Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata farmaceutica din Romania va inregistra afaceri record in 2018

de Idei de afaceri 03 Apr. 2018 2268
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Piata farmaceutica din Romania va inregistra afaceri record in 2018, apetitul romanilor pentru pastile si tratamente fiind stimulat de campaniile publicitare din mass-media si de situatia de criza din sistemul sanitar. In incercarea de a-si gasi singuri solutii pentru problemele de sanatate, romanii apeleaza tot mai frecvent la farmacii, iar aceasta tendinta se vede in datele financiare prezentate de KeysFin.

Potrivit unei analize realizate de Keysfin, care a luat in calcul datele financiare ale companiilor producatoare si distribuitoare de medicamente, afacerile acestora au evoluat sustinut in ultimii ani, de la 37,92 miliarde de lei in 2012, la 47,87 miliarde lei in 2017, estimarile pentru 2018 mergand spre atingerea pragului de 50 de miliarde de lei.

,,Cresterea preturilor la medicamente, pe fondul valului de inflatie din acest an, va influenta in sens ascendent cifra de afaceri din acest sector, estimarile noastre indicand aprox. 49,77 miliarde lei. Nu este exclus ca aceasta cifra sa fie depasita, evolutia vremii cu efectele sale  urmand sa influenteze in mod substantial aceasta estimare”, afirma analistii de la KeysFin.

Cresterea afacerilor a fost insotita si de o evolutie semnificativa a profitabilitatii. Daca in 2012, firmele din industria farma raportau un profit total de 1,65 miliarde de lei, in 2017 s-a ajuns la 2,38 miliarde lei, iar in 2018, expertii de la KeysFin estimeaza un nivel cu 54% mai mare fata de anul de referinta 2012, de 2,53 miliarde lei.

“Cresterea cifrei de afaceri  din industria farma, care ajuns la 26% in intervalul 2012-2017, vine in principal pe fondul extinderii sustinute a lanturilor de farmacii si a campaniilor de promovare agresive. Urmand modelul implementat cu succes in alte tari, piata farma a devenit principalul consumator de bugete de promovare, iar efectele s-au vazut rapid, in cresterea afacerilor si a numarului de clienti.”, au mai spus expertii.

Potrivit datelor statistice, in Romania erau inregistrati oficial, in 2016, 158 de producatori de medicamente si preparate farmaceutice si peste 6700 de comercianti cu ridicata si amanuntul.

Cine face jocurile in piata farmaceutica

Potrivit analizei KeysFin, marii jucatori din piata si-au consolidat in ultimii ani afacerile, astfel ca topul principalilor jucatori nu a suferit modificari semnificative.

Sectorul productiei (CAEN 2110/2120) este condus de Terapia SA, cu afaceri de 567,98 milioane de lei (2016), companie urmata de firma ieseana Antibiotice SA (334,99 milioane lei) si Sandoz SRL, cu 320,38 mil.lei. Clasamentul producatorilor este completat, in ordinea cifrei de afaceri, de Labormed Pharma SA, Gedeon Richter Romania SA, Fiterman Pharma SRL, Infomed Fluids SRL si Biotehnos SA.

In segmenul comertului cu amanuntul (farmacii/CAEN 4773), topul investitorilor este condus de Sensiblu SRL, cu afaceri de 1,67 miliarde lei, companie urmata de DONA (S.I.E.P.C.O.F.A.R. SA), cu 902,69 milioane lei in 2016 si Help Net Farma cu 549,90 milioane de lei. Topul comerciantilor, dupa cifra de afaceri, este completat de Catena Hygeia SRL si Ropharma SA.

In ceea ce priveste comertul en gros (CAEN 4646), lider este Mediplus Exim SRL cu o cifra de afaceri de 4 mld.lei, urmat de Farmexpert DCI SRL (2.9 miliarde lei). Topul este completat de firmele Fildas, Farmexim si Sanofi Romania SRL.

Statistica KeysFin arata pe de alta parte ca, din punct de vedere geografic, cele mai multe firme din sectorul farma activeaza in Bucuresti (1237), urmat de Cluj (322), Arges (285), Bihor (279), Iasi (279) si Dolj (278 firme).

In total, in Romania erau inregistrate, in 2016, 6905 companii in productia si distributia de medicamente, cu peste 65.000 de angajati.

2018, anul consolidarilor

Expertii de la KeysFin estimeaza ca in acest an, dincolo de depasirea pragului de 50 mld.lei – cifra de afaceri, companiile din comertul farmaceutic isi vor tempera extinderea teritoriala, acoperirea geografica la nivel regional si local atingand un nivel considerat optim.

,,In prezent asistam la o consolidare a pietei. Din 2012 si pana in prezent, jucatorii din farma au investit masiv in principal in extinderea retelelor de distributie, iar analizele noastre arata ca am atins un moment de apogeu. 2018 se anunta a fi anul consolidarilor. Vom asista, cel mai probabil, la fuziuni si achizitii si mai putin la deschideri de unitati noi”, afirma analistii.

Potrivit acestora, in acest an, companiile vor miza in primul rand pe investitii in programe de fidelizare a clientilor si pe extinderea gamei de produse.

“Dezvoltarea retelelor de farmacii  se va axa, in viitor, in primul rand pe dezvoltarea calitatii serviciilor. Evolutia economica pozitiva, cresterile salariale, vor sustine acest demers. Pe de alta parte, principala provocare o va reprezenta inflatia, dinamica preturilor urmand sa influenteze in mod semnificativ performantele de vanzari”, au mai spus analistii de la KeysFin.

Piata globala, 800 miliarde de dolari

Trendul crescator se regaseste si la nivel global, piata globala a produselor farmaceutice  fiind estimata sa creasca cu aproximativ 5% in acest an si sa depaseasca 800 de miliarde de dolari.

In Europa, Germania este liderul incontestabil in privinta productiei de medicamente. Bayer AG, Roche si Boehringer Ingelheim au venituri anuale de aproape 130 miliarde de dolari. In clasament urmeaza Marea Britanie, cu GlaxoSmithKline si Accord Healthcare (fostul Actavis), care au venituri anuale de 50 de miliarde de dolari. Din topul celor mai mari companii farmaceutice din Europa mai fac parte Novartis din Elvetia, Sanofi (Franta), Astra Zeneca (Suedia), Nonvo Nordisk (Danemarca) si filiala Teva Pharmaceutical Industries din Olanda.

Potrivit expertilor, viitorul pietei farmaceutice este strans legat de dezvoltarea companiilor de biotehnologie, care dezvolta noi tratamente, in special pe segmentul imuno-oncologic.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: piata farmaceuticacifra de afaceriindustria farma

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]