sa-ti fie mentor. Stiu, seful tau pare o potrivire naturala, insa ar putea exista o multime de dezavantaje. Un bun exemplu este ca seful tau ar putea sa nu-ti spuna sincer ca parasirea companiei este cea mai buna optiune pentru cresterea carieri sau s-ar putea sa nu te impinga spre o marire de salariu. Nu uitati, mentorul se concentreaza pe cresterea pe termen lung, nu pe performante zilnice.
 
La fel, un alt lucru de evitat este alegerea strainilor intamplatori de pe LinkedIn sau de la conferinte drept mentori. Asigurati-va ca sunteti conectat intr-un fel cu aceasta persoana, fara a pune in calcul admiratia oarba. Mentorul trebuie sa fie o persoana de incredere si deschisa, cu care puteti comunica problemele aparute.
 

Cum te poate ajuta un program de mentorat in business

 
Un mentor te poate ajuta in dezvoltarea afacerii, facand din ea una puternica si durabila. Intreprinderile si organizatiile care au ales un mentor raporteaza anual beneficii si o crestere a cifrei de afaceri. De asemenea, mentorul ajuta la productivitatea unei afaceri prin sfaturile date.
 
Mentorii specializati pentru zona de business pun pe tava cunostinte, abilitati, experiente si contacte. Avand in vedere ca mentorii au o vasta experienta, acestia sunt obisnuiti cu provocarile cu care va confruntati ca fondator sau ca lider de organizatie. Aici lucrurile conduc spre o zona confortabila si sigura, unde cel din fata voastra a trait ceea ce comunicati.
 
Mentorii ofera o vizune obiectiva si incurajeaza la o perspectiva noua. De multe ori, acest aspect este necesar pentru identificarea oprtunitatilor de crestere.
 
Rolul mentorului este de a sprijini, dezvolta, stimula si provoca. In acest sens, mentorul este o componenta importanta, mai ales ca:
 
- sporeste cunostintele si experienta in afaceri
 
- maximizeaza performanta afacerii
 
- imbunatateste abilitatile de rezolvare a problemelor


 
- construieste increderea
 
- dezvolta abilitatile de conducere
 
- extinde reteaua de contacte din zona de business
 
Daca sunteti deschisi spre o astfel de tehnica, atat in dezvoltarea personala, cat si in cea a afacerii, mentorul este un instrument eficient pentru atingerea obiectivelor.
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: mentoringcoachingprogram de mentorat

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]