Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
TOP 5 INTREBARI la deschiderea unei afaceri in 2011
Suntem de acord ca postura de angajat trebuie promovata, dar nu mai mult decat cea de afacerist. De ce mi-as dori sa fiu un vesnic salariat, in loc sa ma ridic pe picioarele mele? Asta ar trebui sa ne intrebam, dincolo de orice.
Te-ai decis sa devii antreprenor? Ai o afacere? Nu o lasa in bataia vantului. Un business nu merge de la sine, trebuie sustinut. Va veni si vremea in care vei sta intr-un fotoliu de piele, fara nicio grija si banii vor curge. Dar pana atunci, pune-ti creierul la treaba si fii motivat. Ai nevoie de o promovare, de un plan de bataie, de fonduri, de furnizori si de autorizatii de functionare.
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
1. Vreau sa-mi promovez afacerea!
Buna exclamatie! Exista sute de moduri in care poti sa duci la bun sfarsit aceasta misiune vitala. in ultima vreme, cea mai ieftina metoda este promovarea pe internet. Sa spunem ca esti dintr-un oras mic si acolo sunt clientii tai. Ai putea sa-ti incluzi business-ul in directoarele de afaceri, in Pagini Aurii si pe site-urile de specialitate. Majoritatea sunt gratuite, desi de la un anumit nivel s-ar putea sa perceapa o taxa. Acest tip de promovare merita timpul si banii, deoarece multi clienti prefera sa mearga direct la sursa, cand cauta specialisti.
Daca nu ai relatii, nu existi. Nu conteaza ce stii, ci pe cine stii. Fraza aceasta scurta este foarte valabila in afaceri. intr-un final, vei fi abordat de “prietenul unui prieten”, care te va recomanda mai departe. Asa-zisul “marketing viral” nu da gres niciodata!
Afacerea ta nu are inca un site? Suntem in 2011! Ar fi bine sa pui pe roate un website de calitate, nu “rebuturile” pe care le intalnim uneori pe internet. Multe firme pierd clienti datorita site-urilor de tot rasul. Un site urat, greoi sau dimpotriva prea gol, neactualizat, fara date de contact, nu se poate numi “suport pentru afacerea ta”. Pe de alta parte, oricat de tehnologizati am fi, cartea de vizita ramane sfanta.
De asemenea, publicitatea nu poate fi facuta din fata computerului. Ai nevoie de bannere, firme luminoase, abtipilduri, reclama neconventionala, totul pentru a atrage atentia oamenilor. O reclama in ziar e mult mai sigura, ca si una televizata. Depinde de bugetul tau.
O alta metoda de lobby este oferirea de cadouri promotionale. Acest tip de reclama trebuie targetat, in asa fel incat sa te adresezi doar nisei tale de clienti. Un pachet-surpriza cu o agenda si un pix, un calendar, un sticker, orice dar modest poate avea consecinte mai mult decat fericite. Arata-le oamenilor ca iti pasa! Nu in ultimul rand trebuie sa comunici direct cu publicul. Clientii tai sunt carburantul afacerii tale, fara ei nu pornesti la drum. Trateaza-i cu rabdare, respect si incearca sa-i multumesti cat poti. Vei fi rasplatit.
Un simplu “multumesc” poate insemna diferenta dintre un client si o suta de clienti! Fireste, imaginea ta va fi confundata cu afacerea. Vei construi un brand, un nume. Asa ca Pepsi, Coca Cola, Starbucks, McDonald’s sau Dacia, ca tot suntem romani. Cand spunem Coca Cola, ne gandim la cel mai puternic brand de sucuri carbogazoase de pe planeta. Nu putem razbi instantaneu atat de sus, dar brandul nostru trebuie sa insemne ceva chiar din prima secunda a existentei sale!
2. Cum intocmesc un plan de afaceri?
Un plan bun de afaceri e acela din care intelegi ceva sau chiar totul. N-ai nevoie de superanalize stufoase, cifre rotunde si calculatoare de buzunar. Acest plan se bazeaza pe un singur cuvant si anume ONESTITATE. Fii onest cu tine, fii onest cu restul si vei reusi sa vezi viitorul mai ceva ca-ntr-un glob de cristal. De obicei, un plan de afaceri urmareste finantarea. Ca urmare, trebuie sa fie cat mai clar in privinta oportunitatilor pe termen scurt. Finantatorii vor dori sa vada in ce investesc.
