Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Principala problema a afacerilor de familie

de Idei de afaceri 22 Sep. 2016 3920
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un studiu realizat de EY Romania arata ca aproape jumatate din afacerile de familie din economiile emergente raporteaza conflicte intre membrii familiei. Astfel, 48% din companiile aflate in economiile emergente au declarat ca au trecut printr-un conflict intern, comparativ cu 43% dintre companiile din economiile dezvoltate. O explicatie posibila pentru aceasta diferenta este perioada mai scurta de existenta a afacerilor de familie din prima categorie, care nu a permis maturizarea proceselor de comunicare, dar si mediul economic mai turbulent in care evolueaza acestea.

Doua tipuri de activitati sunt extrem de importante pentru reducerea conflictelor in cadrul celor mai mari afaceri de familie din lume:

1. Comunicare constanta

Comunicarea reprezinta cel mai important factor care reduce incidenta conflictelor in afacerile de familie, conform participantilor la studiul EY. Respondentii declara in procent de 90% ca organizeaza in mod regulat sedinte de familie sau intalniri cu actionarii pentru a discuta probleme de afaceri, iar 64% au un consiliu de familie care se intruneste periodic.

“Cea mai importanta componenta a unei afaceri de familie este familia insasi. Dezacordurile sunt inevitabile, insa, in lipsa unei comunicari constante intre membrii familiei, acestea pot avea un impact negativ asupra angajatilor, procesului decizional din firma si reputatiei companiei. Pe de alta parte, comunicarea pe marginea problemelor de business creste gradul de implicare si responsabilizare in jurul afacerii si accelereaza viteza de reactie a companiei la schimbarile din piata,” a spus Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

2. Actiuni de tip corporate social responsibility aduna familia in jurul unor activitati cu componenta emotionala

In cadrul celor mai mari afaceri de familie din lume, atitudinea fata de activitatile de tip corporate social responsibility (CSR) sunt in corelatie inversa cu incidenta conflictelor. In general, cu cat activitatile de CSR sunt mai importante pentru familie, cu atat apar mai putine conflicte.

Conflictele nerezolvate erodeaza atat relatiile dintre membrii familiei, cat si afacerea:

1. Angajatii - Atunci cand membrii familiei sunt in conflict, ii pot antrena in dezacord si pe angajati; in plus, acestia primesc mesaje contradictorii care paralizeaza procesul de decizie. Conflictul intensifica frictiunile din companie, reduce comunicarea si conduce la nesiguranta in privinta directiei strategice a business-ului.

2. Vid de putere - Conflictul ramane rareori fara urmari pentru membrii familiei implicati in afacere. De exemplu, pot ajunge la situatii in care se evita reciproc. In cel mai bun caz, aceasta evitare conduce la decizii intarziate, iar, in cel mai rau caz, la vid de putere.

3. Imaginea si reputatia firmei - Conflictele de familie pot avea efecte devastatoare asupra reputatiei si brandului afacerii de familie. Pe masura ce zvonurile legate de conflict se intensifica, stabilitatea afacerii poate fi pusa sub semnul intrebarii, fapt care afecteaza disponibilitatea furnizorilor si a altor parti interesate de a mai acorda credit afacerii, iar clientii pot incepe sa evite achizitiile de la compania in cauza. Nu in ultimul rand, talentele de top vor fi atrase intr-o masura mai mica de firma respectiva.

"In cazul conflictelor dificile din cadrul afacerilor de familie este foarte important sa existe un proces formal de rezolvare a acestora; la fel de important este sa se admita faptul ca exista un conflict si ca procesul de rezolvare trebuie initiat. Procesul ar trebui sa structureze responsabilitatile legate de detectarea conflictului, de pasii care trebuie urmati pentru rezolvare, de monitorizarea rezultatelor, de analiza si feedback post-conflict," a declarat Alexandru Lupea, Partener si Strategic Growth Markets Leader, EY Romania.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afaceri de familieprobleme de afaceribrandconflict in afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Idei de afaceri de familie. Cum imbini personalul cu profesionalul

de Idei de afaceri
12 Nov 2024
Aproximativ la doua secunde, o noua afacere mica este initiata la nivel global. Intreaga dinamica a mediului de afaceri este una de o amploare pe...

Protectia Brand-ului - Cum iti protejezi brand-ul afacerii tale

de Camelia Diaconu
30 Ian 2019
Crearea unui brand, dar si sustinerea si protejarea acestuia nu este deloc o misiune usoare pentru niciun antreprenor. Iata ce trebuie sa stii pentru...

Afaceri de familie cu bani putini

de Florin Amariei
17 Mai 2021
Ideea pornirii unui business de familie a trecut cel putin o data prin mintea celor care vor sa schimbe ceva in viata lor. Astazi analizam trei...

Branding. Lucruri pe care trebuie sa le stii

de Florin Amariei
25 Nov 2019
Pozitionarea corecta a companiei face diferenta. La fel cum CNP-ul este o secventa unica de identificare a unei persoane fizice, brandul este...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]