Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Spatiul si dotarile unei afaceri cu specific alimentar

de Silviu Marian Banila 28 Oct. 2014 3273
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Functionalitatea unitatii de catering este realizata prin prezenta celor trei grupuri de spatii: spatii productive, spatii de deservire si comercializare si spatii anexe. Gruparea de spatii productive - alcatuita din bucataria calda, bucataria rece, cofetaria si patiseria - constituie ansamblul gastronomic al unei firme de catering.

Dimensionarea, distribuirea si organizarea suprafetelor de productie in activitatea gastronomica joaca un rol important, de ele depinzand munca de ansamblu si in mod deosebit rezultatele economice. La dimensionarea suprafetelor de productie si anexe se vor avea in vedere:

- profilul unitatii;
- volumul desfacerii si perspectiva cresterii in viitor a acesteia;
- conceptia functionala;
- tehnologia culinara;
- programul de functionare;
- amplasamentul in interiorul constructiei;
- instalatiile, utilajele si mobilierul corespunzatoare tehnologiei culinare.

Acestea se au in vedere si pentru dotarea cu utilaje, mobilier, ustensile, aprovizionarea cu alimente, precum si pentru organizarea muncii. Elementul de baza de organizare si functionare a interiorului intreprinderii de alimentatie este mobilierul.

Cerintele impuse nomenclatorului si tipurilor de mobilier utlizat in restaurante, cafenele, baruri in afara de cele generale (functional-tehnologice ergonomice, estetice) sunt urmatoarele:

- mobilierul trebuie sa corespunda caracterului de lucru al intreprinderii (autoservire, servire cu chelner);
- mobilierul si dimensiunile sale trebuie sa corespunda tipului unitatii de alimentatie (restaurant, bar, cantina, cafenea etc.)..

In interiorul unitatilor de alimentatie publica trebuie de respectate conditiile de igiena si cele sanitare. Personalul trebuie sa cunoasca regulile de lucru cu utilaje si echipamente. O atentie deosebita se atrage la starea de curatenie a pardoselii, si de asemenea sunt de respectat regulile de securitate.

Organizarea rationala a zonelor de lucru, asigurate cu utilaj necesar, ajuta personalul sa efectueze lucrul fara cheltuieli suplimentare. Lungimea meselor pentru prepararea bucatelor este determinata de lungimea unei mese de lucru. Sunt mai multe variante de organizare a sectoarelor de munca: lineara, paralela, unghiulara.

Cand unii iau pauza de masa, altii castiga bani!
O afacere cu gust - firma de catering!


Tags: afacereafacerialimentatieculinarcateringgastronimicspatiu si dotari

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10+ idei de afaceri pentru pasionatii de calatorii

de Bianca Tila
03 Ian 2025
Un mod bun de a explora lumea si de a fi propriul tau sef este de a avea o afacere concentrata pe travel. Infiintarea unei afaceri nu tine cont de un...

Cum sa incepi o afacere. Etape si sfaturi

de Bianca Tila
08 Ian 2025
Pe buzele multora se afla intrebarea "Cum incepi o afacere?", iar eu vin cu un raspuns detaliat chiar acum. Afacerea nu este un simplu schimb intre...

Afacere cu microplante. Cum poti obtine profit dintr-un spatiu mic

de Bianca Tila
05 Iul 2024
Cultivarea microplantelor este o afacere simpla, cu o piata imensa. De asemenea, puteti testa aceasta idee pe balconul apartamentului, veti obtine in...

Rentabilitatea intreprinderii. Cum pot masura succesul afacerii mele

de Bianca Tila
08 Mai 2024
Viata de business nu se refuza doar la a comercializa un produs, ci are in compozitia sa elemente cheie, strategii de marketing, evaluarea ideii de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]