Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Spatiul si dotarile unei firme de catering

Spatiul si dotarile unei firme de catering
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Functionalitatea unitatii de catering este realizata prin prezenta celor trei grupuri de spatii: spatii productive, spatii de deservire si comercializare si spatii anexe. Gruparea de spatii productive – alcatuita din bucataria calda, bucataria rece, cofetaria si patiseria – constituie ansamblul gastronomic al unei firme de catering.

Dimensionarea, distribuirea si organizarea suprafetelor de productie in activitatea gastronomica joaca un rol important, de ele depinzand munca de ansamblu si in mod deosebit rezultatele economice. La dimensionarea suprafetelor de productie si anexe se vor avea in vedere:
 
  • profilul unitatii
  • volumul desfacerii si perspectiva cresterii in viitor a acesteia
  • conceptia functionala
  • tehnologia culinara
  • programul de functionare
  • amplasamentul in interiorul constructiei
  • instalatiile, utilajele si mobilierul corespunzatoare tehnologiei culinare
 
Acestea se au in vedere si pentru dotarea cu utilaje, mobilier, ustensile, aprovizionarea cu alimente, precum si pentru organizarea muncii.
 
Elementul de baza de organizare si functionare a interiorului intreprinderii de alimentatie este mobilierul. Cerintele impuse nomenclatorului si tipurilor de mobilier utlizat in restaurante, cafenele, baruri, in afara de cele generale (functional-tehnologice ergonomice, estetice), sunt urmatoarele:
 
  • mobilierul trebuie sa corespunda caracterului de lucru al intreprinderii (autoservire, servire cu chelner)
  • mobilierul si dimensiunile sale trebuie sa corespunda tipului unitatii de alimentatie (restaurant, bar, cantina, cafenea etc.)
 
In interiorul unitatilor de alimentatie publica trebuie respectate conditiile de igiena si cele sanitare.
 
Personalul trebuie sa cunoasca regulile de lucru cu utilaje si echipamente. O atentie deosebita se atrage la starea de curatenie a pardoselii si, de asemenea, sunt de respectat regulile de securitate.
 
Organizarea rationala a zonelor de lucru, asigurate cu utilaj necesar, ajuta personalul sa efectueze lucrul fara cheltuieli suplimentare. Lungimea meselor pentru prepararea bucatelor este determinata de lungimea unei mese de lucru. Sunt mai multe variante de organizare a sectoarelor de munca: lineara, paralela, unghiulara.
 
Factorii ce determina structura echipamentelor unei unitati de alimentatie publica sunt:
 
  • volumul de vanzari prognozat pentru fiecare punct din meniu
  • tipul meniului: permanent sau sezonier
  • cantitatea de bucate incluse in meniu – cu cat sunt mai multe, cu atat utilajul va fi mai complicat
  • viteza de deservire dorita – o viteza inalta implica un utilaj mai puternic
  • factorul nutritiv
 
Utilajul este asezat in asa mod incat sa fie comod de preparat felurile de mancare incluse in meniul restaurantului respectiv. Majoritatea restaurantelor au designul similar unei bucatarii:
 
  • incaperile interioare functionale
  • frigiderele
  • congelatoarele
  • depozit pentru pastrarea fructelor uscate
  • sectie de productie
  • sectorul de preparare a salatelor
  • incapere de productie
  • dispecer
  • sectorul desertului
  • distributie
 
Sub aspect organizatoric, suprafetele de productie vor fi amplasate astfel incat sa permita ca preparatele culinare sa ajunga la un singur punct de distributie si control, supravegheat de bucatarul sef sau de ajutorul acestuia.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: cateringbusiness cateringspatiu si dotari cateringfirma de catering

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]