Planul tau de afaceri va cuprinde o sectiune de text si una de tabele cu date specifice. Foloseste numai informatii actualizate. Citeaza din surse reale, realizeaza trimiteri la tabele. Subliniaza caracterul afacerii in prima parte a planului de afaceri. Vorbeste despre concept, locatie, numar de angajati si investitori actuali.
Ai strategii de marketing? Explica-le cat mai simplu. Plaseaza informatii legate de targetul tau de clienti. Compara planul de afaceri cu o afacere reala din aceeasi zona, aratand imbunatatirile aduse modelului tau. Lamureste-i pe cei interesati in legatura cu modul de utilizare a planului de business, costuri si numarul posibil de clienti din intervalul imediat urmator.
Cum vei promova produsele sau serviciile tale catre clienti? Care vor fi veniturile si cheltuielile? Include si costurile de inceput, reprezentand plata furnizorilor si a echipamentelor, daca e cazul. Enumera cheltuielile curente din fiecare luna si invoca siguranta asigurarilor in caz de accidente, incidente, furturi, faliment sau alte evenimente neasteptate si complet neplacute.
Vei oferi si informatii legate de numarul de salariati si valoarea veniturilor lor lunare. Le oferi si alte beneficii? Asigurari medicale? Bonusuri? Vei avea nevoie de asistenta unor furnizori si avocati? Descrie responsabilitatile fiecarui angajat in parte. Nu te sfii sa vorbesti si despre tine in planul de afaceri.
Asigura-te ca soliciti un imprumut echitabil. Potentialii investitori se vor gandi de doua ori inainte sa-ti ofere banii. Ei vor sa vada daca planul de afaceri este realist si poate genera un business de succes. Daca afacerea ta ia forma unei oportunitati de profit, cu siguranta vei primi si imprumutul respectiv. Nu te bucura insa prea tare! Greul de-abia incepe. Trebuie sa confirmi, sa infirmi, sa te afirmi. Nimic nu-ti sta in cale si in acelasi timp nimic nu este pe gratis.
OFF THE RECORD despre planul de afaceri
Acum, ca am inchis microfoanele si nu ne aude nimeni: am vazut multe planuri de afaceri esuate, de-a dreptul prostesti. Unii incepatori in business cred ca tot ce zboara se mananca si mai mult, viseaza cai verzi pe peretii unei mari corporatii, pe care inca nu o au. Tot ce te sfatuim e sa ramai realist, cu picioarele pe pamant. Un plan de afaceri trebuie sa fie imbinarea armonioasa intre informatie stricta si o formulare degajata, pe intelesul tuturor.
Nu uita totodata ca un plan de business poate fi mai scurt, dar niciodata prea lung! Investitorii isi vor pune pernele pe birou si vor dormi. Evita situatia in care tu arati cu indicatorul nu stiu ce indici in crestere si ei sforaie plictisiti. Fii dinamic. Fii optimist. Afiseaza o imaginea proaspata, pusa pe fapte mari. E foarte important sa crezi in ceea ce spui, oricat de complex ar fi planul tau de bataie.
3. European, caut fonduri...europene
Pentru a putea obtine fonduri europene, afacerea ta trebuie sa fie privita ca “un proiect”. Beneficiarul eligibil indeplineste conditiile enuntate in Programul Complement pentru fiecare domeniu major de interventie (aceste programe trebuie prezentate pe paginile de internet ale ministerelor in care se afla Autoritatile de Management). Afacerea trebuie sa aiba o forma de organizare conforma legislatiei romane si sa fie inregistrata pe teritoriul Romaniei.
Un proiect bun este unul care se adreseaza unei zone sau grup tinta asa cum reiese din Programul Complement sau Ghidul Solicitantului. De asemenea, durata si valoarea finantarii trebuie sa se incadreze in limitele stabilite in cererea de proiecte. Beneficiarul este obligat sa acopere cheltuielile neeligibile, precum si confinantarea.
Documente necesare
Analiza economico-financiara/Analiza de risc/Studiul de fezabilitate/Proiectul tehnic, unde este cazul/Autorizatia de constructie/Aviz de mediu/Evaluarea strategica de mediu/Documente de confirmare a cofinantarii/Detalii privind contributia in natura/Titlul de proprietate/Act de concesiune/Documente contabile ale firmei/Cazierul fiscal al persoanei autorizate sa depuna cererea de finantare si al persoanei responsabile de proiect/Adeverinta care atesta ca solicitantul nu are datorii la stat (de la Fisc).
Cum obtii finantarea?
1. Completezi cererea de finantare si anexele solicitate de Autoritatea de Management. Fiecare dintre cele 3 instrumente structurale are un model specific de cerere de finantare.
