Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu. Pierdem cel putin o zi pentru a interactiona cu statul

67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un studiu efectuat recent ne arata ca pierdem cel putin o zi pentru a interactiona cu statul roman.

Pe lista obstacolelor mentionate de cei intervievati se numara faptul ca nu aveau toate documentele (47,03%) si defectiuni tehnice sau erori umane din cadrul institutiei (46,85%).
 
Conform aceluiasi studiu, sase din zece romani considera ca Romania este o tara birocratizata excesiv, iar reducerea birocratiei ar spori sansele de a urca in clasamentul tarilor cu acces la servicii digitale.
 
Dintre toate interactiunile pe care le-au avut in trecut cu institutiile statului, 35,9% dintre respondenti spun ca niciuna dintre acestea nu au avut loc in mediul digital, 21,89% declara ca doar o interactiune a avut loc in mediul digital si 16,93% ca au avut doua interactiuni la care nu au fost nevoiti sa se deplaseze.
 
Totodata, majoritatea celor chestionati nu dau mari sanse digitalizarii complete a institutiilor administrative ale statului, in viitorul apropiat. Astfel, 27,87% considera ca acest lucru se va intampla peste zece ani, 22,68% peste cinci ani, in timp ce 20,63% sunt de parere ca digitalizarea nu va avea loc deloc.
 
"Concluziile sunt ingrijoratoare, avand in vedere ca 88,66% dintre romani obisnuiesc sa interactioneze cu institutiile statului pentru plata taxelor si impozitelor, iar 67,01% pentru obtinerea sau reinnoirea unor acte sau documente oficiale", sustin realizatorii studiului.
 
Un alt studiu efectuat de Asociatia Romana pentru Smart City a consultat parerea reprezentantilor statului cu privire la gradul de digitalizare din institutiile publice.
 
Potrivit cercetarii, principala nevoie identificata de catre respondenti este transparenta (in procese si durata lor), acestia subliniind faptul ca "o evidenta a circuitului documentelor ar fi foarte necesara", urmata de conectarea datelor si comunicarea intre institutii. In plus, 63% dintre participantii la acest studiu, realizat in 27 de institutii publice, au declarat ca isi iau informatiile despre evolutia tehnologica direct de la locul de munca.
 
De asemenea, 85% dintre cei chestionati au indicat ca prioritatea digitalizarii ar trebui fie accesibilitatea si imbunatatirea infrastructurii (acces rapid la resurse), una dintre solutiile cele mai importante pentru simplificarea birocratiei din Romania fiind utilizarea solutiilor Cloud.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: studiuinteractiune cu statulpierdem o zighiseustudiu zile stat

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]