Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Spatiul si dotarile unei firme de catering

de Idei de afaceri 24 Oct. 2023 1030
Spatiul si dotarile unei firme de catering
4.6 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Functionalitatea unitatii de catering este realizata prin prezenta celor trei grupuri de spatii: spatii productive, spatii de deservire si comercializare si spatii anexe. Gruparea de spatii productive – alcatuita din bucataria calda, bucataria rece, cofetaria si patiseria – constituie ansamblul gastronomic al unei firme de catering.

Dimensionarea, distribuirea si organizarea suprafetelor de productie in activitatea gastronomica joaca un rol important, de ele depinzand munca de ansamblu si in mod deosebit rezultatele economice. La dimensionarea suprafetelor de productie si anexe se vor avea in vedere:
 
- profilul unitatii
 
- volumul desfacerii si perspectiva cresterii in viitor a acesteia
 
- conceptia functionala
 
- tehnologia culinara
 
- programul de functionare
 
- amplasamentul in interiorul constructiei
 
- instalatiile, utilajele si mobilierul corespunzatoare tehnologiei culinare
 
Acestea se au in vedere si pentru dotarea cu utilaje, mobilier, ustensile, aprovizionarea cu alimente, precum si pentru organizarea muncii.
 
Elementul de baza de organizare si functionare a interiorului intreprinderii de alimentatie este mobilierul. Cerintele impuse nomenclatorului si tipurilor de mobilier utlizat in restaurante, cafenele, baruri, in afara de cele generale (functional-tehnologice ergonomice, estetice), sunt urmatoarele:
 
- mobilierul trebuie sa corespunda caracterului de lucru al intreprinderii (autoservire, servire cu chelner)
 
- mobilierul si dimensiunile sale trebuie sa corespunda tipului unitatii de alimentatie (restaurant, bar, cantina, cafenea etc.)
 
In interiorul unitatilor de alimentatie publica trebuie respectate conditiile de igiena si cele sanitare.
 
Personalul trebuie sa cunoasca regulile de lucru cu utilaje si echipamente. O atentie deosebita se atrage la starea de curatenie a pardoselii si, de asemenea, sunt de respectat regulile de securitate.
 
Organizarea rationala a zonelor de lucru, asigurate cu utilaj necesar, ajuta personalul sa efectueze lucrul fara cheltuieli suplimentare. Lungimea meselor pentru prepararea bucatelor este determinata de lungimea unei mese de lucru. Sunt mai multe variante de organizare a sectoarelor de munca: lineara, paralela, unghiulara.
 
Factorii ce determina structura echipamentelor unei unitati de alimentatie publica sunt:
 
- volumul de vanzari prognozat pentru fiecare punct din meniu
 
- tipul meniului: permanent sau sezonier
 
- cantitatea de bucate incluse in meniu – cu cat sunt mai multe, cu atat utilajul va fi mai complicat
 
- viteza de deservire dorita – o viteza inalta implica un utilaj mai puternic
 
- factorul nutritiv
 
Utilajul este asezat in asa mod incat sa fie comod de preparat felurile de mancare incluse in meniul restaurantului respectiv. Majoritatea restaurantelor au designul similar unei bucatarii:
 
- incaperile interioare functionale
 
- frigiderele
 
- congelatoarele
 
- depozit pentru pastrarea fructelor uscate
 
- sectie de productie
 
- sectorul de preparare a salatelor
 
- incapere de productie
 
- dispecer
 
- sectorul desertului
 
- distributie
 
Sub aspect organizatoric, suprafetele de productie vor fi amplasate astfel incat sa permita ca preparatele culinare sa ajunga la un singur punct de distributie si control, supravegheat de bucatarul sef sau de ajutorul acestuia.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: cateringbusiness cateringspatiu si dotari cateringfirma de catering

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.6 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

Ponturi si greseli - sfaturi pentru o afacere de catering

de Idei de afaceri
29 Ian 2024
Atunci cand demarati o firma de catering, trebuie sa evitati unele greseli. De cele mai multe ori, puteti observa lucrurile care nu va fac placere ca...

Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti deschizi o afacere de catering

de Camelia Diaconu
22 Iul 2020
Pentru multi dintre noi gatitul nu mai este doar o necesitate, ci o pasiune transformata uneori in adevarate opera de arta ridicate la rang inalt in...

Ghid complet de start-up: Cum iti faci firma de catering

de Ilinca Dobrescu
09 Dec 2014
In mod clar, in 2014 nu mai avem timp pentru un start-up, oricat de simpla ar fi ideea de afacere. Dar mai avem timp pentru a pune pe hartie schita...

Pasionat de gastronomie? Deschide o firma de catering si obtine profiturile dorite!

de Ilinca Dobrescu
07 Mar 2014
Se prea poate ca in 2014 sa fim martorii unei adevarate explozii in industria firmelor de catering. Mancare cu specific tailandez, filipinez,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]