2. Cererea este trimisa la Organismul Intermediar/Autoritatea de Management.
3. Se verifica valabilitatea administrativa a cererii, in conformitate cu procedurile AM.
4. Dupa verificarea valabilitatii administrative se verifica eligibilitatea proiectului. Criteriile sunt enuntate in Programul Complement si trebuie aprobate de Comitetul de Monitorizare.
5. Are loc evaluarea tehnica si financiara a proiectului tau.
6. Selectarea proiectului conform criteriilor aprobate de CM.
7. Aprobarea proiectului si semnarea contractului de finantare.
Cateva linkuri utile:
www.fondurieuropene2011.eu
www.fonduri-structurale.ro/
www.fonduri-finantari.eu/
www.fondurieuropenebrd.ro/
www.finantare-proiecte.ro/
www.fonduri-agricultura.eu
www.afaceri-agricole.eu/AccesareFonduri
www.intratest.ro
www.eufinantare.info
www.eurofinantare.ro/
4. Furnizorii si partenerii de business
Mai bine, mai repede, mai ieftin. Aceste trei cuvinte magice iti pot aduce o droaie de clienti. Dar pentru a le oferi tot ce e mai bun, ai nevoie de furnizori. Poti dezvolta “un cerc al increderii”. Furnizorii buni nu apar din senin. Totodata, iti ofera cele mai bune contracte.
Cauta-i pe net, in reviste, in ziarele de anunturi. Cauta-i pe teren. Daca esti in cautare de furnizori, s-ar putea sa te intereseze directoarele firmelor de constructii. in ciuda faptului ca eBay-ul e folosit mai mult in tranzactii de produse, aici poti gasi si afaceri, oportunitati, echipamente si materiale.
5. Birocratia si autorizatiile ei
Dupa ce ai inregistrat business-ul la Oficiul Registrului Comertului si dupa obtinerea mult doritului certificat de inregistrare, care contine codul unic de inregistrare, trebuie sa obtii autorizatia de functionare. Activitatile cu impact ecologic vor fi autorizate de autoritatile competente de protectia mediului. Ai nevoie de urmatoarele autorizatii:
1. Actul de autorizare sanitara, emis de directiile de sanatate din subordinea Ministerului Sanatatii
2. Actul de autorizare veterinara, emis de directiile veterinare si pentru siguranta alimentelor teritoriale sau dupa caz de ANS-Autoritatea Nationala Sanitara
3. Actul de autorizare de mediu, emis de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor
4. Actul de autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, emis de inspectoratele teritoriale de munca din spectrul Ministerului Muncii
5. Autorizatie PSI de la Pompieri, conform careia detineti echipamente de stingere a incendiului, aparate de ventilatie, iesiri de urgenta etc
Cererile de autorizatie a functionarii se vor depune la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul din judetul pe a carui raza solicitantul are sediul social al firmei, la inregistrarea societatii ori a sediului secundar sau pe parcursul functionarii, ori de cate ori intervine o modificare in cele declarate.
Exista situatii in care nu ajung doar autorizatiile de mai sus:
Casa de schimb valutar-presupune o autorizatie de functionare emisa de BNR, obiect unic de activitate
Societati de asigurare-reasigurare-presupune un aviz de la CSA
Societati de turism-licenta de turism-Ministerul Turismului si un angajat cu brevet de turism
Operatiuni Vamale-autorizatie DGV Directia Generala a Vamilor
Paza obiectivelor, bunurilor, valorilor-aviz Ministerul de Interne si autorizatie Inspectoratele judetene de politie
Societati de arhitectura-cel putin un asociat este membru Ordinul Arhitectilor din Romania cu drept de a semna si este inscris in Tabloul National al Arhitectilor la sectiunea 1-arhitecti
Servicii in domeniul protectiei muncii-acordul Ministerului Muncii
Autorizatia de comercializare a diverselor produse, cum ar fi tutun, alcool etc
Autorizatia de functionare, eliberata de Primaria din sectorul unde veti functiona
Autorizatia sanitara veterinara de functionare a unitatilor din industria alimentara, eliberata de DSVSA-Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor judeteana, de pe raza careia activeaza respectiva alimentara.
Articole conexe
Rentabilitatea intreprinderii. Cum pot masura succesul afacerii mele
de Bianca TilaCum trebuie sa arate un plan de afaceri pentru un salon de infrumusetare
de Bianca TilaAfaceri cu melci. Cum poti incepe acest business
de Idei de afaceriStrategia antreprenorului in afaceri
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit