de Camelia Diaconu
09 Sep. 2020
4355
Uneori nu este de ajuns sa ai doar o idee buna pe care sa iti doresti sa o transformi intr-o afacere de succes, ci ai nevoie si de suficient curaj pentru a ajunge cat mai aproape de reusita. Nu este deloc usor sa incepi o afacere si tocmai din acest motiv, iti recomandam cateva sfaturi care te pot ajuta sa te dezvolti.
Nu renunta la actualul job pana nu ti-ai pus noua firma pe picioare. O afacere are nevoie de investitii, mai ales la inceput si tocmai din acest motiv, asigura-te ca ai inca o sursa stabila de venit. Concentreaza-te in dezvoltarea afacerii, lucrand in paralel pentru a putea avea un confort financiar pana in momentul in care business-ul tau va incepe sa dea rezultate. Din moment ce lucrurile vor prinde contur, iar afacerea va deveni una profitabila, atunci poti sa renunti la job.
Incearca sa ai un sprijin. O afacere in care sa intri singur poate fi si mai greu de realizat. Perioada de inceput este dificila, sunt mult lucruri de rezolvat si ai nevoie de o persoana pe care sa te poti baza. Incearca sa iti pastrezi familia aproape ori chiar sa colaborezi cu membrii familiei sau poate sa faci un parteneriat cu un prieten bun, care este pe aceeasi lungime de unda ca si tine. De asemenea, poti incepe si cursuri de dezvoltare, consultanta, care sa te ajute sa te mobilizezi si sa incepi cu dreptul.
Gandeste-te la clienti. Gandeste-te care ar fi publicul tinta caruia ai vrea sa te adresezi, chiar daca inca nu ti-ai inceput afacerea. Incearca sa intri in contact cu cat mai multe persoane care te pot ajuta sa cresti, indiferent ca sunt consumatori sau clienti. Gandeste-te ca trebuie sa te adresezi unei nise din piata si atunci este important sa cunosti cat mai bine detaliile, pentru a te asigura ca faci o treaba buna.
Fa cercetari si analize. Research-ul este cheia succesului. Este instrumentul care te ajuta sa iti maresti sansele de reusita. Daca faci o analiza a pietei in care sa descoperi care este mersul lucrurilor in domeniul pe care vrei sa il incepi, care sunt nevoile, dar si concurenta, cu siguranta vei stii unde sa te pozitionezi. Nu incepe daca nu te consideri suficient de pregatit din punct de vedere profesional, dar nici daca nu ai resursele necesare financiare.
Gandeste-ti planul de afacere. Asa cum spuneam, nu este suficienta doar ideea de afacere, ci si multa pregatire in spate, pentru a demonstra ca este o idee valida, care merita urmata. Planul de afacere gandit si scris inainte de a incepe, te va ajuta sa iti planifici orice lucru, orice cheltuiala, orice drum pe care esti nevoit sa il parcurgi. Bineinteles ca pot aparea si lucruri la care nu te-ai fi asteptat, dar liniile clare si cele mai importante, le ai deja trasate. Concentreaza-te pe ele si asigura-te ca esti in masura sa le dezvolti.
Fii profesionist in fata clientilor de la bun inceput. Comunicarea eficienta este cel mai important pas intr-o reusita. Invata sa comunici direct, pe subiectul care te intereseaza, dar si sa asculti nevoile celorlalti. Inspira profesionalism persoanelor din jurul tau prin atitudine, stil, vestimentatie, comportament, vocabular. Fii pregatit sa ai totate armele la vedere, pe care sa le expui in fata tuturor, cu transparenta.
Nu uita de toata documentatia necesara pentru a te asigura ca functionezi in legalitate deplina. Sunt multe documente de care ai nevoie pentru a-ti deschide o afacere. Multe drumuri de facut, multe taxe de achitat, multe autorizatii de primit. Tocmai din acest motiv, asigura-te ca in momentul in care ai inceput, esti in legalitate si nu risti nicio amenda. Daca nu le ai, sa repari neatentia initiala, te va costa mai mult.
Asigura-te ca iti pui pe picioare o afacere legala, care sa iti asigure succesul la scurt timp de la deschidere.
Tags: start in afacerisfaturi in afacericum sa incepi o afacere